Bercakap bahasa apa sekali pun tidak salah, asalkan anak faham dan menggunakan bahasa dengan betul.

‘Bahasa hanyalah alat perantara.’ Jangan remehkan usaha mak ayah ajar yang anak mereka bahasa Inggeris. Itu usaha mereka untuk menjadikan anak-anak berkebolehan mempelajari Bahasa lain.

Tidak menjadi kesalahan jika maknya tidak pandai berbahasa Inggeris tetapi ingin anaknya belajar Bahasa Inggeris dengan baik. Jadi jangan dicaci dan diperli usaha orang lain.

Ikuti perkongsian Azizul Zairi ini dan fahami apa yang cuba disampaikan:

Bahasa Hanyalah Alat Perantara

Ibu bapa salah sebab cuba ajar anak bahasa inggeris?

Bahasa hanyalah alat perantara. Merupakan ‘tools’ penterjemahan sesuatu mesej. Bukan pengukur intelek seseorang itu cerdik atau kurang pandai.

Bukan bermaksud kita tolak terus bahasa ibunda kita. Saya akui, Menurut Perkara 160 (2) Perlembagaan Malaysia, orang Melayu itu mestilah beragama Islam, mengamalkan adat budaya melayu, bertutur menggunakan bahasa Melayu.

Artikel Berkaitan: Selepas Umur 7 Tahun Anak Fasih Berbahasa Inggeris, Ini Usaha Ibunya

Jangan Remehkan

Masalah utama masyarakat kita mengenakan syarat yang ketat untuk orang menggunakan Bahasa Inggeris. Ramai nak jadi ‘Nazi Grammar’.
Sebutan dan grammar mestilah betul dan tepat.

Lihat sahaja hari ini orang kita yang telah belajar Bahasa Inggeris selama lebih 10 tahun di sekolah langsung tapi tidak boleh berbahasa Inggeris. Bukan kerana tak boleh tetapi kerana ketakutan salah cakap. Malah takut disindir terlebih ‘Mat Salleh’.

IKLAN

Usaha Mak Ayah

Berbalik isu asal, salahkah cuba berbahasa selain bahasa Melayu? Hanya kerana jati diri kita kuat sebagai Melayu.

Kemahiran berbahasa itu satu perkara lain. Kerja swasta mahupun kerajaan tetap akan berhadapan situasi untuk menggunakan bahasa selain bahasa Melayu.

Saya sendiri suka belajar banyak bahasa. Walaupun cuma pandai sepatah-sepatah. Jumpa pekerja dari Nepal, Myamnar, Vietnam, kena belajar sikit-sikit bahasa mereka kot mereka tengah membahan kita, dapatlah kita counter balik.

Waktu kerja pun sama, selalu deal dengan supplier, customer, ataupun delegasi dari luar negara tetap kita gunakan bahasa Inggeris.

Kalau kerja kilang lagi biasa, kadang-kadang bos dari German hendak datang, supplier machine dari Japan dan macam-macam situasi kena hadap yang mana kemahiran berbahasa selain bahasa Melayu sangat diperlukan.

Tak perlu sampai perfect pronounce atau grammar segala bagai, cukup ada kemahiran komunikasi. Orang cakap guna broken English pun jadilah janji lepas interview. Sebab ada orang jenis ” bad English but good speech “.

Baca Juga Di Sini : Cikgu Norhasyikin Seronok Bila Murid Dapat Kuasai Bahasa Inggeris

IKLAN

Yang Ajar Anak Bahasa Inggeris

Bagus jika ada kemahiran Bahasa Inggeris. Tetapi wajibkah semua daripada kita perlu fluent dalam bahasa ini?

Ada antara kita tiada keperluan pun. Andai kata tak faham pun bukan menjadi dosa mahupun kesalahan. Jika cakap rojak pun bukanlah menjadi cacat.

Bila kita ke negara lain, Bahasa Inggeris mereka berterabur tetapi mereka tetap yakin sebab mereka gunakan Bahasa Inggeris sekadar bahasa bukan alat pengukur intelektual ataupun status.

Saya teringat pengalaman menghadiri sesi interview dengan Bradken Australia, saya cakap berterabur grammar. Salah seorang panel interview tetap puji kemahiran pembentangan saya walaupun saya cuma guna ‘ broken English’.

Kesimpulannya, janganlah remehkan usaha ibu bapa yang cuba ajar anak mereka belajar bahasa Inggeris. Kadang terpaksa sebab jenis hantar anak di taska swasta yang gunakan bahasa Inggeris sebagai bahasa perantara mereka.

Sekurang-kurangnya mereka cuba mendidik dengan cara mereka.

IKLAN

Nota picisan : Saya dan anak-anak bercakap dan berbual menggunakan bahasa Melayu sepenuhnya di rumah.

Artikel Menarik : Walau Pun Hidap Spina Bifida Myelomeningocele, Aisy Mampu Kuasai Tiga Bahasa

Mingguan Wanita : Bercakap bahasa apa sekali pun tidak salah, asalkan anak faham dan menggunakan bahasa dengan betul. Jika anda rasa bercakap bahasa Inggeris itu berlagak dan tak beradab itu salah. Renung-renungkan.

Sumber : Azizul Zairi

Betul ke perangai pasangan berubah selepas kahwin?

Follow kami di :

Facebook : https://www.facebook.com/mingguanwanita
FB Grup Cerita Mak-mak Hari Ini : https://www.facebook.com/groups/ceritamakmak
Website: https://www.mingguanwanita.my/
Instagram : https://www.instagram.com/mingguanwanita/?hl=en
YouTube: https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial/featured
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita?lang=en
Telegram MW: https://t.me/mingguanwanita