Rupanya dengan memberi arahan warnakan bulatan, mak ayah boleh tahu keupayaan dan tahap fokus anak-anak. Menerusi aktiviti ini, mak ayah juga boleh memantau tahap perkembangan pembelajaran dan kemahiran mereka.

Untuk fahamkan lebih lanjut, boleh rujuk perkongsian Puan AziLa Ghani ini sebagai panduan;

Okay mommies..seperti dijanjikan saya akan explain kaitan antara hasil kerja anak-anak dengan keupayaan mereka memberi fokus ketika belajar. Langkahnya, ambil sehelai kertas A4, lukiskan satu bulatan sederhana besar di tengah then bagi arahan untuk anak warnakan bulatan tersebut..just arahan “warnakan bulatan itu”. Untuk anak 3 hingga 6 tahun ye.

Bagi Arahan Warnakan Bulatan, Boleh Tahu Keupayaan & Tahap Fokus Anak

Take note ye parents, fokus adalah kemahiran..bila sebut kemahiran ni, anak boleh belajar melalui aktiviti-aktiviti semudah menuang air dari bekas ke bekas, bermain penyepit baju dll..yang penting kita dapat tahu keupayaan & tahap fokus anak..jangan compare antara satu sama lain.

Bagi Arahan Warnakan Bulatan, Boleh Tahu Keupayaan & Tahap Fokus Anak

IKLAN

1.MENCONTENG DAN TIDAK MENGIKUT ARAHAN

Jika anak tidak mewarnakan bulatan tersebut, sebaliknya hanya menconteng keseluruhan kertas, bermakna dia belum mampu mencipta fokus ketika proses pembelajaran dijalankan ke atasnya.

2. MEWARNA SATU BAHAGIAN SAHAJA DARIPADA KESELURUHAN BULATAN

Bermakna anak hanya mampu fokus pada satu-satu perkara yang disukainya sahaja. Dalam erti kata lain, anak hanya memberi fokus jika kita ajar perkara yang diminatinya. Anak takkan fokus kepada sesuatu yang tidak diminatinya.

3. MEWARNA SELURUH BAHAGIAN, TETAPI BANYAK YANG MELEPASI GARISAN BULATAN (TERKELUAR)

Bermakna anak sudah memberi fokus semasa belajar tetapi tidak konsisten. Kadangkala sangat fokus, namun ada masanya tidak menunjukkan minat langsung ketika belajar.

IKLAN

4. MEWARNAKAN BULATAN TERSEBUT SEPENUHNYA DAN TIDAK MELEPASI GARISAN

Tidak perlu ambil kira faktor kekemasan atau kecantikan warna, apabila anak berjaya mewarnakan keseluruhan bulatan tanpa melepasi garisan, bermakna anak mampu mencipta fokus dengan baik ketika proses pembelajaran dilakukuan ke atasnya.

Jadikan ini sebagai penanda aras untuk kenalpasti kemampuan fokus anak-anak. Mereka perlu difahami, barulah mudah untuk beri kefahaman kepada mereka..fokus adalah kemahiran yang boleh dipertingkatkan dari masa ke masa. Perlu lebih kreatif untuk anak lebih fokus. Pelbagaikan aktiviti untuk tingkatkan fokus mereka!

IKLAN

AziLa Ghani
Sumber buku, Genius Dari Syurga

Ayra pilih warna hijau. #3y8m

MW: Semoga perkongsian ini bermanfaat menjadi panduan buat mak ayah dalam mengenalpasti tahap keupayaan anak-anak dan fokus mereka ketika belajar.

Sumber: AziLa Ghani

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI