Bantulah Anak Ini Bawa Ayah Strok Di London Pulang Ke Tanahair, Perlukan RM150K Lagi

Ayah ini, Sahrom Ahmad, 59 terbang ke United Kingdom. Hajat hatinya mahu melihat majlis graduasi anak perempuannya, Nur Amalina Sahrom, 28.

Ujian menimpanya. Pada 12 Disember lalu, dia rebah diserang strok. Mengalami pendarahan otak dan perlu dibedah di Hospital Charing Cross, London.

Selepas menjalani proses rawatan kira-kira tiga minggu, doktor yang merawat mengesahkan Sahrom boleh dibawa pulang ke Malaysia.

Menerima rawatan di ICU di luar negara, bukan sedikit bil yang perlu dibayar. Keadaan semakin sukar, apabila polisi insurans pelancongan yang diambil oleh Sharom adalah ‘pay and claim’ (bayar dan tuntut) kemudian.

Keluarga ini kembali buntu. Mahu membawa pulang seorang pesakit yang baru disahkan stabil tentunya memerlukan bantuan perubatan dan logistik bagi membolehkan Sahrom pulang ke tanah air dengan selamat.

Dan semua itu melibatkan kos.

IKLAN

Nur Amalina yang merupakan anak sulung daripada dua beradik ini memaklumkan kos perubatan bapanya di sana saja dianggarkan berjumlah RM366 000.

 

Bantulah Anak Ini Bawa Ayah Strok Di London Pulang Ke Tanahair, Perlukan RM150K Lagi

IKLAN

Perlukan Lagi RM150K Agar Boleh Bawa Ayah Pulang

Dan kisah pesara swasta yang tak kesampaian melihat majlis graduasi anak perempuannya itu akhirnya viral. Keluarga ini mendapat sokongan dan bantuan daripada badan NGO yang melawat mereka di sana.

Melalui status facebook, Muzammil Ismail, Biro Perhubungan Antarabangsa Armada PPBM, memaklumkan Kelab Bunga Raya – United Kingdom, serta Timbalan Pesuruhjaya Tinggi Kedutaan Malaysia London, Suhaimi Jaafar, Pengarah Education Malaysia London Assc. Prof Dr Shafie dan staff MARA, JPA telah bertemu dan berbincang dengan keluarga Sahrom melalui Amalina (anak) dan ibu saudaranya, Norehan Desa.

Dalam pertemuan yang turut dihadiri doktor pakar yang merawat Sahrom, Dr Ismail Dan Dr Mirch dan juga wakil doktor akan membantu proses perpindahan pesakit dari luar negara ini ke Malaysia melalui NGO, Medivac.

IKLAN

Bagaimana pun, keluarga ini masih memerlukan bantuan dana sebanyak RM150K untuk membolehkan membawa Sahrom pulang ke Malaysia.

Tentunya hajat keluarga ini dapat ditunaikan dengan bantuan rakyat Malaysia yang prihatin.

Anda warga prihatin, sudilah hulurkan sumbangan seberapa yang mampu pun agar ayah ini dapat pulang ke tanahair dan menerima rawatan di sini.

Sumbangan anda boleh disalurkan di sini : https://www.gofundme.com/bring-sahrom-ahmad-home?member=1442196

Sumber/Foto : Khairul Hakimin Muhammad, Mstar, Muzammil Ismail