Awas! Mak Yang Tak Suka Pujuk Anak, Sesaat Terleka Ini Yang Berlaku

Sebelum ini, saya ada ceritakan tentang anak kedua yang mengikut saya masuk ke tandas di pusat membeli belah, sehingga suami mengingatkan anak kami hilang. Terus lapor pada pengawal keselamatan. Sambungan saya ingin ceritakan tentang seorang kanak-kanak lelaki yang saya jumpa di satu pasar raya sedang menangis-nangis mencari keluarga mereka yang turut sama dalam pasar raya tersebut.

Kisahnya, semasa saya sedang leka meninjau-ninjau makanan di bahagian basah, terlihat seorang kanak-kanak lelaki yang menangis sambil mata melilau mencari seseorang. Perasaan seorang ibu mestilah kasihan melihat dia menangis sambil berjalan tidak tentu arah.

Lebih-lebih lagi takut bila mendengar macam-macam cerita yang menyedihkan tentang anak hilang. Saya mengekori sambil datang dekat untuk bertanyakan mana keluarga dia.

Tak tahulah berapa lama dia meninjau mencari keluarganya di dalam pasar raya itu. Fikiran saya, nak bawa kanak-kanak ini ke tempat perkhidmatan pelanggan. Manalah tahu, keluarganya mesti bersedih mencari anaknya yang hilang dari pandangan mata.

Pertengahan jalan, saya nampak ada anak perempuan mendekati kanak-kanak tersebut dan terus mengheret ke satu tempat. Saya memerhati dan lihat ada satu keluarga yang leka meninjau barangan di rak makanan.

 

IKLAN

Awas! Mak Yang Tak Suka Pujuk Anak, Sesaat Terleka Ini Yang Berlaku

Lain Mak, Lain Didikannya

Kanak-kanak lelaki itu berhenti menangis, mungkin sudah berjumpa dengan keluarganya.

Yang peliknya, ibu kanak-kanak itu boleh tidak menghiraukan anaknya yang hilang tadi. Sebaliknya membebel sambil memarahi anaknya supaya jangan berlari-lari tidak tentu hala.

Entahlah, lain emak lain cara didiknya. Mungkin pada pandangan saya, ibunya ingin mengajar anaknya supaya tidak lasak dan merayau tidak tentu arah. Untuk beri pengajaran pada anaknya.

IKLAN

Janganlah dengan niat nak mengajar anak, ibu sanggup biarkan begitu. Ingat, dengan kesilapan satu saat sahaja macam-macam boleh berlaku. Walaupun, pada waktu itu, orang tidak terlalu ramai di pasar raya tetapi kita tidak tahu penjenayah sentiasa memerhati.

Anak adalah anugerah terindah untuk ibu dan bapa. Lasak, nakal dan bergaduh, itu adalah sikap kanak-kanak dalam tempoh membesar.

Mungkin ibu-ibu pun blur macam mana cara terbaik nak pujuk anak, jadi saya selitkan cara terbaik yang mungkin ibu boleh guna…

5 Cara Pujuk Anak Agar Duduk Diam Dengar Kata

1. Cuba Berlembut Dengan Anak

Dua orang anak bergaduh berebut main, masing-masing tak nak mengalah. Caranya, biarkan diorang seketika. Selepas reda, pujuk abang supaya mengalah, beri mainan pada adik dan berikan kata-kata pujian kat abang. Mesti abang akan mengalah.

IKLAN

2. Dengar Anak Cakap Dulu

Anak-anak ni suka mengadu, kadang-kadang mak ayah malas nak dengar. Jangan biarkan anak cakap sorang-sorang sekurangnya layan la apa yang anak cakap. Sebut ‘ya’ sahaja pun dah cukup… nampaklah kita layan dia.

3. Minta Maaf, Salam & Peluk

Kalau boleh jadikan rutin buat anak-anak. Bila gaduh dan nampak mereka berbaik, suruh mereka bersalam dan peluk. Untuk bagi mood baik waktu pagi, sebelum tidur bagi anak-anak salam dan peluk dengan ibu, ayah dan adik-beradik yang lain.

4. Peluk & panggil ‘sayang’

Kadang-kadang anak boleh tanya ‘kenapa panggil dia sayang?’. Sebabnya kita nak dia jadi yang terbaik dan biasakan cara ini, supaya dapat beri gambaran bahawa kita sayang pada dia.

5. Jangan Kedekut Nak Puji

Liatnya nak minta tolong anak ambilkan sesuatu atau kita nak minta tolong dia. Caranya senang aje, berikan kata pujian, dia rajin, pandai dan suka tolong. Gerenti dia akan tolong. Tapi jangan pula minta tolong dengan menjanjikan beli hadiah. Itu salah.

Ingat, nak sayang dan ‘back up’ anak biar pada tempatnya!