perancang keluarga

Ada macam-macam jenis ubat perancang keluarga yang berada dipasaran dan boleh digunakan mengikut kesesuaian diri.Antaranya seperti melalui pengambilan pil, suntikan, penggunaan kondom dan mungkin ramai yang masih tak tahu perancang keluarga jenis patch atau pelekat.

Menurut pengguna setia Evra Patch, Puan Maelissa Andrew, dia telah menggunakan patch ini selama dua tahun.Namun beliau menambah, ia tidak sesuai untuk kegunaan buat wanita muslim.Ini kerana ia perlu dilekatkan dibahagian tertentu sentiasa dan pelekat ini bukan jenis serap air.Sedangkan syarat sah untuk mandi wajib adalah meratakan air ke seluruh tubuh.

Berikut merupakan perkongsian oleh beliau sebagai panduan.

Ubat Perancang Keluarga jenis Patch (melekat mcm koyok/plaster) NOT RECOMMEND FOR MUSLIM

Buat ibu-ibu yang tengah merancang keluarga tak kisah la yang guna pil or suntikan,boleh la tukar guna evra transdermal patch ni..evra ni sesuai untuk orang yang asyik terlupa nak ambi ubat on time macam saya ni.Evra nie boleh didapatkan kat mana-mana farmasi berdekatan kawasan.Harganya RM 70 sekotak.(ni saya beli kat farmasi emart tudan).NOT RECOMMEND FOR MUSLIM.

Sekotak ada 3 keping patch maksudnya cukup untuk kegunaan sebulan.(Seminggu guna sekeping je).

Dalam kotak Evra tu, ada disertakan sekali sticker untuk dilekatkan dekat calender supaya ingat bila nak tampal/ganti patch tu setiap minggu.

Okay..so ni la rupa Patch ni..hensem kan.

IKLAN

Kecik jer…size dalam 4.5cm x 4.5 cm…seminggu guna sekeping ja.

Pastikan bersihkan dulu kawasan kulit tempat nak lekatkan patch tu.Lap sampai kering baru la lekatkan patch ni okay….Make sure tampal patch ni kat SALAH SATU BAHAGIAN badan macam gambar kat bawah ni.

Sekeping Untuk 7 Hari

Guna SEKEPING PATCH saja ya puan-puan.Sekeping patch untuk 7 hari penggunaan..Terpulanglah nak pilih lekat kat buttock,abdomen,upper outer arm atau upper torso..Boleh refer cara pengunaan kat kertas yang dalam kotak tu. JANGAN memandai-mandai nak lekat kat ‘gunung kinabalu’ plak,kat kepala lutut ke tapak kaki ke..sebab effectnya nanti akan muncul 9 bulan kemudian…haha

IKLAN

Okay..lepas lekatkan patch tadi, sekarang ni pulak lekatkan sticker yang telah disedikan tu kat calenderye…Lupa nak bagitau,bagi yang first time guna patch ni,boleh mula guna patch yang pertama ni within 24hrs, 1st day period.

Pendek kata, period je hari tu,lekat je terus patch tu kat tempat yang saya dah terangkan tadi. Contohnya kalau 1st day period 5.09.2018, start la guna patch tu..then tampal la sticker “FIRST PATCH” kat 5.09.2018…paham? krik..krik..krik.

Lepas tu hitung la seminggu kemudian (7 hari) (termasuk 5.09.2018),hari ke 8 tu (12.09.2018). Wajib tanggalkan patch yang tengah pakai tu dan gantikan dengan sekeping patch yang baru.Then lekatkan sticker “Second Patch” kat 12.09.2018.

Seminggu lepas tu iaitu pd 19.09.2018 ,tukar lagi dengan “THIRD PATCH” sekeping patch baru.tandakan dengan sticker tarikh “THIRD PATCH” kat kalender ye.

IKLAN

Patch Free

Kemudian, seminggu lepas tu iaitu pada 26.09.2018 ialah PATCH FREE week ..maksudnya boleh tanggalkan third patch yang tengah pakai tu.. lepas tu,tak payah pakai patch lagi selama seminggu tu.Sebab dalam seminggu tu akan start period bila-bila masa.Boleh la start beli sekotak patch yang baru untuk kegunaan minggu depan iaitu 03.10.2018.

Seminggu lepas Patch Free Week tu iaitu 3.10.2018 start balik tampal patch yang baru ye.. Tak kisah lah hari ke berapaperiod. Asalkan pasang balik “First Patch” tu seminggu (7 hari) lepas Patch Free Week.

Paham ke apa yang saya cuba smpaikan nie? haha…mungkin ini lah padahnya kalau suka sangat bercakap dalam kelas masa cikgu mengajar kelas BM dulu.Kalau tak paham,boleh refer kertas cara penggunaan kat dalam kotak tu nanti.

Di ingatkan setiap orang,lain-lain kesannya ok..ada yang ngam..ada yang tak ngam tu,boleh stop kan penggunaan..ok tu je..hati-hati semasa “memandu” ye..bye

-Maelissa Andrew,bukan founder,bukan doktor,cuma pengguna setia Evra Patch.

Semoga bermanfaat!

Sumber: Maelissa Andrew