kanser mata

Allah… berat sungguh ujian penghidap kanser mata ini, masih kecil tetapi perlu gagah memikul rasa sakit yang dilalui. Untuk yang sudi menolong, mohon sangat panjangkan perkongsian daripada Wan Shahriza ini agar sampai pada yang mampu dan mahu menghulur sedikit sumbangan buat keluarga ini demi kelangsungan hidup.

Saya ingin merayu bantuan kewangan. Atas nama kemanusiaan…

NUR AIRIS ARISSA
Bilateral Retinoblastoma.

Kali terakhir saya menemui Arissa ialah dlm bulan Mei lalu. Waktu itu Arissa sedang menjalani rawatan radioterapi lebih 20 kali di HKL. Saya mengambil kesempatan mengunjungi Arissa di Rumah Kanser kerana kebetulan waktu itu saya dan beberapa org teman ke KL menziarahi adik Auni di KK3 dan arwah Ummu Atifi Ilhami yg sedang terlantar sakit, juga kerana kanser di Shah Alam.

Arissa sedang bermain pintu.(lihat video).

IKLAN

Membuka, menutup dan menolaknya ke dinding utk menghasilkan bunyi. Persis Ijjat saya. Saya merakamkan aksi Arissa. Ada rindu yg tak terjelaskan.
Arissa juga ialah anak terpilih seperti Ijjat, yg teruji getir dengan Bilateral Retinoblastoma, kanser mata yg menyerang bhgn retina mata. Mata Arissa juga sudah dibuang, sebagai ikhtiar mengelakkan sel kanser merebak ke organ2 badan yg lebih vital. Dan seterusnya membantu meningkatkan peluang survivalnya.

Bagaimanapun, sudah tertulis perhitungan takdir utk Arissa. Sel2 kanser sudah merebak ke bahagian pipi dsn hidung. Malah ada ketumbuhan yg muncul di bhgn mata yg sudahpun dibuang.

Prognosis yg tidak menjanjikan utk Arissa. Seorang teman saya, seorang doktor, yg membaca laporan medikal terhadap perkembangan Arissa mengesan skeptism di situ. Seolah2 pihak hospital juga tidak tahu apa lagi yg hendak dilakukan utk Arissa.

Alternatif yang kelihatan ada, walau tidak kedengaran sangat meyakinkan, ialah untuk membuat major surgery yg akan menyebabkan berlaku extensive damage kepada struktur muka Arissa. Satu usaha yang akan memaksa pula prosedur2 kosmetik dan pembetulan yang lain yang panjang dan menyakitkan. Dan lebih dari itu, pihak doktor juga bagaikan tidak boleh memberi sebarang jaminan untuk kejayaan prosedur ini.

IKLAN

Gambar di atas ialah gambar terbaru Arissa. Ketumbuhan di mata sudah membesar demikian cepat. Di rongga hidungnya, juga sudah mula ada ketumbuhan lain.

Pengasuh yg menjaganya sudah menyuarakan resah dan risau utk terus menjaga Arissa. Tambahan lagi, ketumbuhan baru di mata dan hidung mengeluarkan bau busuk yg pastinya memberi rasa ketidaselesaan kepada orang2 lain di persekitaran.

Ibu Arissa, Rosmaniza Salleh sudah menyerahkan permohonan cuti tanpa gaji utk menjaga Arissa sepenuhnya. Amat mengerti saya pada gelodak resah seorang ibu dalam mengharungi detik2 suķar yg penuh ketakutan dan ketidakpastian ini. Meski mengambil cuti tanpa gaji juga ialah keputusan sukar untuk Ros kerana ianya menghentikan sumber pendapatan utk kelangsungan hidup keluarga, namun saya percaya, seorang ibu akan menolak hatta seluruh dunia dan isi kandungannya, untuk masa2 emas bersama seorang anak yg usianya sudah diangkakan oleh prognosis penyakit terminal bernama kanser. Sementelah lagi, Arissa cahaya mata tunggal.

IKLAN

Saya ingin merayu insan2 budiman yg mungkin tersentuh rasa kemanusiaan, utk menyumbang sedikit bantuan kewangan utk ibu Arissa yg nanti tiada pendapatan utk menampung kos sara hidup keluarga dan juga kos2 lain utk penjagaan Arissa.

Bagi tujuan monitoring sumbangan bagi memastikan jumlah yg cukup disalurkan kpd keluarga Arissa secara berperingkat, sumbangan2 ini akan ditumpangkan ke akaun Bendahari Kumpulan Kejiranan Syurga 3, seperti maklumat di bawah:

5620 8550 7196 Maybank
MAZLINDA RAZALI
(Notakan ARISSA)

Sila pm saya atau catatkan terus di ruangan komen bahawa anda telah membuat sumbangan agar rekod dapat diselaraskan dgn Pn Mazlinda.

Anda juga boleh menghubungi ibu Arissa jika ingin menyumbang terus kpd keluarga.

0112-604-6682 atau 0193966959 – Puan Rosmaniza.

Jom bantu anak ini agar perjalanan merentasi ujian kanser ini tidak dilaluinya bersendirian.

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI