rayu bantuan anak sakit

Luahan hati ibu ini apabila anaknya disahkan Bengkak Otot Jantung begitu menyayat hati. Ketika ini cuma suaminya saja yang bekerja. Sudah tentu beban kewangan makin dirasai. Keadaan anak keduanya, Adam Syazani yang memerlukan ruang selesa dan selamat membuatkan dia dan suami perlu membina satu bilik khas untuknya malah peralatan khas untuk menyokong hayatnya.

Namun, suami isteri ini masih belum mampu menyediakannya dan memohon jasa baik rakyat Malaysia yang prihatin membantu meringankan beban kewangannya. Ini luahan hati ibu yang diuji anak sakit, Eyda Adep.

Assalamualaikum

Salam malam yang penuh tenang, setenang hati ibu yang meluahkan.

Adam Syazani, anak bertuah ibu ayah dilahirkan pada 01.03.2016. Lahirnya yang sempurna, hensem lagi bijak. Anak kedua dalam keluarga. Bermain seperti anak-anak yang lain. Gelak tawa riuh mulut buatkan rumah kami cukup sempurna dengan kehadiran Adam.

Tanggal September 2016, Adam mula tidak sihat. Keadaan kesihatannya semakin merosot. Awal September 2016, detik pertama Adam jatuh sakit. Dibawa ke Hospital Sultan Ismail untuk mendapatkan rawatan. Keadaan paru-paru yang sangat kronik akibat jangkitan kuman (pnemonea). Dengan bantuan pakar, doktor, jururawat, Adam dirawat selama 2 bulan (Sept-Nov) berkampung di sana.

IKLAN

Segala perubatan dan rawatan yang terbaik diberikan untuk Adam. Sehingga 1 masa, pakar dapat kesan bahagian otot jantung Adam mula membengkak. Adam ditempatkan di HDW, HSI untuk rawatan rapi. Sejak dari itu, kesihatan Adam semakin merosot. Kes dirujuk ke Hospital Sultanah Aminah berjumpa dengan pakar jantung. Selepas menjalani ujian echo, didapati otot jantung Adam memang besar dikatakan tidak normal.

Awal Januari 2017, bermulalah episod duka buat Adam. Berkampung di HSA dari Januari sehingga kini (Julai). Adam tidak stabil, turun naik dari ward pediatrik ke P.I.C.U. Bagaikan rumah kedua kami. Sebut saja nama Adam, majoriti kenal anak bertuah ini. Adam di dignose Dilated Cardiomyopathy (bengkak otot jantung) yang melibatkan gangguan pernafasan kronik. Semakin hari keadaan jantungnya menjadi lemah. Untuk jantung yang normal dipam dengan baik, tetapi jantung Adam sekadar memberi getaran (vibrate). Kadar fungsi jantung cuma 25% sahaja.

Pada Ramadhan lalu, tiba-tiba jantung Adam terhenti berdegup. Keadaan jadi lebih panik bila doktor maklumkan jantungnya terhenti selama 25 minit. Dengan bantuan pakar, Adam dapat diselamatkan melalui CPR. Syukur alhamdulillah… seperti biasa, Adam di intubate untuk direhatkan. Bila dia terjaga dari tidur, matanya tidak jelas lagi untuk melihat. Boleh dikatakan buta akibat oksigen tidak sampai ke otak. 25 minit jantung terhenti memang terlalu lama. Sangat tidak normal untuk bayi sepertinya. Allahuakhbar!

IKLAN

Matanya kembali pulih mengambil masa lebih kurang seminggu. Jelas dia melihat ibu ayah di sisinya. Syukur Ya Allah…

Kini, doktor berjumpa ibu ayah untuk berbincang sesuatu untuk kebaikan Adam. Pakar memberitahu sesuatu yang ibu ayah sendiri tidak boleh buat keputusan. Mereka maklumkan tidak dapat meneruskan bantuan untuk panjangkan hayat Adam, cukup sekadar sekali bantuan CPR, tidak boleh intubate lagi. Melainkan batuan mesin oksigen biasa atau nasalprong. Pergerakan Adam turut terganggu. Ya, ibu ayah redha dengan semuanya.

Adam segera didaftarkan di bawah “PALLIATIVE CARE” (kanak-kanak yang menghidap penyakit yang mengancam nyawa/penyakit mengakibatkan hayat terhad).

IKLAN

Dan kini, Adam dibenarkan pulang atas nasihat doktor kerana tiada lagi bantuan rawatan khusus untuknya. Berehatlah kamu di rumah dengan tenang anakku, ibu ayah sedaya upaya berikan yang terbaik untuk kamu. Bangga kerana sehingga kini kamu masih kuat bertahan. Ibu ayah di sisimu sehingga kamu di jemput ke SYURGA YANG ABADI.

Mohon Bantu Keluarga Adam

Kepada sesiapa yang ingin menyumbang ikhlas, bagi meringankan beban ibu ayah memandangkan ayah seorang yang bekerja. Jujur,ibu ayah mengalami saat sukar waktu ini. ALLAH lebih mengetahui.

Boleh menghubungi ibu ayah Adam
No telefon: 01128669908
Whatssapp 0127646290
No. Akaun CIMB BANK : 01150084661526 (Azaida Binti Aladip) IBU

Info Tambahan

Antara yang diperlukan oleh keluarga ini ialah mengubahsuai ruang bilik mereka agar bersesuian dengan keadaan kesihatan Adam Syazani.

Sumber/Foto: Eyda Adep via Mingguan Wanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI