‘Anak Dah Hantar Ke Sayang’ Penting Setiap Pagi WhatsApp Pasangan Begini

Ibu ini, Marlisa Azura Abdul Ghani sentiasa ingatkan diri, penting untuknya amalkan tip untuk pastikan anak-anak kecilnya telah dihantar dengan selamat ke taska. Bagi mengelakkan terlupa hingga terjadinya kes tertinggal anak dalam kereta.

“Saya nak share tips dan petua untuk mengelakkan kita daripada tertinggal anak di dalam kereta. Maklumlah sekarang ni banyak sangat kes bayi tertinggal di dalam kereta kerana ibubapa terlupa.

“Rutin harian saya setiap pagi menghantar anak di taska. Waktu pagilah waktu yang paling sibuk. Banyak perkara yang nak kena fikir. Hal pejabat lagi. Tambahan kita ni seorang ibu yang memang sibuk menyediakan keperluan suami dan anak-anak jadi tak mustahil kita boleh terlupa anak kita masih di dalam kereta.

“Untuk mengelakkan perkara ini berlaku, saya ingin berkongsi beberapa langkah supaya tiada lagi kes anak tertinggal dalam kereta berlaku.”

6 Langkah Penting Selamatkan Anak Dari Tertinggal Dalam Kereta

1. Letak handbag, briefcase yang selalu kita bawa ke pejabat di bawah kaki tempat duduk belakang. Sebelum masuk ke pejabat, mesti kita akan mengambil handbeg atau briefcase tersebutkan. Jadi kita akan ke tempat duduk belakang. Secara tak langsung kita akan sedar anak kita dah takde dekat carseat dia.

IKLAN

2. Set alarm di handphone. Saya set alarm setiap hari jam 8.00 pagi yang mana masa ni saya selalu tiba di pejabat. Setiap jam 8.00 pagi alarm tu akan berbunyi dan saya set “Hantar anak taska”. Cara tu memang bagus untuk ibubapa yang sibuk.

3. Pasang center mirror (cermin pandang belakang) yang jenis round wide yang boleh nampak belakang dengan luas. Setiap kali anda pandang cermin tu, anda akan nampak anak anda di dalam car seatnya di belakang.

IKLAN

4. Pesan dekat pasangan kita. Minta dia selalu ingatkan kita yang kita dah hantar anak ke taska. Minta dia whatsup kita setiap pagi “anak dah hantar ke sayang”.

5. Berpakat dengan pengasuh atau nursery tempat anak kita tinggal. Jika kita tidak menghantar anak, minta mereka bertanya kenapa tuan/puan tak hantar anak hari ini.

IKLAN

6. Jangan pasang tinted kereta gelap-gelap. In case tertinggal anak kat dalam, orang lalu lalang kat luar boleh nampak. Itu sahaja tips dan petua saya yang boleh dikongsi kepada orang lain.

Semoga tiada lagi bayi mati kerana tertinggal di dalam kereta kerana kecuaian ibubapa itu sendiri.

Baca sini : Ini kejadian sebenar yang berlaku, tragedi anak 2 tahun maut akibat sesak nafas selepas tertinggal dalam kereta.

Sumber/Foto : Marlisa Azura Abdul Ghani