anak bukan bahan dendam

Semasa bergelar suami isteri yang masih saling cinta mencintai, segala tentang suami mahupun isteri serba indah di mata. Tapi bila masing-masing sudah membenci, sebesar zahrah kesilapan pun akan diungkit keluar. Bercerai hidup dan berdepan dengan hak perebutan penjagaan anak merupakan proses yang bukan saja menyakitkan anda malah anak yang suci bersih hatinya. Sila fahamkan perkongsian ringkas namun padu daripada Puan Normaliza Mahadi, Profesional and Licensed Counselor di Normaliza Counseling Services.

‘Anak Bukan Bahan Dendam Mak Ayah Yang Tak Lagi Sebulu’, Pasangan Yang Gigih Berebut Hak Penjagaan Tanyalah Iman Bukan Syaitan

Anak Bukan Bahan Dendam

Korang Perasan Tak?

Waktu masih berkahwin, jarang kita tengok suami dan isteri berebut nak jaga anak. Berebut nak mandikan anak. Berebut nak cuti sebab anak sakit. Berebut nak bawak anak main di taman permainan. Berebut nak tidurkan anak. Berebut nak tukar pampers anak. Berebut nak basuh berak anak. Berebut nak suap anak makan. Berebut nak bacakan anak buku. Berebut nak ajar anak mengaji. Berebut itu dan ini.

IKLAN

Anehkan!

Bila bercerai begitu ramai pasangan berebut anak. Sehingga jadi seperti pesta di mahkamah. Pesta perebutan anak. Pesta sedu sedan pada kebanyakkan ibu. Pesta pembuktian kelelakian pada kebanyakkan bapa.

Mengapa berebut hanya selepas bercerai? Kerana pada masa itu anak hanyalah bahan dendam. Anak dijadikan tebusan perasaan. Anak akan jadi lambang kepuasan. Anak jadi piala kemenangan.

IKLAN

Ada ibu menyorok anak daripada dakapan seorang bapa. Ada bapa memutuskan susu ibu pada bayi yang belum mengerti apa. Kerana apa? Kerana rasa puas melihat satu lagi pasangan menderita dengan perpisahan.

Kejam ibu dan bapa. Hanya kerana mereka berdua bukan lagi keluarga, anak jadi hancur.

IKLAN

Kepada yang sedang berebut hak penjagaan anak, tanyalah iman bukan syaitan. Doalah pada Allah untuk menerangkan hati-hati kalian.

Ibu dan bapa tidak pernah bertukar nama. Suami dan isteri berbekas sentiasa. Kalian mahu cerai, kalian selesai. Namun anak kalian cedera perasaan dan kehidupan.

Sumber/Foto: FB Normaliza Mahadi via Mingguan Wanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI