Tidak dinafikan aloe vera memiliki khasiatnya yang tersendiri terutamanya untuk kecantikan kulit. Jika mak-mak ada tanam pokok aloe vera, selain gunakan lendirnya, boleh juga direbus isinya untuk dimakan mahupun buat air.Namun ada caranya untuk bersihkan dan masak aloe vera ini.

Puan Nur As Shifa Halim ada kongsikan cara nak’proses’ Aloe vera ni serta berkongsi tip agar bila makan tekak tak rasa gatal.

Resepi Aloe Vera Jelly ala-ala Nata De Coco

“Kami share step by step kat gambar la kan senang nak terang.Sedap angpa oii sejukk ja masuk tekak (sis buat sirap limau).Sebelum ni tak lalu jugak nak makan, banyak buang ja aleo vera yang tua-tua tu,sebab bau dia Allah tak lepas nak piiii”

“Baru ni, suami sis try buat ehhh sedap pulak, masuk harini kali kedua lah ni try selepas adjust semua and google resepi bagi puas hati. Finally sedap rupanya Aleo Vera ni”

“Nak lagi bagus boleh makan mentah-mentah gitu, lagiii banyak khasiat, tapi pastikan cecair kuning (Aloe Vera Latex) boleh rujuk gambar dibawah kena buang dulu bagi bersih-bersih supaya tak gatal dan selamat dimakan”

1.Pilih yang matang (tua). Macam mana nak tau? Cuba tekan tengah-tengah tu kalau keras padat dah boleh harvest (tuai). Yang suami sis tanam ni spesies bila kecik ada bintik-bintik, dah besaq hilang bintik tu.

2. Part ni sangat penting. Nak keluarkan Aloe Latex (cecair kuning tu). Boleh akibatkan gatal-gatal kalau tak bersih elok-elok. Ni suami sis tegakkan Aloe Vera yang dituai tadi, tegakkan dalam 1-2 jam. Alhamdulillah kami buat step ni tak dak gatal-gatal tekak ka apa bila makan.

3.Lepas proses “tegak” tu,basuh bersih-bersih. Nak senang potong kepada 2 @3 bahagian ikut keselesaan anda nak proses. Sebab time 1st time buat, suami sis luka jugak tapak tangan. Duri Aloe vera agak tajam.

4.Buang bahagian tepi dulu (bahagian duri).

5.Buang kulit bahagian atas.

6.So dapat lah macam ni hasilnya. Basuh bersih-bersih. Dah boleh rebus.

7.Rebusan kali kedua dalam 15min saja (Aloe Vera+Gula batu+daun pandan) sukatan agak-agak angpa saja nak manis mana.

8. Siap untuk dihidanggg.Sedap naaa rasa macam peel fresh Marigold tu.

9. Close up. Selamat mencuba. Semoga bermanfaat ❤️

MW:Dah tahu caranya mudahlah nak buat sendiri di rumah nanti. Yang penting banyak khasiat aloe vera ni, terutamanya untuk kuit dan ikut cara betul yang dikongsikan ini, taklah gatal rasa tekak bila makan.

Sumber: Nur As Shifa Halim

Jangan Lupa Komen

komen