Alasan duit berbaki mahu kahwin lagi. Pelbagai alasan akan diberikan suami jika mereka mahu menambah isteri.

Namun suami sedarlah isteri yang banyak berkorban dan kadangkala jika duit gaji tidak cukup isteri biasanya akan bantu. Dek kerana tidak mahu suami menanggung hutang dengan meminjam dari ahli keluarga atau rakan-rakan isteri dengan rela hati sanggup menambah wang mereka.

Jadi fikirlah wahai suami duit yang berbaki hargailah isteri anda. Manjakanlah isteri kamu dan anak-anak!

Alasan Duit Berbaki Mahu Kahwin Lagi, Suami Kena Ingat IHSAN Isteri Tanggung Perbelanjaan Serba Serbi

Alasan Duit Berbaki Mahu Kahwin Lagi

Menerusi perkongsian, Puan Sharifah Zahidah menerusi akaun Facebooknya, kaum lelaki wajib hargai dan sayangi isteri anda.

Alasan Duit Berbaki Mahu Kahwin Lagi, Suami Kena Ingat IHSAN Isteri Tanggung Perbelanjaan Serba Serbi
Puan Sharifah Zahidah

“Beri wang di tangan suami supaya dia tahu DIA meminjam – dan dia TAK ADA duit – tapi dia ada ISTERI yang membantunya yang wajib dia hargai dan sayangi.

“Buat suami tahu bahawa dia memang tak ada wang extra, dan andalah insan yang bersusah senang dengan dia selama ini dalam menjalani hidup bersama.

“Juga untuk suami tahu, bahawasanya TANGGUNGJAWAB tersebut MASIH di bahu dia. Bukan di bahu anda. Maka dia tak wajar lupa atau buat-buat lupa bila setiap bulan tangannya sendiri yang menadah dari anda agar dibantu demi melangsaikan tanggungjawab di bahunya,” Kongsi Sharifah Zahidah.

Alasan Duit Berbaki Mahu Kahwin Lagi, Suami Kena Ingat IHSAN Isteri Tanggung Perbelanjaan Serba Serbi

Dalam Membantu Suami, Bantulah Mereka SEKADAR KEPERLUAN

Wanita ini turut menambah, ramai yang berkongsi permasalahan sebegini. Kebanyakkan suami mahu menambah isteri kerana duit mereka sering berbaki

“Benarlah bagai dikata. Saya juga menerima permasalahan sama di inbox saya. Lelaki mahu menambah isteri kerana duitnya yang sering berbaki. Bukan seorang dua wanita dalam situasi yang sama. Tapi ramainya tak terkira.

IKLAN

“Tidak pula si lelaki ini ketahui, bahawa wang berbaki adalah kerana ihsan si isteri yang banyak menanggung perbelanjaan serba serbi.

“Dalam membantu suami, bantulah mereka SEKADAR KEPERLUAN.

Bagaimana meletak sempadan kepada maksud keperluan ini?

“Membantu sehingga dia TIDAK PERLU MEMINJAM daripada orang lain dalam menafkahi keluarga secara bulanan.

“Selagi boleh gunakan wangnya, gunakan wang mereka untuk perbelanjaan ASAS dan WAJIB.

“Pertolongan kewangan yang paling baik dan selamat pada hemat saya ialah, MENYEDIAKAN TABUNG KECEMASAN dan TABUNG BELANJA TAMBAHAN di mana pemegang amanah dan kuasa kepada tabung tersebut adalah si isteri itu sendiri.

“Gunakan wang suami untuk segalanya bukan bermakna biarkan suami menanggung susah sendirian. Tapi, di situlah sumber haibah (hebat dan wibawa) seorang lelaki yang akan TRANSFORM dirinya menjadi lelaki sejati yang menjadi pujaan di hati isteri.

“Duit gaji suami, biar semua dibelanja kepada perkara yang asas dan belanja wajib. Nak yang best-best above asas, BARULAH GUNA DUIT ISTERI on top of bajet/duit dari suami itu sendiri.

IKLAN

“Contohnya, pergi bercuti. Atau beli barang-barang organik yang mak-mak suka sangat tu. Benda ni luar dari nafkah. Atau, nak beli baju raya mahal sedondon satu keluarga. Masa ni, keluarkan duit isteri buat TOP UP dari bajet asas/wajib dari sang suami. Jangan awal-awal guna duit isteri semuanya sampai isteri tak ada apa, suami rasa diri terlebih kaya.

“Duit sewa rumah jangan memandai bahagi 2. Duit bil, makan, pakai dan sekolah anak-anak, biar semuanya ditanggung suami. Jika TERPAKSA isteri menanggung dan membantu bayaran juga, SERAHKAN duit itu di tangan suami sendiri dan sebutkan sebagai PINJAMAN dan BANTUAN IHSAN isteri kepada suami.

“Abang, ni RM300 duit sekolah Aiman, saya pinjamkan kepada Abang atas ihsan dan kasih kepada Abang dan rumahtangga kita. Abang ambillah buat bayaran Aiman dan kurangkan bebanan Abang..”

“Abang, bulan lepas saya ada bagi abang duit elektrik dan belanja dapur sebab abang tak cukup duit abang kata, ni bulan ni abang kata tak cukup lagi, saya pinjamkan lagi RM500.. Gunalah untuk belanja keperluan anak dan isteri abang. Semoga ALLAH murahkan rezeki abang selalu..”

Beri Wang Di Tangan Suami Supaya Dia Tahu DIA Meminjam Dan Dia TAK ADA Duit

“Jika setiap bulan perlu membantu, maka lakukan sebegini SETIAP BULAN. Jadikan pemberian wang anda itu adalah SATU ‘RITUAL’ yang tak dilakukan sambil lewa tapi dilakukan dengan TERTIB kerana soal suami yang tidak mampu menafkahi keluarga ini bukanlah soal enteng tapi ianya wajar menjadi perhatian besar dari sang suami itu sendiri.

“Beri wang di tangan suami supaya dia tahu DIA meminjam dan dia TAK ADA duit tapi dia ada ISTERI yang membantunya yang wajib dia hargai dan sayangi.

IKLAN

“Buat suami tahu bahawa dia memang tak ada wang extra, dan andalah insan yang bersusah senang dengan dia selama ini dalam menjalani hidup bersama.

“Juga untuk suami tahu, bahawasanya TANGGUNGJAWAB tersebut MASIH di bahu dia. Bukan di bahu anda. Maka dia tak wajar lupa atau buat-buat lupa bila setiap bulan tangannya sendiri yang menadah dari anda agar dibantu demi melangsaikan tanggungjawab di bahunya.

“Yang banyak terjadi adalah, bila isteri membantu, isteri bayar sendiri sekolah anak, bayar sendiri duit kereta suami/keluarga, beli sendiri segala keperluan dapur, bayar sendiri duit bil dan segalanya senyap-senyap; seolah-olah itu sudah jadi tanggungjawab dia. Praktis ini salah. Hentikan dan ubah.

“Benda tak nampak depan mata anda berkorban untuk dia. Anda membayar untuk dia. Dia pun mudah lupa, tak rasa apa-apa dan tak malu untuk terus gagal menafkahi keluarga secukupnya dan terus selesa di takuk lama. Yang berusaha jadi ejen segala produk tu siapa? Anda juga.

“Suami yang jantan, dia akan MALU bila SETIAP bulan dia terpaksa hulur tangan meminta wang dan ihsan dari anda. Cara begini boleh memberi motivasi kepada lelaki sejati untuk berazam dan jadikan “bulan ini bulan terakhir aku menghulur tangan.” Di sinilah fungsinya mengapa lelaki dibekal ego setinggi langit. Gunakan ego mereka sewajarnya.

“Ala, saya nak senang urusan je. Lecehlah nak tunggu suami buat semua bayaran. Tu yang saya bayar siap dan auto deduct je dari bank saya..”

Terpulang.

Nak senang tapi strategi anda berisiko, atau nak kerja payah sikit tapi strategi anda benar-benar menyelamatkan keluarga. Pilihan di tangan kita kerana ini keluarga kita bukan keluarga orang lain. Kita berhak menentukan arahnya,” kongsi Sharifah Zahidah.

Mingguan Wanita: Jangan Manjakan Suami, Biarlah Dia Tahu Tanggujawabnya!

Mesti Baca: Isteri Benarkan Suami Kahwin Bekas Teman Wanita, Siap Setuju Tinggal Serumah!
Baca Lagi Di Sini: Kalau Isteri Merajuk, Suami Kenalah Pujuk, Jangan Biar Isteri Asingkan Diri Lama-lama
Artikel Menarik: Rezeki Suami Tambah Murah Bila Ringan Tulang, Tak Lokek Belanja Isteri, Itulah Sebaik-Baik Sedekah

Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.

Sumber: Facebook Sharifah Zahidah