‘Aku Terima Suamiku Lillahi Taala..’ Isteri Kongsi Bajet Kahwin Bawah RM1000

Jaminan bahagia bukan terletak pada ‘grand’ nya satu-satu majlis perkahwinan. Penyatuan dua hati ini, jika bersandarkan niat berkahwin kerana Allah Taala, tentunya Allah beri rezeki kasih sayang seluas lautan.

Isteri ini, Siti Rozyainie Rozine, 26 (Pinggan Terbang) terima menikahi suaminya, Mohd Hafiz Khodir, 26 dalam majlis perkahwinan serba sederhana dengan total bajet sejumlah RM1000 saja.

Kenangan majlis perkahwinan wanita ini, membuktikan yang wang hantaran tak perlu mahal menggunung. Apatah lagi setara ikut taraf pendidikan. Kerana ukuran bahagia itu bukannya pada wang hantaran yang mahal, sebaliknya letak pada hati.

Katanya, “suami terima segala kekurangannya untuk dijadikan sebagai kelebihan dalam hidupnya.”

 

‘Aku Terima Suamiku Lillahi Taala..’ Isteri Kongsi Kenangan Kahwin Serba Sederhana

 

Tulisnya,

Tiada pelamin
Tiada jurugambar professional
Tiada photoshoot
Tiada kompang
Tiada orang bersilat
Tiada acara sambut pengantin
Tiada dj radio
Tiada makan beradab
Tiada acara potong kek
Tiada gadis-gadis dulang hantaran
Tiada bridesmaid
Tiada kasut pengantin – yang ni lawak
Tiada crown , Tiada tengkolok, keris pisau pedang kapak
Tiada honeymoon
Tiada ibu ayah di sisi saya

Yang ada hanyalah adik – adik seramai 7 orang
Yang ada hanyalah sahabat sahabat sekalian
Yang ada hanyalah jiran tetangga
Yang ada hanyalah guru – guruku
Yang ada hanyalah ibu saudaraku
Yang ada hanyalah sebelah pihak lelaki
Wang Hantaran RM500.00
Mas kahwin sebentuk cincin emas

Kenduri doa selamat sahaja ( Alhamdulillah sepenuhnya jiran sebelah rumah aku banyak bantu dah macam ibu abah sendiri dah. Sahabat, cikgu cikgu banyak tolong sebab saya tiada orang tua yang organize perkahwinan saya)

Total perkahwinan kami : bawah RM1000

Terima Wang Hantaran Kena Sekufu Dengan Tahap Pendidikan

Sebelum tu , rata rata orang cakap nilai wang hantaran kena sekufu dengan tahap pendidikan seseorang, bagi aku depend lah ikut tahap kemampuan seseorang. Agama memudahkan, yang menyusahkan adat ( adat tak susah, tapi sikap sesetengah pihak yang menyusahkan ). Alhamdulillah, untuk urusan aku sangatlah dipermudahkan.

Suami aku Degree holder untuk HBP, USM
Aku Degree holder untuk Communication, USM , untuk dibanggakan lagi – Dean list, 
Kerja : suamiku supervisor , aku kerja kat site.
Terpaksa bagitau tahap pendidikan sebab banyak yang lihat sudut ni dengan nilai wang hantaran.

 

‘Aku Terima Suamiku Lillahi Taala..’ Isteri Kongsi Kenangan Kahwin Serba Sederhana

Aku Terima Suamiku Lillahi Taala

To be honest, ada yang tanya kenapa banyak tu sahaja nilai? Kahwinkan sekali seumur hidup, kenapa tak buat grand grand ? Kenapa and mengapa? Pelbagai soalan demi soalan dilemparkan.

Jawapan aku :

Sebab pertama, aku menerima suamiku lillahi taala . Seorang lelaki yang memilih aku untuk jadi suri hatinya dan menerima segala kekurangan aku untuk dijadikan sebagai kelebihan dalam hidupnya.

Sebab kedua, zaman globalisasi yang serba mahal ni oi semua pakai duit. Deposit rumah dekat Penang ni bukan seratus dua ratus ye , ribu tau ribu walaupun rumah kosong.

Sebab ketiga, kami berdua pernah rasa susahnya hidup dengan duit ni. Daripada pi kelas jalan kaki, ligan bas, ada moto, habis belajaq kami bantu antara satu sama lain pi interview sama sama, cari kerja semua. Sampai mampu ada kereta sendiri, ada duit sendiri untuk bina hidup.

Sebab keempat, suami aku suka ikut aku pi bagi makan kat gelandangan di Komtar. Aku suka beramah mesra dengan orang.

Sebab kelima, satu satunya lelaki yang pernah ikut aku ke rumah anak yatim tempat adik adik aku duduk , dia lihat sendiri, dia rasa sendiri apa aku rasa di situ.

 

‘Aku Terima Suamiku Lillahi Taala..’ Isteri Kongsi Kenangan Kahwin Serba Sederhana

 

Jangan Pandang Rendah Orang Marhaen..

Dan sebab terakhir, tiada sebab untuk aku menyayangi dan mencintainya hanyalah kerana dia khalifah milik Allah. Seorang lelaki yang boleh menerima seorang wanita yang datangnya daripada broken family, menjaga adik adiknya yang ramai.

Hanyalah dia suamiku yang menerima aku seadanya.. Banyak berkorban untuk aku dan adik adik aku.

Nota kaki : Aku tak kisah kalau orang lain kawin macam mana sekalipun, majlis yang besar, hantaran yang tinggi and all that , but for me, please respect setiap cara orang untuk manage hidupnya sendiri. Jangan disebabkan kita mampu dalam segala hal sampai kita selalu pandang rendah kepada orang yang biasa biasa, marhean ni. For sake.. RESPECT.

Masa raya ketiga makcik aku yang jaga aku sponsor majlis sikit yang tu rezeki tak terduga. Yang tu memang rezeki anak masa tu. Yang tu merasa naik pelamin sat tapi pakai baju raya takdak crown, takdak rupa pengantin.

SAYA SAYANG KAMU LILLAHITAALA
Ikhlas,
Bini kamu yang gebu dan comel.

Sumber/Foto : Pinggan Terbang

Makluman : Artikel ini diterbitkan dengan keizinan daripada penulis asal.