Akibat Keletihan Teramat, Tak Sedar Rupanya Tertinggal Mak Di Stesen Minyak

Kejadian tak disangka-sangka ini dialami sendiri oleh Marina Ahmad. Ketika memasuki Jeli, dia telah tertidur dalam kenderaan yang dipandu suaminya. Tanpa disedari mereka telah tertinggal ibunya di stesen minyak, Petronas dekat Parit Panjang, Sik, Kedah pada awal pagi.

Akibat keletihan yang teramat, dia dan suami, Ramlan Mohd tidak menyedari yang ibunya turun dari kenderaan untuk ke tandas. Syukurlah dalam situasi cemas itu, ibunya bertemu dengan pasangan suami isteri yang baik hatinya.

Kongsi Marina dalam facebooknya,

Tertinggal Mak Kat Stesen Petronas

Selalu baca kisah orang tertinggal anak tapi aku tertinggal mak.

Allahuakbar! aku tak tahu nak gelak ke nak nangis tadi. Kejadian lebih kurang pukul 4am tadi (ketika status dimuatnaik). Demi Allah tak sedar sungguh yang mak tak dok dalam kereta tadi. Sampai kami tiba kat umah pun memang tak perasan mak tak dok dalam kereta.

Lepas parking kat umah tadi tetiba ada kerete mai parking depan rumah.

Terkejut seposen sapa la mai awal-awal morning pukul 4am ni. Pastu dia bagitahu “antar mak ni“. Aku duk terfikir adalah mak angkat kami yang nampak kereta kami duk follow sampai ke rumah.

Tup-tup nampak mak keluar dari kereta tu. Aku pelik dah awat mak naik kereta orang tu.

Nak recall pun tak dapat sebab aku tidur dari Jeli last terjaga kat Hentian Perah then sampai kat depan rumah tersedar balik. Rupanya berbelas missed call. Aku kebetulan tak pegang HP malam tadi. Selalunya HP kat tangan sokmo… nak dijadikan citer sungguh la.

Keluar Dari Tandas, Mak Tengok Kereta Anak Takde

Rupanya mak pi tandas masa Ramlan Mohd berenti tidur kat Stesen petronas Parit Panjang, Sik nun. Dia dah tanya mak nak pi tandas dak mak tak jawab so dia terus tidur.

Selalunya kat petronas situ kalau mak nak pi tandas memang akan parking betul-betul depan tandas. So, gamaknya bila mak terjaga nampk Petronas dia turun pi tandas. Dia ni memang pantang nampak stesen minyak sebab kerap pi tandas.

Selalunya suami akan tanya “semua dah cukup” sebelum drive semula tapi malam tadi maybe dia terlupa sebab masing-masing tidur keletihan.

Kuar tandas tengok kereta kami tak dak. Gabra la dia… apa taknya pukul 3 am time tu. Dia pi kat sebuah kerete tu tanya nampak dak kereta putih anak dia. Bila tak dak dia minta suruh call no phone aku. Memang tak dapat call.

 

Akibat Keletihan Teramat, Tak Sedar Rupanya Tertinggal Mak Di Stesen Minyak

Allah Hantar Bantuan Tepat Pada Masanya

Suami orang tu pun cuak mulanya sebab awal-awal pagi orang minta tolong, bertongkat lak tu… aishh fikir 10x jugak nak tolong noo. Nasib baik isteri orang tu kenal mak.

Dia kata tu macam patient dia. Dia bagitahu husband dia. Nama Patimahkan? dia tanya mak. Memang betul tu la Dr yang selalu mak balik rumah citer kat aku. Dr tu baik bla bla bla. Sokmo-sokmo citer pasal Dr tu.

Allahuakbar ! Allah hantar bantuan Dia tepat pada masanya. Syukur sgt Allah pelihara mak bertemu dengan orang yang baik. Akhirnya bertemu jugak aku dengan Dr yang mak selalu citer kebaikan dia pada mak. Memang mak follow up kat KK Jln Datuk Kumbar.

Terima kasih yang tak terhingga buat Dr Amirah ke Umairah (saya tak perasan nama sebenar) dan suami yang tolong hantar mak dari Parit Panjang, Sik ke Alor Setar. Semoga Allah jua balas kebaikan Dr sekeluarga. Kesian menyempit dalam kereta tadi. Inshaallah kita jumpa lagi nanti.

Balik rumah mak nangis-nangis tak percaya dia selamat tadi. Aku kata dun wori mak esok ada la org post kat fb, mak sapa tertinggal kat stesen Petronas ni.. sila hubungi bla bla bla.

Satu pengalaman lagi di tahun baru ni. Inshallah ada hikmah atas semua yang terjadi.

MW : Syukurlah masih ada insan baik hatinya di luar sana.

Sumber/Foto : Marina Ahmad