Rasanya rata-rata daripada kita suka sidai baju dalam rumah. Lebih-lebih lagi, bila basuh pada waktu malam dan tak kurang juga yang memang suka jemur di dalam rumah atas sebab-sebab tertentu.

Biasanya kalau sidai baju dalam rumah disebabkan oleh tiada ampaian, tinggal di apartment dan mungkin juga yang sudah terbiasa jemur di dalam rumah. Ada juga yang memberi alasana kerana takut hujan dan tiada orang di rumah. Jalan selamat, jemur saja dalam rumah.

Ada sesetengah alasan mungkin boleh diterima bila sidai baju dalam rumah. Tapi, sebenarnya ia tidak elok untuk kesihatan diri dan keluarga yang kita tak nampak.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Adab Jemur ‘Anak Baju’, Sidailah Tempat Tertutup, Bukan Dilihat Jiran Atau Orang Luar

Cara Mudah Hilangkan Bekas Minyak Muka Pada TUDUNG, Sapu Bedak Sebelum Basuh

Info Lebih Menarik DI SINI

Kesan Sidai Baju Basah Dalam Rumah

Ini antara sebab tidak elok sidai baju di dalam rumah dan kesannya yang perlu kita tahu.

IKLAN
1. Penyebab Kanser

Jika anda suka guna pelembut kain selepas mencuci pakaian kerana bau yang wangi, perlu tahu kandungan acetaldehydes yang tinggi menjadi sebab utama penyakit kanser. Lebih elok cuba elak menjemur kain di dalam rumah kerana berbahaya jika anda selalu sedut udara tersebut.

2. Pengaruh Alergi

Udara yang terperangkap di dalam rumah boleh menjadi bakteria. Kalau anda yang ada masalah kulit, kena belajar elak jemur kain di dalam rumah, ya. Sebab ini salah satu faktor utama anda mengalami alergi (ruam) dan masalah gangguan pernafasan.

3. Beracun

Pernah tak anda basuh kain dan terlupa nak sidai dan akhirnya kain yang dibasuh bertukar bau jadi busuk walau pun pakaian sudah direndam pelembut. Ya, itulah racun. Hanya dalam jangka waktu tertentu, udara yang disedut beri kesan buruk kepada kesihatan kepada anda tanpa disedari.

4. Penyakit Asma

Pengeringan pakaian di dalam ruangan akan meningkatkan kelembapan ruangan dan menyebabkan kenaikan debu. Ini adalah satu alasan utama penyebab asma dan alergi.

IKLAN

5. Lemahkan Sistem Ketahanan Badan

Boleh melemahkan sistem ketahanan tu buh kalau selalu amal jemur kain dalam rumah. Jadi tidak pelik kalau anda cepat selesema, demam atau mungkin dise rang pelbagai penyakit lain.

Jalan penyelesaiannya, anda boleh sediakan tempat jemuran di luar rumah. Kalau tiada tempat sangkutt, cuci kering lagi selamat.
Semuanya di tangan anda, kalau boleh pastikan kain yang basah terdedah dengan sinaran matahari tetapi jangan secara terus. Nanti cepat pula kusam dan luntur warna kain anda.

Mingguan Wanita : Kadang-kadang, kita ingat benda ‘simple’ ini ok saja. Tapi, kita tak tahu apa akan berlaku nanti. Kalau boleh, elak dan jangan biasakan.

IKLAN

Sumber: PetuaIbu

Bangkit Wanita Mingguan Wanita

Group khas buat semua wanita B40 dan M40 yang mahu bangkit maju dari kehidupan sekarang menerusi perkongsian tip, promosi kursus anjuran Mingguan Wanita, perkongsian kisah inspirasi wanita. #langkahyakinlakarkejayaan

https://t.me/bangkitwanitaMW

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI