Musim hujan ni, Dryer atau Mesin Pengering Pakaian sangatlah penting dalam memudahkan urusan mengeringkan baju. Apatah lagi jika keluarga ramai, anak-anak masih kecil banyak baju yang perlu dicuci dan dikeringkan. Jika dibiarkan berlonggok, mahupun dicuci namun tak cukup kering, memang jadi masalah baju berbau pula. Jika ada bajet, sebaiknya belilah dryer. Namun perlu ambil tahu dulu beberapa perkara sebelum beli.

Fahamkan dulu tip yang dikongsikan oleh Puan Nurul Shazalina Zainudin ini sebagai rujukan;

Harini ada beberapa orang tanya saya pasal dryer. Kebetulan sangat. Maybe sebab musim hujan kan, ramai mula consider beli dryer. Ya betul, jika ada bajet, belilah dryer.

Faktor yang perlu diambil kira:
1. Bajet
2. Jimat elektrik atau tidak
3. Ruang letak mesin

Ok faktor penting adalah bajet.Jika bajet tinggi, anda boleh terus selesaikan faktor 2 dan 3.

Kenapa?

Sebab nak dryer yang jimat elektrik of course mahal sikit. Sebab yang paling jimat elektrik adalah yang jenis HEAT PUMP.

Haa, dryer ni ada 3 jenis.
1. Vented (boleh dpt bwh 1k kot)
2. Condenser (1-2k)
3. Heat pump (3k ke atas)

IKLAN

Tiga-tiga ni semua keringkan kain dengan elok, cuma atas kita nak pilih jenis mana, bajet kita.

Tapi vented tu jenis yang ada corong untuk keluarkan haba panas. Jadi kena halakan corong tu keluar. Condenser takde corong, so mahal sikit lah dari vented tu. Heat pump pun takde corong. Lagi mahal sebab dia sangat jimat elekteik. Vented dan condenser ni penjimatan elektrik dia tak sebaik heat pump (tapi ramai bagi feedback, ok je guna vented dan condenser, tak banyak pun naik elektrik, so siapa yang kurang bajet, cepat-cepat cari vented atau condenser ya).

Heat pump ni beli mahal sikit, tapi memang jimat elektrik. Macam mana nak tahu? Boleh semak gred dia atau maklumat penggunaan elektrik dia. Semua dryer patut ada info ni, tinggal kita tanya je.

Ruang Letak Mesin

Ok part ruang letak mesin tu adalah 1 faktor yang perlu diambil kira kerana jika ruang sangat terhad, boleh consider beli 2 in 1 dryer. So ada 1 mesin je dalam rumah.
Tapi bila beli 2 in 1 ni memang takde jenis heat pump. Ada condenser sahaja.
Jika ada ruang besar, boleh beli dryer asing dari washer.Semua faktor ni subjektif untuk kita semua. Sebab keadaan semua orang berbeza.

IKLAN

TEKA 8 KG HEAT PUMP

Ok ni saya share brand saya guna. TEKA 8 KG HEAT PUMP (harga 3k lebih, tak ingat exact price). Tak famous macam electrolux, toshiba, midea or beko. Tapi kebetulan masa saya nak beli tu, ini the best di mata saya.

Gred A++. Sangat jimat elektrik. Dan dia ada sensor. Kalau kain tak kering lagi, dia tambah masa. Kalau kering cepat, dia berhenti cepat. Jimat masa dan elektrik.
Harga dapat di One Living lagi murah dari Shopee dan Lazada.

So bolehlah kawan-kawan consider ya.Untuk orang yang busy macam saya sangat sangat saya sarankan.Sebelum keluar rumah, masuk baju dalam mesin basuh, sampai rumah pula ambil baju-baju tu masukkan dalam dryer. Beberapa jam siap.Hujan pun boleh keringkan baju.

IKLAN

Suami-suami, ada bajet belikan untuk wife anda ya.Serius ni antara benda yang sangat memudahkan hidup satu keluarga anda.

Reminder: please guna 1 plug khas untuk dryer sahaja. Jangan campur-campur dengan plug lain dan jangan guna extension ya.

Baca Lagi Di Sini:
Ringankan Tugas Isteri, Suami Ini ‘Rekemen’ Hadiahkan Sebiji Mesin Dryer!
Wanita Ini Kongsi Pengalaman Pros & Cons Guna MESIN BASUH Jenis Front Loader

MW: Semoga perkongsian ini bermanfaat.Jadi buat mak-mak yang ada bajet, musim hujan ni sesuai sangat beli dryer agar baju-baju cepat kering. Tak jadi masalah baju berlonggok, bau kepam dan busuk sebab tak cukup cahaya matahari untuk keringkan baju.

Sumber: Nurul Shazalina Zainudin