Jika mak-mak pernah makan Biskut Gery, biskut keping yang disalut dengan keju berkrim, sebenarnya boleh buat sendiri je di rumah. Biskut Gery yang pernah viral ini, mudah sangat nak buat, malah jimat kos berbanding beli di kedai. Rasanya yang lemak, manis, masin secukup rasa, boleh dibuat kudap-kudapan untuk anak-anak.
Boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh Nerina Elli ini
“Try dahhh..Ala-ala Biskut Gery..mudah sangat, jimat kos. Bukan guna semua bahan-bahan ni, buat sikit-sikit.Bagi yang pertama kali buat ikut kuantiti di bawah.”
1. Panaskan butter, susu pekat dan cheese sampai cair. Guna api perlahan je.
2. Bila bahan dah cair. Kena cepat-cepat salut kat biskut ye.(Bahagian keping yang takde gula). Jika kering susah nak melekat nanti sebab tempoh bahan tu cair kejap je.
3. Celup terus biskut tu ke dalam bancuhan cheese berkenaan.Lagi cepat & cantik salut dia, tak perlu pakai sudu.
Ads
4. Sejukkan seketika biar salutan kering.
Dah berjaya buat, ulang lagi cara yang sama.
Info Ekstra!
Kalau nampak macam cheese tu pekat, letak sikit butter untuk cairkan ia. Sebab tu bila dah sejuk nampak berkilat-kilat lawa je tengok.
Ada caranya untuk kita goreng ayam rasa sedap dan rangup, tak menggunakan walau setitik minyak pun namun tetap garing.Bukan apa dengan keadaan kenaikan harga barangan seperti minyak, seeloknya kita mengurangkan penggunaannya. Bukan sahaja jimat, malah lebih sihat.
Ikut cara yang dikongsikan oleh Puan Tsu Feh Sufiah ini sebagai panduan;
Ayam Goreng TAK GUNA MINYAK tetap GARING.Semata-mata tak nak guna minyak, gigih cari solusi cara goreng ayam pakai air fryer.
Cer tengok nih!
Yes. Misi berjaya.
Ayam goreng sedap dan rangup.Tengah hari tadi min goreng ayam tak pakai minyak tau, yang nampak berminyak tu sebab lemak daripada ayam tu keluar. Hihi.
Try la buat. Serius,tak payah masuk setitik minyak pun.
Bahan-Bahan:
bawang putih (tumbuk lumat)
sedikit halia (tumbuk lumat)
sedikit kunyit hidup (tumbuk lumat)
sedikit kunyit serbuk
garam
Caranya senang je:
1. Basuh bersih ayam.
2. Lumurkan ayam dengan bawang putih, halia, kunyit hidup, kunyit serbuk dan garam.
3. Gaul sebati.
4. Masukkan dalam bakul air fryer suhu 180 darjah, masa 15 minit.
*Saya guna AirFryer Philips Tak perlu balik-balikkan ayam pun. Tetap masak sekata. Sebab ada twin turbo.
Mingguan Wanita:Ada air fryer di rumah, boleh cuba resipi mudah yang dikongsikan ini. Memang lebih jimat dan sihat tak perlu gunakan minyak pun. Malah ayam goreng pun elok sedap, rangup dan tetap garing!
Cantik sungguh Kuih Lapis Labu Gedik yang diberi nama oleh pemilik resipi Marlia Lia ini didalam perkongsian page Masak Apa Hati Ni (MAHN). Jika mak-mak rajin buat kuih pasti tahu, kuih yang selalunya menggunakan santan ni, agak susah nak tahan lama dan mudah basi.Nak buat kuih lapis pula agak renyah dan makan masa kerana perlu dikukus selapis demi selapis sehingga masak.
Rupanya ada cara tertentu yang dikongsikan oleh wanita ini agar kuih lapis ini boleh tahan lebih lama, tak cepat basi dan cepat dimasak setiap lapisannya.
Berikut merupakan perkongsian oleh beliau;
“Pagi ni saya buat Kuih Lapis Labu . Cantik tak? Yang pasti tiada pewarna tambahan sebab kuning labu dah memang cantik. Sebelum ni saya pernah share resepi Kuih Buah Melaka Labu. Ada yg dah try buat tak? Ni saya share pulak resepi Kuih Lapis Labu ya.Bolehla masukkan list menu untuk berbuka puasa nanti.Doakan saya sekeluarga dimurahkan rezeki, sihat selalu ye.”
Bahan-Bahan:
¼ biji labu saiz sederhana
4 cawan santan segar.
2 cawan tepung beras
½ cawan tepung gandum
½ cawan tepung jagung
¾ atau 1 cawan gula halus (Saya guna ¾ cawan sahaja.Kisar gula supaya senang larut)
¼ camca teh garam
Cara Membuat:
1.Mula-mula kupas labu, basuh dan kukus.
2.Kemudian kisar sehingga halus, anggaran ½ cawan selepas dikisar.Saya guna pengisar kering sahaja.
3.Dalam 1 bekas besar, campurkan dan gaul rata tepung beras, tepung gandum, tepung jagung,gula halus dan sedikit garam.
4.Panaskan dan kacau santan atas api perlahan hingga suam kuku.
5.Kemudian tuangkan santan suam ke dalam adunan tepung dan kacau sebati. Guna hand whisker kemudian tapis supaya tidak berketul-ketul.
6.Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.Satu bahagian dicampurkan dengan labu.
7.Panaskan kukusan hingga air mendidih.Panaskan loyang yang dah disapu minyak terlebih dahulu.Loyang dah betul panas baru start melapis.Kukus dengan api sederhana.
8.Setiap lapisan, kukus selama 5minit.Lapisan terakhir kukus selama 20-25 minit.
Tips Ekstra!
Saya guna loyang bulat saiz 9″
Santan perlu dipanaskan terlebih dahulu supaya tak ambil masa lama nak mengukus dan kuih cepat masak.
Untuk pastikan kuih tak cepat basi, selepas siap mengukus, buka penutup kukusan dan biarkan diatas api selama lebih kurang 5-10minit lagi, supaya wap air atas kuih kering, kuih tak cepat basi.
Kerepek kentang bilis kacang sambal pedas bilis memang sedap dinikmati begitu sahaja. Bila makan memang payah nak berhenti, tak sedar boleh habis sebalang. Namun selalunya bila buat kerepek macam ni, salah teknik dan caranya kentang yang dihiris mudah serap minyak bila digoreng, malah lembik tak rangup.
Puan Missz Amiraada kongsikan resipi dan tip macam mana nak buat kentang kekal rangup, garing tak lembik berminyak.
First time makan masa kenduri bulan lepas, tak tau orang panggil apa ni. Bila makan syok lak tak mau berhenti. Tak puas makan punye pasal balik umah try buat kene pulak kentang RM2.50 sekilo. Alhamdulillah nasib menjadi, sedap dan ranggup krukk krakk. 2 balang ni sekejap dah licin.
3 bahan utama:
Kacang tanah(digoreng) Ikan bilis(digoreng) Kentang(dihiris nipis macam kerepek dan goreng)
* tips, goreng api yang perlahan
Cara Membuat:
1. Kentang yang dihiris nipis rendam cuka @ soda bikabornat @ air kapur dalam sejam dua kemudian cuci buang kanji dan toskan. Kemudian goreng sampai garing. Nak guna bahan mana-mana pun boleh semuanya menjadi. Banyak mana bahan tu tak kisah sebab nanti kentang tu dicuci sekali lagi.
Antara sebab serap minyak ialah dihiris tebal, dan kanji kentang ada lagi. Sebab tu kena rendam nanti air kentang akan keluar yang keruh. Cuci bersih toskan baru goreng.Biasanya lepas rendam dan cuci kentang tu jadi lebih keras dan mudah digoreng.
2. Ketiga-tiga bahan yang dah siap goreng dicampur. Makan gini pon dah sedap.
3. Yang ni dah siap digaul sambal. Bahan agak-agak yea takde sukatan. Caranya macam buat sambal tumis biasa.
Sambal Pedas Manis:
Bahan-Bahan:
Cili kering dikisar halus/cili boh (nak pedas lebihkan)
Bawang putih dikisar
Bawang merah/bawang besar dikisar
Sedikit Sos tiram
Gula (lebihkan untuk dapatkan kerepek ranggup. Tapi jangan manis sangat nanti tak sedap)
Garam
Minyak untuk menumis
Caranya:
1.Panaskan minyak tumis kesemua bawang kisar kemudian masukkan cili boh/cili kisar tumis sampai pecah minyak.Baru perasakan dengan sos tiram, gula garam.
2.Jangan cair sangat dan jangan terlampau pekat sangat. Dah masak sejukkan dahulu sambal ni baru masukan kentang,kacang dan ikan bilis kemudian gaul kesemua sebati.
3.Selepas itu terus masak dalam bekas/botol boleh tahan lama tetap ranggup.
Mingguan Wanita: Sedapnya kerepek kentang, kacang, bilis pedas manis kruk krak ni. Macam ni rupanya nak buat supaya kentang kekal rangup, tak serap minyak.
Shu Shukri "sekolahkan" Hafidz Roshdi, "dah kalah tu kalahlah, nafkah anak sesen pun tak bagi. Hari ini, di instagram storiesnya, pempengaruh Nurul Shuhada Mat...