3 Tanda Pasangan EQ Rendah, Ini Pun Punca Hubungan Cepat Panas
Gambar sekadar hiasan / Kredit foto : drama Nur 2

Apa anda fikir jika saya cadangkan setiap pasangan yang berkahwin diwajibkan mengukur tahap EQ masing-masing? Saya pasti rasa yang terangkat kening sekarang.

Apa pula EQ ini? Kalau IQ itu mungkin ramai yang tahu, bukan?

Dalam kata mudah, IQ ialah ukuran kepintaran akal seseorang itu. Jika orang itu IQnya tinggi maka dikatakan orang itu pandai. Jika IQ rendah maka dikatakan kurang pandai.

Namun sejak kebelakangan ini, IQ didapati tidak begitu tepat menentukan kejayaan seseorang itu dalam hidup. Ada orang yang IQnya tinggi tetapi hidupnya berterabur dan tunggang langgang. Keluarga hancur dan kerjaya hanya setakat sederhana sahaja.

Sekarang semakin ramai beralih daripada IQ kepada EQ iaitu Kepintaran Emosi. Laporan World Economic Forum terbaru menunjukkan EQ berada di tangga keenam yang dicari oleh majikan menjelang tahun 2020.

Bagaimana pula dengan rumah tangga? Jika majikan mahu tahu tahap EQ pekerjanya, mengapa anda tidak mahu tahu EQ sendiri dan EQ pasangan anda?

Apa faedahnya mengetahui EQ dengan potensi kebahagiaan rumah tangga? Saya berikan contoh berikut. Jika anda dibesarkan dalam persekitaran yang baik, ada tahap pendidikan yang memuaskan, ibu bapa penyayang, adik beradik yang saling tolong menolong maka besar kemungkinan anda memiliki tahap EQ yang baik.

Orang yang membesar dalam persekitaran yang perit dan keras biasanya mempunyai EQ yang tercalar.

 

IKLAN
3 Tanda Pasangan EQ Rendah, Ini Pun Punca Hubungan Cepat Panas
Gambar sekadar hiasan / Kredit foto : drama Nur 2

Tanda-Tanda Pasangan EQ Rendah, Boleh Runtuhkan Rumah Tangga

Cepat Marah Tak Kira Tempat

Yang pertama dan semakin menjadi isu sekarang ialah ketidakmampuan mengawal emosi. Antaranya orang yang cepat marah dan tidak segan menunjukkan kemarahannya tidak kira tempat, tidak kira masa dan tidak kena cara.

Ini adalah faktor penyebab penderaan dalam rumah tangga. Selain itu orang yang berfikir negatif, mudah tersinggung atau jiwa sensitif juga termasuk dalam kategori ini.

Mereka ini terlalu mudah membenarkan kata-kata itu masuk dan merobek perasaan sendiri. Mereka ini sangat terdedah kepada ‘stress’ yang tidak berfaedah.

Konon Percaya Boleh Baca Perangai Orang Lain

Kategori kedua ialah orang yang begitu percaya yang dia boleh ‘membaca perangai’ orang lain. Mereka ini selalu menemui kesilapan dan kesalahan pasangan tetapi tidak nampak kelemahan sendiri.

Orang yang memiliki EQ tinggi bukan sahaja boleh membaca emosi orang lain tetapi juga mengawal emosi sendiri. Jika pasangannya ada kelemahan tertentu dia ada dua pilihan.

IKLAN

Pertama; memaksa pasangannya berubah.
Kedua; mempengaruhi pasangannya untuk berubah.

Sikap pertama ialah sifat orang EQ rendah sementara sifat kedua ialah orang yang mempunyai EQ yang tinggi.

Dia boleh mengawal emosinya dengan melihat masa hadapan dan memilih tindakan terbaik untuk mengubah pasangannya menjadi lebih baik.

 

3 Tanda Pasangan EQ Rendah, Ini Pun Punca Hubungan Cepat Panas
Gambar sekadar hiasan / Kredit foto : drama Nur 2

Lihat Bahasa Tubuh, Ikhlas Atau Sebaliknya

Yang terakhir ialah bahasa badan. Mulut dan lidah boleh berkata dusta tetapi tidak lirikan mata dan nada suara. Keikhlasan adalah salah satu frekuensi gelombang dalam EQ.

IKLAN

Hanya orang yang pintar mengawal emosi boleh menukar sudut pandang untuk mendapatkan keikhlasan dalam perbuatan.
Dengan cara itu kita akan mampu memancarkan frekuensi keikhlasan itu sehingga masuk ke dalam perasaan pasangan.

Sentuhan fizikal, pandangan mata dan nada suara yang ikhlas itu hanya datang dari lubuk hati manusia yang mempunyai EQ tinggi.

Sebagai contoh anda tahu yang dia ada perempuan di luar sana. Anda boleh isytihar perang terbuka. Saya tidak kata salah sebab itu memang hak anda! Tapi apa jadi selepas perang itu?

Menang jadi abu, kalah jadi arang, bukan?
Bagaimana jika pilih cara berbeza?

Nyatakan dengan tenang perasaan anda untuk bersama dengannya masuk ke Jannah bersama dengan anak-anak. Pandang matanya.

Pastikan hati anda ikhlas (bukan seperti rasa mahu menelan dia hidup-hidup!) dan pegang hujung jarinya. Saya jamin, esok pagi pasti dia akan tinggalkan perempuan itu!. Cubalah.

Penulis : Dr Syed Yusaini Yahya, Relationship Coach, Promind Training And Consultation. Beliau juga merupakan kolumnis ruangan Nota Untuk Isteri di majalah Mingguan Wanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI