johor bahru

Cuti Sekolah ni, ramai mak ayah yang rancang nak bawa anak-anak berjalan dan pergi bercuti.Antara negeri menarik yang boleh dipertimbangkan untuk bawa anak-anak adalah ke daerah Johor Bahru yang merupakan ibu negeri bagi Johor Darul Takzim. Tempat berbayar mahupun PERCUMA menjanjikan pengalaman percutian yang menarik di selatan tanah air ini. Jom semak!

  1. Legoland

Di Legoland, tarikan utamanya ialah pelbagai binaan yang diperbuat berasaskan dan berkonsepkan lego.Terletak di Nusajaya, Taman Tema Legoland Malaysia merupakan taman tema terbesar di dunia.Harga tiket kemasukkan agak mahal tapi berbaloi dengan pengalaman yang akan dirasai.

Terdapat Taman tema, Taman air dan macam-macam lagi yang membuatkan anak-anak mesti suka datang sini, teruja dan tak nak balik.Selain taman tema, kalau ada bajet lebih bolehlah menginap di hotel Legoland sendiri yang mempunyai pelbagai tema menarik di dalam bilik seperti Pirate, Adventure, Kingdom dan Ninjago.

2.Hello Kitty & Thomas Town

Jika ada anak-anak kecil yang tahan panas, mak ayah boleh bawa ke Taman tema dalam bangunan berhawa dingin iaitu di Hello Kitty & Thomas Town, yangb terletak di Puteri Harbour.Boleh masuk sendiri ke dunia Hello Kitty, dari bilik Kitty hinggalah ke Secret Closetnya.

Untuk anak lelaki di bawah 5 tahun yang biasa dengan Bob the Builder atau Barney, tempat ini bakal buat mereka tersenyum. Kalau di TV mereka hanya boleh melihat Bob, di sini mereka boleh menolong Bob di Bobsville.Untuk peminat Thomas and Friends dan Pingu, ada banyak tarikan yang bukan sahaja boleh dilihat, tapi juga dinaiki.

3.Angry Birds Activity Park

Watak kartun Angry Birds cukup popular satu ketika dahulu.Taman ini adalah taman tema ‘Angry Bird’ yang pertama di Malaysia, yang terletak di KOMTAR.

Di sini anak-anak boleh bermain permainan seperti Lazer Bird Shoot, Red Bird Goal, Piggy Shooting Gallery and Captain Black Bird Ship bersama karakter-karakter comel dalam aplikasi permainan ‘Angry Bird’. Ada juga disediakan ‘Parent’s Lounge’ untuk ayang mahu duduk berehat dari melayan geng Angry Birds ini.

4.The Real Escape Room JB

Antara tarikan menarik di Johor Bahru yang terletak di Taman Sutera Utama, Skudai.The Real Escape Room, permainan di dalam bilik kurungan yang hampir realistik. Tempat di mana perlu menyelesaikan teka-teki dan masalah untuk melepaskan diri dari bilik kurungan dalam masa terhad iaitu 60 Minit.

Boleh memilih tema pembunuhan, tema seram, tema siasatan kes, dan sebagainya mengikut citarasa.Antara tema yang diinspirasikan daripada filem-filem dan siri-siri drama terkenal termasuklah Prison Break, Resident Evil, Da Vincci dan Saw.

5. Austin Heights Adventure Park

Austin Heights Park yang dipanggil taman edutainment terbesar Malaysia mungkin kurang dikenali ramai.Tapi ia cukup sesuai untuk mereka yang datang dengan anak kecil dan mahu berseronok bermain air atau memanjat halangan bertali.Terdapat Taman Air
dengan slide yang tinggi, Taman Adventure Land, halangan bertali setinggi 3 tingkat dan gelanggang Ice Skating

IKLAN

Selain dari 3 tarikan di atas, terdapat juga go-kart untuk berlatih skill Tokyo Drift anda, dan juga JumpStreet — untuk anda melompat-lompat.Boleh menjadi tempat yang menarik untuk keluarga.

6.Capital City

Capital City, antara tarikan terbaru menarik yang terletak di Tampoi, Johor Bahru.Ia merupakan taman tema tertutup terbesar di Johor yang baru dibuka secara rasmi pada 17 Oktober lalu.

Antara yang menarik disini ialah The ‘City of Glass’ (lantai kaca tertinggi dengan ketinggian 50 meter), Venice River(sungai terpanjang lebih dari 1 kilometer), Cartoon Planet
taman tema tertutup hiburan terbesar kanak-kanak yang memakan masa selama 10 jam untuk menghabiskan kesemua tarikan, Thematic Shopping District (setiap aras didatangkan dengan reka bentuk ‘thematic’ yang diinspirasikan dari pelbagai negara), Hipster Bazaar (tempat berniaga yang berkonsepkan secara terbuka yang direka bentuk seakan tempat berniaga di luar negara) dan Amphitheatre (dewan berkonsepkan stadium ‘baseball’ yang mampu memuatkan sehingga 1000 orang pada satu masa).

7. Kuso Trick Art Gallery

Kuso Trick Art Gallery terletak di Taman Mount Austin, Johor Bahru. Ia mempunyai pelbagai galeri lukisan minyak 3D yang unik dan realistik dilukis pada dinding-dinding galeri yang membuatkan terasa seolah-olah berada dalam situasi yang sebenar.

Ada pelbagai tema dan konsep yang menarik seperti ‘Be Funny’, ‘Horror Room’, ‘Romantic Love’, ‘Kindergarden’ dan sebagainya untuk dilawati dan bergambar dengan aksi dan gaya tersendiri.

Sementara itu, kalau tiada bajet untuk ke tempat mahal-mahal ni jangan bimbang. Ada juga tempat-tempat menarik yang tak perlu keluarkan duit pun. Boleh singgah 5 tempat ini dengan kemasukan secara PERCUMA jika datang Johor Bahru.

IKLAN

8. Masjid Sultan Abu Bakar

Jika ingin mendirikan solat, boleh singgah di Masjid Sultan Abu Bakar, Johor Bahru.Masjid yang dibina sebelum 1900 ini cukup lain dari kebanyakan masjid Malaysia. Bukan apa, rekabentuk binaannya bukan seperti di Timur Tengah, tetapi di Eropah.Dan gaya di dalamnya classy mesti rasa seperti masuk ke dalam istana zaman kolonial.Lokasinya terletak di atas bukit cukup memberikan pemandangan cantik dan ketenangan yang abadi.

9. Johor Premium Outlet (JPO)

Buat mak-mak yang kaki shopping, jika ke johor baru boleh singgah ke Johor Premium Outlet (JPO) yang terletak di Senai. Harga yang ditawarkan disini dijual lebih murah berbanding di tempat lain.Terdapat lebih 120 kedai disini dengan jenama seperti Versace, Coach, Guess, Armani, Adidas, Nike, Michael Kors, Polo Ralph Lauren, Puma, Rip Curl dan sebagainya dijual dengan diskaun dari 25% sehingga 75%. Tapi kalau tak shopping pun, alang-alang dah sampai Johor Bahru tu boleh lah datang cuci-cuci mata, sebagai terapi diri. Ahaks!

10. Puteri Harbour

Puteri Harbour terletak di Iskandar Puteri (Nusajaya) yang cuma 5 minit dari Legoland Malaysia dan 10-15 minit pandu dari Bandar Bukit Indah, Nusajaya .

Nusajaya adalah nama lama sebelum dinamakan sebagai Iskandar Puteri sekarang, di mana Bandar Taman Bukit Indah merupakan “Central Business District” atau Prime Area bagi Nusajaya . Di sini pelbagai kemudahan ada daripada 3 buah shopping complex iaitu AEON, Tesco dan Giant, 10 buah bank, hinggalah kemudahan hotel, motel dan homestay premium dan lain-lain lagi

Boleh bersantai bersama anak-anak di tepi bot layar menikmati keindahan permandangan sambil mengambil gambar-gambar menarik sebagai kenangan.

IKLAN

11. Dataran Bandaraya Johor Bahru

Tempat ini ibarat Dataran Merdeka. Cuma bila waktu malam, ada warung-warung untuk menjamu selera. Sotong kangkung, cakoi sehinggalah steamboat ada sahaja dijual.Kalau datang dengan anak, ada badut dan permainan seperti belon gergasi dan rollerblade untuk mereka berseronok.Kalau anda mahu tempat bersantai, makan-makan dan melihat gelagat orang waktu malam, jom datang sini.

12. Danga Bay

Kawasan Danga Bay ini adalah kawasan bersantai popular di tepi laut yang wajib singgah bila ke Johor.Danga Bay ada pelbagai aktiviti dan tarikan yang berkonsep glamor dan mewah di samping kawasan membeli-belah dan restorannya. Ia juga adalah pusat rekreasi terbesar di Johor Bahru dengan tempat dan aktiviti yang sesuai untuk semua golongan.

Danga Bay ialah wajah Johor Bharu. Di sini boleh melihat budaya sebenar orang-orang Johor dan melihat sendiri perbezaan budaya dan adat mereka berbanding di tempat lain.Seronok datang Danga Bay ini waktu malam, apabila dipenuhi dengan kerlipan lampu. Memang cantik!

13. Taman Rekreasi Hutan Bandar

Sesekali datang johor bahru nak menikmati keindahan alam boleh singgah di Hutan Bandar. Disini, selain berjogging dalam taman redup, boleh juga bawa anak-anak untuk mandi di kolam buatan dan bermain di taman permainan.

Hutan bandar juga terkenal kerana adanya food court untuk sarapan yang juadahnya sedap-sedap.Boleh cuba char mee, mee rebus, mee kolok atau lontong kering disini.

14. Pasar Karat

Jika anda bosan duduk di bilik dan nak jalan-jalan pada waktu malam, boleh singgah Pasar Karat di Jalan Segget.Tempat ini hampir sama seperti mana-mana uptown di Malaysia.Jika pasar malam asyik menjual t-shirt dan jeans, pasar karat JB ini ada menjual barangan antik yang susah nak jumpa.Dan jika anda lapar, ada mee siput, aiskrim dalam pasu bunga dan sengkuang calit untuk dicuba!.

Semoga perkongsian ini bermanfaat. Kongsikan pada yang nak ke Johor Bahru tu.

MW: Jika ada plan nak jalan-jalan ke Johor Bahru, bolehlah masukkan tempat-tempat menarik ini dalam senarai. Tak kira lah tempat yang berbayar mahupun percuma, apa yang penting nikmati masa berkualiti bersama-sama keluarga tersayang.

Sumber: Jom Jalan