Dah lama kahwin tapi masih belum ada rezeki dapat cahaya mata. Orang sekeliling kadang tak faham konsep rezeki dari Allah, yang mereka tahu menghukum dan mengeji. Pelbagai cara dah dibuat tapi masih belum mendatangkan hasil.

Yang penting usaha, doa dan tawakal, mana tahu dah dapat seorang, tiap-tiap tahun mengandung. Selain kaedah tertentu yang boleh dilakukan, faktor pemakanan juga memainkan peranan untuk kesuburan setiap suami dan isteri. Antara makanan yang boleh meningkatkan kesuburan adalah:

10 Jenis Makanan Mudahkan Hamil

Zip Mulut Longkang, Amal 10 Jenis Makanan Ini Agar Segera Hamil

1. Bayam

Bayam serta sayuran hijau berfungsi menambah keperluan asid folik di dalam badan. Asid folik sangat penting dalam pembetukan sperma dan telur yang sihat. Bayam juga kaya dengan vitamin C dan zat besi yang dapat berfungsi meningkatkan kualiti sperma dan menjaganya agar tetap sihat.

2. Avocado

Sebiji avocado mengandungi konsentrasi kalium yang jauh lebih banyak berbanding sebiji pisang. Kalium sangat penting untuk menjaga fungsi saraf. Ia juga dapat membantu memulihkan otot, meningkatkan kekuatan dan daya tahan badan anda.

3. Madu

Madu merupakan makanan yang dapat menyembuhkan pelbagai jenis penyakit. Zat yang terkandung di dalam madu sangat mudah untuk dicerna dalam darah.

IKLAN

4. Asparagus

Asparagus mengandungi asid amino asparagines yang berfungsi merangsang buah pinggang dan membuang sisa metabolism dalam badan. Ia turut mempunyai zat lain yang dapat meningkatkan peredaran darah dan membantu melepaskan lemak yang berada di pembuluh darah.

5. Tiram

Tiram mengandungi zat besi yang amat penting bagi kesihatan ovulasi dan produksi sel telur yang stabil. Selain tiram, zat besi juga terkandung dalam telur, biji-bijian dan kacang.

6. Halia Dan Lengkuas

Sineol merupakan zat yang terkandung di dalam halia. Ia berfungsi sebagai pencegah ejekulasi diri, merangsang ereksi dan melancarkan peredaran darah. Begitu juga dengan lengkuas yang memiliki fungsi sama seperti halia.

IKLAN

7. Kurma

Kurma merupakan makanan sunnah baik untuk diamalkan. Ia juga boleh meningkatkan kesuburan anda dan pasangan.

8. Bawang Putih

Bawang putih mempunyai khasiat boleh meningkatkan kesuburan orang lelaki.

9. Kubis, Lobak Merah, Brokoli, Kacang Hijau, Keledek Merah

Semua ini mengandungi banyak zat dan khasiat yang boleh membetulkan kitaran haid, mengimbangkan hormon subur dan seterusnya meningkatan kesuburan. Ia benar-benar baik untuk membantu meningkatkan jumlah sperma. Ia kaya dengan selenium dan mampu meningkatkan hormon testosterone.

IKLAN

10. Betik, Jambu Batu, Buah Naga, Tembikai, Limau Nipis

Kaya dengan kandungan vitamin khususnya vitamin C yang penting untuk kesihatan dan kesuburan.

Zip Mulut Longkang, Amal 10 Jenis Makanan Ini Agar Segera Hamil
Kredit foto : thepaleomom.com

Elakkan Makan Ini Jika Mahu Hamil

Makanan Yang Mengandungi Merkuri

Jenis makanan yang tinggi merkuri biasanya terdapat dalam beberapa jenis ikan terutamanya yang berukuran besar seperti mackerel.

Sumber Makanan Diproses

Makanan ringan dan makanan segera perlu dielakkan kerana ia hampir tiada zat yang baik untuk bakal bayi anda.

Bahan Makanan Yang Diawet

Biasanya makanan yang diawet seperti makanan dalam tin tidak elok untuk diamalkan bagi anda yang ingin hamil.

Minuman Berkafein

Jika anda gemarkan minuman berkafein, kurangkan sedikit demi sedikit kegemaran anda itu supaya and

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI