Bahagianya dapat menikmati kuih Nona Manis Pandan yang sedap berlemak. Kalau beli selalunya, payah nak jumpa yang menepati selera, kena citarasa sendiri.Rupanya nak buat kuih ini mudah je. Kacau adunan dalam blender tak perlu guna mixer pun. 1 adunan boleh dapat dalam 25 hingga 30 biji kuih.Memang jimat berbaloi dan puas hati makan.
Mak-mak yang nak belajar buat Kuih Nona Manis Pandan ni, boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh Ohhyinn Yiyinn ini.
Harini omak den buek sweety nona (nona manis pandan). Macam biasolah kalau nak resepi omak den koba banyak like baru bagi resepi . Omak den kato ini jadi.
Bahan A
1/2 cawan santan
1/2 cawan air pandan
1/4 cawan gula
1/4 cawan tepung jagung
Garam secukup rasa
Pewarna hijau
4. Gaul sebati kemudian masukkan sebiji telur dan gaul seketika. Gaul sekejap je agak sebati terus tutup api.
Ads
Bahan C
1 Cawan santan
1 Sudu tepung gandum
Garam secukup rasa
5. Masak atas api sehingga berkilat.Jangan terlalu pekat.
6. Tuangkan adunan yang berwarna hijau ke dalam acuan yang telah dioles dengan sedikit minyak. Kemudian, tuang adunan C ke dalam botol dan masukkan ke atas acuan yang tersedia adunan berwarna hijau tadi.
7. Kukus selama 10 minit dengan api sederhana.
9. Sejukkan terlebih dahulu, kemudian keluarkan perlahan-lahan daripada acuan.
Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirasi dan lain-lain.
Apam Polkadot memang comel dan cantik. Jika mak-mak tiada ‘piping bag’ di rumah untuk paipkan adunan dalam acuan, rupanyan boleh juga guna bekas sos. Pastikan kukus dengan api perlahan untuk elak apam ni merekah dan cantik licin pada permukaannya.
Baca perkongsian resipi Apam Polkadot yang dibuat jual daripada Puan Abby Razy ini;
“Buat Apam Polkadot guna bekas sos. Tak sangka idea anak yang bernas. Gi kedai nak beli piping bag,piping bag abis. Idea dia suh beli botol sos. Alhamdulillah..settle.”
RESEPI APAM POLKADOT
Bahan 1:
3 bji Telur Gred A – dari dalam peti ais
1 cawan gula halus – saya guna gula pasir blender je sampai halus
150ml/ 1cawan susu cair
1 sudu besar ovelate
1 sudu besar butter vanila paste/ esen vanila
Bahan 2 (disatukan & diayak):
2 cawan Tepung Gandum
3 sudu kecil Baking Powder
Cara Membuat:
1. Mix telur dahulu dengan kelajuan paling tinggi, kemudian masukkan gula halus, ovelate pukul lagi sehingga bertanduk. Selepas tu masukkan susu cair.
2. Selepas siap mix bahan 1, masukkan tepung yang diayak tadi. Mix paling minima sehingga rata. Last sekali masukkan perisa butter vanilla supaya apam berbau wangi.
3. Bahagikan adunan kepada 2,letak warna ikut suka.
4. Panaskan periuk kukus, buka api kuat sehingga air menggelegak.
5. Adunan dimasukkan dalam piping bag.
6. Paip separuh dalam acuan, letak inti. Kemudian paip sampai penuh, pastu boleh le letak dot-dot atau corak ikut suka.
7. Bila air dah menggelegak, kukus apam dalam 8-10minit dengan api yang paling perlahan.
TIPS :
1. Pastikan penutup periuk kukus dibalut kain, supaya air tak jatuh atas apam.
2. Pastikan kukus dengan api yang perlahan untuk elak apam merekah.
3. Mix telur dahulu paling maksima sehingga kembang untuk dapatkan apam yang lembut dan gebu.
4. Simpan apam dalam bekas kedap udara untuk tahan lama.
MW: Jadi tak perlu risau kalau tiada piping bag di rumah, boleh juga guna bekas sos ini nak buat apam. Cara ini juga lebih mudah dan apam pun jadi comel.
Kuih Peneram antara kuih tradisional kesukaan ramai. Bahan-bahan yang digunakan pula cukup mudah, hanya guna 4 bahan. Namun nak buat kuih ini perlu cara yang betul. Jika tak kuih ni akan jadi keras dan tak sedap rasanya. Rupanya antara tip nak buat kuih Peneram ni, kena perap bancuhan selama 6 jam. Malah kuih perlu digoreng dalam minyak yang banyak dan betul-betul panas.
Ada peminat kuih peneram @ denderam. Kalau ada kak yong up resepi dan video cara bancuhan kuih peneram versi kak yong. Semoga bermanfaat untuk semua.
Resepi Peneram By Kak Yong
Bahan-Bahan:
1 peket @ 500gm tepung beras cap 1@3 gajah
2 cawan gula merah
1/2 cawan gula pasir
1 cawan air
Minyak untuk menggoreng
Cara Membuat:
1. Masukkan gula merah, gula pasir dan air ke dalam periuk dan masak sehingga larut, mendidih dan meruap.
2. Kemudian, tapis air gula panas-panas ke dalam mangkuk berisi tepung beras dan kacau dengan senduk hingga sebati.
3. Bancuhan perlu nampak bertali ye.
4. Setelah sebati adunan tadi, perapkan selama 6 jam @ semalaman.
** Saya perapkan 6 jam dan perap luar peti sejuk je.
5. Setelah perap selama 6 @ semalaman boleh lah terap ye. Sediakan plastik dan sapu minyak. Gelekkan sederhana nipis dan terap dengan acuan donut paling kecil.
** Saya bulat-bulatkan kecil. Tekan di tapak tangan dan buat lubang dengan jari je.
6. Dah siap goreng dalam minyak yang banyak dan betul-betul panas, guna api sederhana.
Info Ekstra!
Pastikan minyak betul-betul panas tau, kuih akan timbul selepas di masukkan dalam kuali. Kalau tak, kuih lambat timbul dan akan jadi keras nanti. Bila dah timbul, terbalikkan kuih selepas itu boleh lah angkat.
Buah labu selalunya dijadikan manisan seperti pengat dan bubur serta dijadikan lauk seperti masak lemak. Rupanya labu juga boleh dijadikan kerepek rangup lemak manis sebagai kudapan.
Caranya cukup mudah, bahan-bahan pun tak banyak tapi kena ikut teknik yang dikongsikan oleh Puan AffNie Shadun ini. Labu yang disagat perlu dijemur sekejap dibawah cahaya matahari untuk dikeringkan sebelum digoreng. Barulah ia jadi rangup! Malah tak perlu letak garam langsung.
Kalau mak-mak nak cuba buat kerepek labu ini sendiri di rumah boleh cuba resipi yang dikongsikan ini.
“Kerepek Labu. First time buat..sedap lemak-lemak manis. Sekadar berkongsi, buat untuk kudapan petang”
Bahan-Bahan:
1 biji labu
Penyagat
Minyak untuk mengoreng
Cara Membuat:
1. Potong labu kecil-kecil.
2. Buang kulit labu (tinggal yang hijau tu sikit) jangan kupas terlalu tebal. Sagat nipis-nipis (panjang-panjang).
3. Basuh dibawah aliran air tidak perlu rendam dalam air garam .
4. Keringkan atau jemur dibawah cahaya matahari untuk keringkan (agak-agak kering).
Proses untuk keringkan.
5. Goreng dibawah api yang sederhana.
6. Sejukkan dulu sebelum masukkan dalam balang.
Siap.
Selamat Mencuba!
Info Ekstra:
Goreng macam kerepek biasa, tak perlu letak garam.
MW: Semoga perkongsian ini bermanfaat. Menariknya, boleh buat sendiri je kerepek labu ni di rumah sebagai kudapan berkhasiat untuk anak-anak dan keluarga.
Inkues Zara Qairina bermula 3 September 2025, seramai 195 saksi dirakam percakapan. Mahkamah Koroner Kota Kinabalu menetapkan prosiding inkues bagi menyiasat punca kematian pelajar...