
Isi Kandungan
ToggleAir Fryer memang banyak kegunaannya. Jika pernah makan Muffin Honey Butter yang cukup popular di Texas Chicken, mak-mak boleh cuba buat sendiri di rumah guna air fryer je.Rasanya memang sama. Wanginya bau butter dan manis madu dimakan panas-panas memang sangatlah sedap.Nak buat pun mudah je, campur semua bahan masukkan dalam loyang, set suhu 180° selama 15 Minit. Siap!
Boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh Puan Mellisa Mullen
“Texas chicken Muffin (Honey Butter), sedap gaisss bahan mudah”
Bahan-Bahan:
*2 1/2 cawan tepung gandum
*4 sudu kecil baking powder
*Gula 2 sudu besar (manis ikut suka)
*butter yang sejuk (115gm)
140gm Susu segar
2 sudu kecil cuka
Cara Membuat:
1. Gaul semua bahan-bahan bertanda * sampai jadi bread crumbs.
2. Kemudian masukan pula susu segar dan cuka. Kacau adunan sebati.
3. Lapikkan loyang dengan aluminium foil dan masukkan adunan hanya pakai sudu/scop ja tak perlu bentuk.
4. Masak pada suhu 180/ selama 15 minit.
5. Selepas masak, topping atas sapukan butter & madu masa panas-panas.

Siap! Selamat mencuba.
Baca Lagi Disini: Burnt Cheese Cake Guna Air Fryer, Set Suhu 180° 25 Minit!
MW: Mudahnya Muffin Honey Butter rasa sama macam di Texas Chicken, guna air fryer pun boleh jadi. Jadi buat mak-mak yang ada air fryer tu, boleh cuba resipi yang dikongsikan ini.
Sumber: Mellisa Mullen
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Cekodok Jejari Kentang Rangup Di Luar Lembut Di Dalam, Dijamin SEDAP!

Isi Kandungan
ToggleKentang memang sedap dimasukkan dalam kuah masakan, mahupun digoreng dan dimakan begitu sahaja. Namun jika nak cuba kelainan, mak-mak boleh cuba buat cekodok jejari kentang ni. Memang rangup di luar dan lembut di dalam malah dijamin sedap! Sesuai sangat dibuat untuk minum petang.
Boleh cuba resipi cekodok jejari kentang yang dikongsikan oleh Puan Eyda Rohaidah ini;
Menu minum petang kami. Cekodok jejari kentang bikin laki sayanggg. Crunchy diluar, lembut didalam. Siapa yang takde idea boleh la cuba. Guna bahan-bahan simple kat rumah je. Asyik lapar je kan. Try la, Insyaallah dijamin sedap.
Bismillah.. Kami makan dulu naa.
Bahan-Bahan:
3 biji kentang (tak payah rebus, sagat je.Nanti goreng dia lembut je)
Bawang merah hiris halus
Cili api bagi pedas cikit
Tepung Gandum
Kunyit
Cara Membuat:
1.Sagat kentang sampai jadi camni.
2.Tepung gandum agak-agak je, jangan banyak pastu bubuh la kunyit sikit. Kami suka kuning-kuning. Perasakan dengan garam. Boleh jugak nak pecah telur sebiji ikut selera naa.
3.Gaul rata sampai jadi macam ni. Air jangan banyak sangat agak-agak je.
4.Siap dah goreng dalam minyak panas.Jaga api jangan hangit.
5.Taraaa.Siap boleh makan. Rangup kat luar, lembut kat dalam. Makan panas-panas uiiiii… Dapppp ooo.
Info Ekstra!
- Kalau ada anak kecik tak payah bubuh cili api. Nak lagi sedap bubuh daun kucai/taugeh. Uma kami takde, jadi guna dua ni je.
- Guna sagat hat ni. Kami beli lama di kedai RM2 rasa. Dia boleh tukar-tukar tu. Ada yang untuk kepek pisang, ada yang lagi halus untuk buat coslow.
Baca Lagi Di Sini:
CEKODOK PISANG Cantik Sukatan Cawan, Tak Terlembik Atau Terkeras Resipi Yatie Kitchen!
RESIPI Pisang Goreng ‘Crunchy’ Tak Berminyak Dibuat Niaga, Tak Putus Orang Beli!
MW: Menarik juga resipi Cekodok Jejari Kentang ni. Kalau suka makan kentang, ada banyak kentang di rumah tu boleh cuba resipi yang dikongsikan ini. Selamat Mencuba!

Sumber: Eyda Rohaidah
Bangkit Wanita Mingguan Wanita
Group khas buat semua wanita B40 dan M40 yang mahu bangkit maju dari kehidupan sekarang menerusi perkongsian tip, promosi kursus anjuran Mingguan Wanita, perkongsian kisah inspirasi wanita. #langkahyakinlakarkejayaan
https://t.me/bangkitwanitaMW
Nak daftar sebagai peserta boleh ke toko.ideaktiv.com di bawah ini.
WEBINAR BANGKIT WANITA: CAPAI 4 ANGKA BISNES MOBILE SPA
toko.ideaktiv.com/product/webinar-bangkit-wanita-capai-4-angka-bisnes-mobile-spa/
WEBINAR BANGKIT WANITA: TAK SUSAH PUN BUAT DUIT KENCANG BISNES DI SHOPEE
toko.ideaktiv.com/product/webinar-bangkit-wanita-tak-susah-pun-buat-duit-kencang-bisnes-di-shopee/
Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita – https://www.facebook.com/mingguanwanita/
Instagram Mingguan Wanita – https://www.instagram.com/mingguanwanita/
Twitter Mingguan Wanita – https://twitter.com/MingguanWanita
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
AWAS, Kalau Anda Jenis Suka Panaskan Makanan Yang Tak Habis Guna Microwave!

Isi Kandungan
ToggleMungkin ramai lagi yang jenis suka panaskan makanan dalam microwave sebab nak cepat, tetapi macam mana kesannya pada tubuh badan kita? Pernah ambil tahu tak?
Haaa… sebenarnya menggunakan microwave akan memberikan kesan sampingan. Dan tak semua makanan boleh panaskan guna microwave ya.
Jom kita lihat 9 jenis makan yang tidak boleh dipanaskan semula kerana akan menyebabkan kehadiran toksik, mahu pun menyebabkan permasalahan sistem penghadaman.
1. Kentang
Memanaskan semula kentang boleh menggalakkan pertumbuhan, ‘botulism’, iaitu satu bentuk keracunan makan yang disebabkan oleh bakteria C. botulinum. Jadi anda tak boleh panaskan begitu saja kentang atau dengan membalut menggunakan aluminium foil. Haba yang terhasil dari proses pemanasan semula makanan akan memberi tempat untuk terhasilnya pertumbuhan bakteria, dan bukan membunuh bakteria.
2. Ayam
Kalau nak makan semula masakan ayam, ada dua cara sama ada menikmati secara sejuk atau memanaskan semula dengan suhu rendah dalam jangka masa yang panjang. Protein yang telah membeku setelah berada lama dalam peti sejuk akan berubah setelah dipanaskan semula. Ini akan menjadi faktor utama sakit perut. Microwave juga tidak membantu dalam proses yang betul.
3. Cendawan
Cendawan mempunyai protein tertentu yang boleh menyebabkan masalah usus atau hati, jika dipanaskan semula selepas sehari disimpan. Mungkin anda harus memakannya pada hari yang sama. Bagi lebihan makanan, sebaiknya makan ketika masih sejuk, kerana dapat menghalang dari permasalahan tersebut.
4. Nasi
Nasi adalah makan ruji bagi kebanyakan penduduk di dunia dan mempunyai risiko tinggi untuk tercemar. Ia mungkin mengandungi spora berbahaya yang ada sebelum dimasak lagi dan tak akan hilang ketika proses memasak. Perkara terburuk yang mungkin anda sering lakukan adalah dengan membiarkan pada suhu bilik, yang menyebabkan bakteria untuk terus membiak. Cara terbaik adalah dengan menyimpannya di dalam peti sejuk selama beberapa jam, sebelum boleh memanaskannnya semula.
5. Minyak
Minyak boleh menjadi tengik atau bertukar menjadi lemak apabila dikenakan haba yang tinggi. Ini termasuk juga kacang hazel, avokado, walnut, atau biji anggur. Gunakan mereka pada suhu bilik adalah lebih baik.
6. Ubi Bit
Banyak khasiatnya tetapi kalau dimasak dan dipanaskan semula, ianya akan bertukar menjadi toksik. Cuba untuk memakan ubi bit pada hari yang sama.

7. Lobak Bulat
Seperti ubi bit, lobak adalah sayur berakar yang terdedah kepada nitrat di dalam tanah.Masak dan makan pada hari yang sama untuk mengelakkan akan risiko ‘carcinogenic’(potensi untuk menyebabkan kanser), atau, buang lebihan lobak putih dalam masakan anda, sebelum memasaknya kembali.
8. Saderi
Bahan yang sering digunakan jika membuat sup, saderi juga turut mempunyai nitrat apabila dipanaskan. Nitrat adalah toksik yang menghubungkan kepada risiko carcinogenic, dan dicadangkan untuk mengeluarkan saderi dari masakan, sebelum dipanaskan semula.
10. Telur
Telur rebus atau telur hancur apabila dipanaskan semula, mempunyai potensi untuk membuatkan anda jatuh sakit. Khususnya jika dipanaskan berulang kali, kerana haba boleh menyebabkan toksin terhasil di dalam telur tersebut.
Menurut USDA, dan Agensi Piawaian Makanan, proses penyimpanan dan penyejukan makanan yang betul adalah kunci untuk mencegah penyakit bawaan atau kematian. Dicadangkan bahawa, makanan perlu disimpan dalam peti sejuk dalam masa 2 hingga 4 jam, dan makan di antara sehari atau dua hari. Jika disimpan lebih dari masa tersebut, anda mungkin boleh jatuh sakit.
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resepi Pau Goreng Inti Kacang Merah Garing Di Luar Gebu Di Dalam!

Isi Kandungan
TogglePau Goreng inti Kacang Merah memang ada penggemarnya yang tersendiri. Jika dibeli selalunya berminyak-minyak dan intinya pun sikit. Puas hati bila dapat buat sendiri, sesuai dinikmati ketika minum petang mahupun sarapan pagi.
Mudah je rupanya nak buat Pau Goreng Inti Kacang Merah ini sendiri di rumah. Malah garing di luar dan lembut di dalam. Boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh Puan Khadijah Jaafar ini sebagai panduan.
Cik tie suka goreng pau agak garing sikit supaya bila gigit luarnya garing dalamnya gebu gitew. Yang tak nak garing di luar tu nak luarnya lembut, tak perlu goreng lama. Ikut selera nak macam mana. Buat sendiri kita letak inti lebih, barulah puas hati makan. Boleh buat untuk breakfast atau pun minum petang.
Cik tie tepek resepi di sini ye. Cubalah ye, rangup di luar lembut di dalam.
Resepi Pau Goreng Inti Kacang Merah Gebu
Bahan-Bahan:
800 gram tepung gandum
1 biji telur
3 sudu besar planta
2 sudu besar susu pekat
1 sudu kecil gula
½ gelas air suam
1 peket yis
Air sejuk secukupnya
Cara Membuat:
1.Masukkan gula, yis & air suam. Biarkan seketika hingga yis tu nampak kembang dalam gelas.
2.Dalam satu bekas masukkan tepung gandum, telur, planta, susu pekat & bancuhan yis.
3.Kemudian, masukkan air sejuk sedikit demi sedikit sehingga doh lembut. Pastikan masukkan air tu masukkan sedikit-sedikit ye supaya doh tak terlebih air. Uli sehingga doh tidak melekat di tangan.
4.Kemudian rehatkan doh, sehingga naik 2 kali ganda.
5.Kemudian, tumbuk-tumbuk manja sikit doh gitu, supaya udara keluar.
6.Ambil sedikit doh, masukkan inti kacang merah & bulat-bulatkan. Buat sendiri letak inti meriah gitu.
7.Dalam dulang untuk susun pau tu, pastikan taburkan dengan tepung dulu. Kemudian, lepas siap susun doh ayakkan sedikit tepung di atas doh supaya bila kita nak ambil untuk goreng tak melekat di tangan. Rehatkan sekejap.
8.Kemudian, gorengkan pau. Pastikan minyak panas. Semasa permulaan perlahankan api, kemudian guna api sederhana.
Jika suka garing boleh goreng lama sikit, yang suka lembut kurangkan masa goreng. Angkat dan sejatkan supaya minyaknye turun.
Sedapnye makan panas, dengan intinya yang meriah.
Selamat mencuba
Baca Lagi Di Sini:
Rupanya INTI KACANG MERAH Guna Biji Kecil, Lebih Manis & Mudah Empuk!
Rehatkan Doh, Kembang Seganda Baru Kukus! Pau Gebu Puas Makan Sendiri

Mingguan Wanita : Sedapnya, boleh cuba resipi pau goreng kacang merah ni. Garing di luar dan lembut gebu di dalamnya. Sesuai dibuat untuk minum petang dan sarapan pagi untuk keluarga.
Sumber: Khadijah Jaafar
JOM SERTAI GRUP TELEGRAM BANGKIT WANITA MW
Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirasi dan lain-lain.
Klik link ini untuk menyertainya: https://t.me/bangkitwanitaMW
Mingguan Wanita juga boleh diikuti di
YouTube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial
Telegram: https://t.me/bangkitwanitaMW
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita
Instagram: https://www.instagram.com/mingguanwanita
#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI