Negeri Sembilan memang terkenal dengan masakan Masak Lemak Cili Apinya. Rasa pedas, masam, masin, manisnya kena semuanya secukup rasa. Namun walaupun simple, masih ramai yang anggap susah dah tak jadi buat masakan ni. Apatah lagi bila pecah minyak, kuah jadi berketul-ketul dan tak cantik. Sebenarnya nak buat Masak Lemak Cili Api ni ada cara dan tekniknya. Bahan-bahan yang digunakan pun kena betul dan tepat.
Boleh ikut tip yang dikongsikan Dr Khabbab Jamalludin ini. Cukup lemak, pekat, likat, pedas dan cantik warnanya.
“Saya perasan ramai yang kata masak lemak cili api Negeri Sembilan susah.”
Pada saya ia antara masakan paling mudah.
Tak perlu banyak bahan.
Tak perlu minyak atau tumisan.
Tak perlu tunggu pecah minyak.
Okay, bukan tak perlu, sebaiknya jangan pecah minyak.
Masak lemak cili api mengambil konsep bak kata orang kampung saya; “less is more”.
Bahan/elemen yang perlu ada :
1) Pedas :
Cili api, sebaiknya cili api kampung.
Cili api import boleh tapi kurang wangi.
Dan kena banyak.
2) Masin :
Garam. Lautan boleh, bukit boleh.
Ikan masin pun boleh
3) Masam :
Ikut suka mana yang ada. Asam keping boleh, bacang boleh, kulit atau daun rambai boleh, kundang boleh, daun mulberry pun ada yang pakai. Macam saya harini, sebab belimbing buluh tepi rumah tengah berbuah, itu yang saya guna.
4) Manis :
Orang Negeri Sembilan kurang suka manis sebab memang kebanyakan dah sedia manis dipandang .
Setahu saya elemen manis yang dibenarkan hanyalah serai(masakan daging atau ayam) dan santan. Gula adalah dilarang sama sekali.
Ads
5) Lemak :
Walaupun rasanya lemak, santan memiliki kandungan lemak tepu (lemak jahat yang rendah). Hal ini berubah jika santan pecah minyak.
Sebab itu pentingnya santan tak pecah minyak, selain rasa lemak berkrim ia lebih sihat.
Santan kena pekat. Disamping kerana kekuatan lemak cili api pada rasa lemaknya,seperti yang saya sebut diatas, ia memberikan rasa sedikit manis yang tak membunuh rasa elemen elemen lain.
Saya punya formula, 1kg santan untuk 1kg bahan (daging, ayam, ikan) Tambah air kosong/masak sama banyak dengan santan.
Santan kotak boleh tak? Boleh juga.
Biasa santan kotak pekat lagi, jadi kena campurkan dengan air siap siap sebelum masuk (kacau elok elok atau blend je terus)
6) Pahit :
Ini elemen tambahan yang dapat menaikkan lagi kesedapan sak lomak cili api. Boleh ada boleh tidak, bergantung ada tidaknya bahan atau kesukaan. Peria boleh, daun maman boleh. Hari ini saya guna daun pegaga.
Ads
7) Kunyit
Ini wajib. Serbuk ke, buku ke, pada saya sama saja rasa lebih kurang cuma serbuk lagi senang simpan.
Teknik Elak Pecah Minyak
Teknik yang paling penting elak pecah minyak; api sederhana kuat, sekejap sekejap kacau. Kalau rasa api kuat sangat, perlahankan tapi tetap kena kacau. Santan kalau biar api perlahan dia pecah minyak. Kalau biar api kuat sangat atau tutup nanti dia berketul. Bila santan mendidih dan menjadi pekat, tutup api. Biasanya dalam 10-15 minit.
Jangan risau, masa mula mula tutup api nampak macam cair sikit.
Tunggu kejap lagi.
Cenggini.
Rencah bila nak masuk? Bergantung pada rencah apa. Rencah yang ambil masa lama nak masak sebaiknya direbus dengan serai kunyit dan garam dahulu. Bila dah lembut baru masukkan santan.
Ads
Ada juga yang masuk terus santan sampai masak tapi kena selalu kacau. Saya tak begitu rajin dan berkesempatan.
Kena yakin bahawa gabungan rasa rasa diatas sahaja dah cukup.
Masak lemak ni tak boleh takut takut.
Takut tak jadi lah apa lah.
Kalau dah terpecah minyak sedikit tak apa.
Rasa masih sedap insyaAllah.
Tetap hidang dengan muka yakin dan bangga.
MW: Jadi buat mak-mak yang nak buat Masak Lemak Cili Api Negeri Sembilan tu, ikut tip yang dikongsikan ini, barulah jadi. Sedapnya makan dengan nasi panas-panas dan kuah ‘banjir’.
Rupanya antara tip supaya pokok kacang botor berbuah lebat ialah perlu buang daun, pucuk dan tunasnya di pangkal pokok.Kacang botor atau kacang kelisa ini antara tanaman yang selalu kita tanam di rumah. Sedap dijadikan ulaman atau ditumis begitu sahaja.
Kacang botor merupakan tanaman jenis jangka masa pendek yang mudah mengeluarkan hasil.Jika betul penjagaannya minggu ke 10-12 dari dari hari semai sudah pun boleh menikmati ulam kacang botor ini. Namun yang selalu menjadi masalah bila tanam kacang botor ini ialah daunnya lebat tapi tak berbuah atau dipanggil mabuk daun.
Jika hadapi masalah yang sama boleh ikut tip penanaman yang dikongsikan oleh Jabatan Pertanian Malaysia dan juga Hashimah Mohamad Shariff untuk pastikan pokok subur elok dan kacang botor berbuah lebat tak putus-putus berbunga dan berbuah.
Berikut perkongsian tersebut;
“Alhamdulillah hasil kutipan hari ini. Berbagi rezeki dengan jiran. Ramai yang tanya kenapa kacang botor tak berbuah dan mabuk daun. Petua dia senang je, buang daun dan tunas-tunas di pangkal pokok dan letak baja organik, hasilnya dengan izin Allah.”
Batang pokok kacang botor dibuang pucuk dan tunas dipangkal pokok.Bunga kacang botor tak putus berbunga.
Cara Penanaman:
1. Siram 2 kali sehari, pagi dan petang. Anak pokok perlukan air yang banyak untuk membesar.
2. Bila anak benih sudah naik, atau berusia 2 minggu buat junjung atau letak pancang kayu untuk bantu pokok memanjat/menjalar.
3. Kena cabut rumput untuk elakkan persaingan dengan pokok untuk dapatkan zat makanan, cahaya dan air.
4. Guna baja organik/baja asli seperti tahi ayam atau kompos. Baja boleh dibuat selepas pungut hasil atau bila lihat kesuburan pokok merosot.
5. Jika kacang botor tak berbuah dan mabuk daun boleh praktik petua ini, buang daun-daun tua dan tunas di pangkal pokok supaya cukup nutrien untuk pembentukan buah. Insya-Allah pokok akan mula berbuah lebat.
6. Biasanya kacang botor boleh dikutip hasilnya dalam tempoh 2 bulan lepas disemai. Kutip setiap 2-3 kali sehari untuk elak buah tua.
Mingguan Wanita: Begini rupanya petua nak tanam kacang botor supaya berbuah lebat tak putus-putus. Kena buang daun, tunas dan pucuk di pangkal pokok. Boleh cuba tip yang dikongsikan ini.
Bagi mak-mak bila nak balik kampung atau pergi bercuti memang satu ‘cabaran’ bab mengemas baju dan barang-barang yang nak dibawa sekali.Lagi-lagi kalau ada anak ramai yang masih kecil.Kalau boleh semua benda nak diangkut.
Jika duduk lama di kampung atau pergi bercuti, bab kain baju memang banyak, terutamanya baju kotor yang dah digunakan. Anak-anak, jika tak dipesan baju kotor letak dalam plastik atau beg khas, memang senang tertinggal dan tercicir. Begitu juga dengan alatan mandian.
Mak-mak boleh ikut idea perkongsian daripada Puan Aribah Ahmad ini. Cara simpan dan bawa alatan mandian serta penting bawa sekali bakul baju boleh lipat, ketika balik kampung mahupun pergi bercuti.
Berikut perkongsian tersebut;
Saja nak kongsi cara saya simpan segala alat mandian ketika nak balik kampung atau bercuti terutama dengan anak-anak.
Sebab saya ada setengah dozen anak. 4 hero. Biasalah hero-hero ni tak gosok gigi seminggu pun tak kisah. Jadi mak kena siap siaga dengan satu beg yang memang bila nak balik kampung atau bercuti, angkat je masuk kereta.
Selain alat mandian, saya juga letak satu bakul kain yang boleh dilipat. Tak kiralah di kampung atau di hotel saya akan bukak bakul tu dan anak-anak tau nak masukkan kain kotor.
Jadi bila nak balik kalau malas nak lipat masuk beg, angkat jelah bakul tu masuk bonet. Selesai.
Beg ni sangatlah penting! Di poket depan tu saya letakkan bakul baju.
Saya masih mencari beg kalis air yang lehih sesuai dan nampak kemas.
Bakul baju yang boleh lipat ni dah lebih 10 tahun berkhidmat. Dulu beli di cosway.
Ni rupanya bila dibuka. Letak je tepi beg bila di kampung atau hotel. Boleh mengurangkan risiko baju cicir.
Ni bakul alat mandi. Jadi letak je bakul tu kat sinki. Takde berterabur sana-sini barangnya. Alat juga mudah kering sebab berjaring.
Saya letakkan mandian dan shampu saiz kecil.
Botol shaker ni saya letak berus gigi dan ubat gigi. Saya selalu bawa berus gigi lebih yang di ambil dari hotel-hotel sebagai spare untuk anak-anak yang tak bawak.
Bila nak balik, kemas dan masukkan dalam botol. Tutup. Masukkan dalam bakul dan simpan dalam beg.
Mudahkan!
Menjadi kebiasaan kereta yang bawa anak-anak kecil, pastinya ada kesan muntah, tumpahan susu, air manis, makanan ringan dan macam-macam lagi lah yang boleh meninggalkan bau busuk dan hapak dalam kereta.Walaupun kerapkali dibersihkan tetap meninggalkan kesan bau busuk yang memang boleh memeningkan kepala, tambah pula jika kereta tersebut kereta lama dan tempoh perjalanan panjang dalam kereta.
Sebenarnya ada tips dan petua tertentu yang mak ayah boleh cuba untuk memastikan kereta kembali berbau wangi semulajadi dan macam baru keluar dari showroom.
Ikut Langkah Ini:
1.Jaga Kebersihan Dalam Kereta
Ini paling penting. Perlu pastikan kereta sentiasa bersih, jangan biarkan anak-anak meninggalkan sisa makanan mahupun minuman dalam kereta. Jika perlu, buat peraturan dilarang makan minum didalam kereta.Bila sisa makanan tercicir mahupun minuman tumpah, itu yang mengakibatkan kereta berbau dan mengundang serangga seperti lipas dan semut datang.
2. Buka Sedikit Tingkap Semalaman
Ini sedikit sebanyak membantu menyah keluar bauan dari dalam kabin supaya dapat digantikan dengan udara baru yang lebih segar. Tetapi, tetap perlu mencari dari mana punca utama bau tersebut.
3. Cuci Karpet, Fabrik atau Pelapik But
Sila cuci karpet, fabrik dan pelapik but kereta. Kebiasaannya sumber bau berpunca daripada bahagian tersebut. Dan jangan pula lupa keringkan.Lebih nak lebih mudah, banyak je servis cuci karpet dan fabrik kereta yang ada sekarang.Hantar cuci dan hasilnya pun puas hati.
4. Cuci Sisa Tumpahan
Jika tempat duduk ada kesan tumpahan, cuci hingga bau dan warna hilang serta jangan lupa dikeringkan betul-betul. Ia mengelakkan bau hapak dan kepam dalam kereta.
5.Bawa Pergi Spa Kereta
Hah, ini paling mudah. Sediakan wang secukupnya dan bawa kereta ke mana-mana premis cuci kereta. Lebih baik jika anda hantar ke pusat spa kereta yang memang ada kepakaran khas dalam kerja cucian dalaman kereta.
6 Petua Semulajadi
1. Guna Serbuk Kopi
Kopi ialah cara tradisional yang kerap digunakan. Letakkan serbuk kopi di sudut kabin dan biarkan semalaman. Janganlah tabur saja, tapi letaklah di dalam bekas khas. Ia mampu hilangkan bau busuk dalam kereta.
2. Guna Baking Soda
Percikkan soda penaik atau baking soda di beberapa kawasan berbau dan biarkan semalaman. Kemudian bersihkan keesokan harinya menggunakan vakum.
3. Guna Cuka Epal (Apple Cider)
Sama seperti baking soda, cuma renjiskan ke beberapa bahagian dalam kereta, contohnya karpet.
4.Letak Daun Pandan
Daun pandan memang terbukti mempunyai aroma semula jadi yang mampu menyegarkan ruang. Simpulkan beberapa helai daun pandan dan letakkan dibawah tempat duduk atau mana-mana tempat dalam kereta.Hasilnya kereta akan berbau harum dan segar secara semula jadi.Namun jangan lupa gantikannya dalam tempoh 2-3 minggu sebab bila daunnya dah kering dan layu, baunya pun akan hilang.
5.Letak Kepingan Roti
Meletakkan beberapa kepingan roti juga mampu menghilangkan dan menuetralkan bau didalam kereta. Jadi sebelum nak wangikan kereta seeloknya neutralkan dulu baunya.
6. Guna Arang
Hilangkan bau busuk dan hapak dalam kereta juga boleh menggunakan arang.Ambil beberapa ketul arang dan letakkan ia dalam bekas serta biarkan ia terbuka di lantai kereta. Selain itu, boleh juga bungkuskan arang dengan tisu atau beg kain dan letak berhampiran kawasan berbau. Ada juga dijual dikedai.
Semoga perkongsian ini bermanfaat. Jika ada masalah bau busuk dan hapak dalam kereta, boleh diatasi dengan tips dan petua ini.
Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di
download sekarang!
Apabila aku dengar DPP bagitahu terdapat kesan air mani di dalam dubur anak aku .YA ALLAH gelapnya dunia .Tergamak kau buat anak aku yang baru 9 bulan. Kau tak layak dipanggil manusia!!! Kau memang binatang!!!