
Isi Kandungan
TogglePenggemar kentang goreng rangup, anda patut cuba! Ini kali pertama kali buat dan hasilnya menjadi, malah anak-anak cukup suka. Rasanya lebih kurang kerepek kentang Mister Potato yang dijual di kedai tu…
Nak cuba tak? Ok boleh godek bahan dan cara buat yang betul guna resepi Puan Nurafyfah Yacob ini.
Bahan-bahan:
3 biji kentang
2 sudu makan cuka
500ML air
Sedikit perencah manggi kari
Sedikit perencah pasti sedap KNORR
Minyak untuk menggoreng
Cara-cara nak buat kentang goreng:
1. Hiris kentang nipis-nipis menggunakan pisau buah.
2. Didihkan air bersama cuka terlebih dahulu. Kemudian masukkan hirisan kentang tadi. Perlahankan api, biarkan selama 3 minit.
3. Angkat dan cuci kentang tersebut dan toskan sebelum menggoreng.
4. Panaskan minyak. Goeng dengan api sederhana besar. Bila nampak kekuningan, angkat dan toskan.

5. Tabur sedikit perencah maggi kari dan perencah pasti sedap KNORR atau apa-apa perencah yang anda suka.
Selamat mencuba!
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Wanita Ini Kongsi Resipi Kek Buah Jualannya Selama 15 Tahun, Jom Buat!

Isi Kandungan
ToggleKepada penggemar kek buah, kalian boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh wanita ini. Dia sudah menjual kek buah ini selama 15 tahun.
Sudah pasti juga resipinya ini boleh dipercayai. Bolehlah cuba kerana terdapat dua versi resipi kek buah yang dikongsikannya ini.
Cuba Buat Resipi Kek Buah Yang Dikongsikan Oleh Kamalia Yusop ini.
“Alhamdulillah rezeki hujung minggu. Lebih 15 tahun niaga kek buah. Ada 2 versi akak buat. Siap makan & sejuk beku.
Hari ini buat versi 1. Kat sini akak sertakan 2 resipi. Resipi kedua lebih lembab.
“Selamat mencuba. Doakan akak sihat selalu”
Resipi Kek Buah
Resipi Pertama
Bahan A
2 cawan gula
1/2 cawan air
(Untuk gula hangus)
250g butter
400g buah campuran
(Campurkan dalam gula hangus -rebus hingga butter cair)
Bahan B
4 biji telur
Esen vanilla
Bahan C
3 cawan tepung
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh cream of tartar
1 sudu teh serbuk buah pala
Resipi Kedua
Bahan A
2 cawan air
2 cawan gula
250g butter/marjerin
400g buah campuran
(Rebus hingga mendidih)
Bahan B
4 biji telur
Esen vanila
Bahan C
3 1/2 cawan tepung
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh cream of tartar
1 sudu teh serbuk buah pala@ kayu manis
Artikel Berkaitan:
Kek Buah Kukus Guna Sukatan Cawan, Lebih Moist Dan Super Sedap
Beli Harganya Boleh Tahan, Buat Sendiri Kek TORNADO Viral,Padu Rasa Coklat!
Cara Buat
Resipi A

1)Hanguskan gula, masukkan air, butter & buah campuran. Gaul hingga semua cair. Matikan api
2)Pukul telur dengan esen vanilla. Jangan lama-lama. Agak-agak sebati je.
3) Ayak semua bahan C.
4) Bila bahan A sudah suam, campurkan bahan ABC. Gaul je, Selepas itu bolehlah kukus selama 2-4 jam.
Resipi B
Cara buat sama sahaja. Cuma bahan A direbus hingga mendidih.
Sumber / Foto: Kamalia Yusop
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resepi Istimewa Untuk Anda Yang Ada Buah Mangga Ranum Di Dapur

MANGO TART WITH MANGO WHIPPED CREAM
BAHAN KULIT TART:
280gm tepung serba guna
12gm kelapa kering
½ sudu teh garam
3 sudu makan gula
225gm mentega
3 biji telur kuning
BAHAN KRIM MANGGA:
250gm fresh cream/krim putar
50gm mango curd / seri kaya mangga
CARA MEMASAK:
1. Untuk membuat kulit tart; Satukan tepung serba guna, kelapa, gula, garam dan mentega hingga menjadi seperti serbuk roti.
2.Masukkan telur kuning dan uli hingga menjadi doh.
3.Simpan di dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 1 jam.
4.Keluarkan dan bahagikan doh kepada bahagian kecil dengan berat antara 12-15 gram.
5.Tekan pada acuan tart atau muffin. Bentukkan kulit tart. Bakar pada suhu 170˚C selama lebih kurang 15-20 minit hingga perang keemasan. Keluarkan dan biarkan sejuk seketika
6. Untuk membuat inti mangga, Pukul krim hingga kembang. Masukkan mango curd dan kaup balik hingga sebati. Picitkan krim mangga ke dalam kulit tart.
7. Hias dengan potongan mangga. Sedia untuk dihidangkan.
VANILLA MANGO CUP CAKE
BAHAN-BAHAN:
154gm tepung kek
11/4gm serbuk penaik
½ sudu teh garam
2 biji telur
143gm gula kastor
11/2 sudu teh esen vanila
85gm minyak jagung
85gm susu segar
Acuan kek cawan secukupnya
BAHAN MANGO CURD:
400gm isi mangga
100gm gula kastor
3 sudu makan jus lemon
1/8 sudu teh garam

4 biji kuning telur
30gm mentega
CARA MEMASAK:
1.Mula,-mula, sediakan mango curd dahulu. Isi mangga dikisar hingga halus.
2.Masukkan jus lemon, gula, garam dan kuning telur gaul sebati.
3.Gunakan kaedah ‘double boiler’ untuk memasak adunan.
4.Masak lebih kurang 15-20 minit hingga adunan memekat.
5.Alihkan dari api dan masukkan mentega. Gaul sebati. Simpan di dalam bekas dan sejukkan di dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 4 jam atau semalaman. Keluarkan bila hendak digunakan.
6. Untuk menyediakan kek cawan, Panaskan oven 180 ˚ C.
7. Satukan tepung, serbuk penaik dan garam. Ketepikan.
8. Dalam bekas berasingan, pukul telur sedikit dan masukkan gula. Pukul lagi hingga kembang.
9. Masukkan esen vanila dan minyak jagung ke dalam adunan dan pukul sebati.
10. Masukkan campuran tepung tadi dan selang-selikan dengan susu segar.
11. Gaul sebati dan masukkan ke dalam bekas acuan kek cawan 2/3 penuh.
12. Bakar lebih kurang 15-20 minit hingga perang keemasan.
13. Sejukkan seketika. Buat lubang pada bahagian tengah kek cawan. Picitkan mango curd yang telah disediakan lebih awal Sedia untuk dihidangkan. Boleh hias dengan krim putar dan hirisan mangga di atasnya untuk lebih menarik.
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Penunggang Motosikal Meninggal Dunia Tercampak Dalam Parit, Kemalangan Babit 2 Motosikal

Penunggang motosikal meninggal dunia tercampak dalam parit, kemalangan babit dua motosikal. Seorang lelaki berusia 58 tahun disahkan meninggal dunia selepas tercampak ke dalam parit dalam kemalangan membabitkan dua buah motosikal di Jalan Parit Buntar ke Sungai Bogak, pagi Selasa.
Penunggang Motosikal Meninggal Dunia Tercampak Dalam Parit, Kemalangan Babit 2 Motosikal
Penolong Pengarah Bahagian Operasi Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Perak, Sabarodzi Nor Ahmad memaklumkan pihaknya menerima panggilan kecemasan pada jam 7.08 pagi. Susulan itu, sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Bagan Serai digerakkan ke lokasi kejadian.
Setibanya di tempat kejadian, pasukan mendapati kemalangan melibatkan dua buah motosikal iaitu Yamaha LC dan Honda EX5 yang dipercayai bertembung.
“Penunggang Yamaha LC, lelaki berumur 58 tahun, tercampak ke dalam parit dan disahkan meninggal dunia di tempat kejadian oleh pasukan perubatan Kementerian Kesihatan,” jelasnya dalam satu kenyataan.
Manakala, seorang lagi penunggang motosikal Honda EX5, lelaki berusia 44 tahun, hanya mengalami kecederaan ringan.
Tambah Sabarodzi, ketua operasi membuat penilaian awal di lokasi sebelum mengarahkan pemberian rawatan awal kepada kedua-dua mangsa.
Jenazah mangsa yang maut diserahkan kepada pihak polis untuk tindakan lanjut, manakala mangsa cedera dibawa ke Hospital Parit Buntar menggunakan Unit Bantuan Perkhidmatan Kecemasan (EMRS) bagi mendapatkan rawatan susulan.
Operasi yang melibatkan lapan anggota, satu jentera bomba dan satu unit EMRS itu ditamatkan sepenuhnya pada jam 8.00 pagi.
Sumber: Sinar Harian
Baca artikel lain juga: Mimpi Anak Sulung Mangsa Tragedi Di Sungai Korok-Ayah Cakap Jangan Sedih, Jaga Kakak Dari Jauh

Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI