Ayam goreng crispy, memang anak-anak suka makan. Tka perlu lauk lain, ini pun dah cukup. Tapi, selalunya kalau buat mesti tak sama dengan yang kita selalu beli.
Fikir juga, apa petua yang selalu orang gunakan untuk dapatkan ayam goreng crispy. Sebab kita buat selalu tak jadi. Bukan setakat tak ranggup tapi kalau tak kena cara, mahunya tak masak ayam bahagian dalamnya.
Kali ini kita cuba resipi yang dikongsikan oleh Nasi Lemak Bunian HQ dalam video tiktoknya, caera buat ayam goreng crispy ala kfc. Menariknya, mak-mak boleh buat niaga lagi untuk ayam goreng ini.
Tak pernah pegang mesin, tak bermakna mak-mak tak pandai menjahit. Pelajari kaedah dan teknik jahitan mudah dalam kelas satu hari sahaja.
Dalam masa beberapa jam, walaupun beginner anda mampu menyiapkan satu tote bag daripada jeans terpakai dan nasi lemak recyclable bag.
Projek 1: Denim Tote Bag
Jom tukar jeans yang tak muat dipakai menjadi tote bag. Teknik yang dipelajari bermula daripada cara memotong kain, membuat ukuran kain, menjahit lurus, jahit tangkai beg, cara cantuman sehinggalah siap sebiji beg.
Projek 2: Shopping Bag
Beg beli belah berbentuk nasi lemak! Beg kitar semula ini bukan saja menjimatkan ruang, malah dapat melindungi alam sekitar kerana kurangnya penggunaan beg plastik. Teknik yang bakal dipelajari adalah cara jahitan melengkung, jahitan lurus, cara mengukur saiz beg dan cara membuat lipatan.
Jangan ketinggalan sertai Kelas Jahitan Kreatif Denim Tote Bag & Shoping Bag di SewingWorld, One City Subang Jaya pada 15 Oktober 2022 bermula 930 pagi hingga 5.30 petang. Yuran RM60 sahaja.
Mudah je rupanya nak buat popcorn caramel sendiri di rumah. Bolehlah dijadikan kudapan ketika tengok tv dengan anak-anak nanti.Namun walaupun mudah, jika salah caranya popcorn tersebut mudah lemau atau jadi lembik. Ada caranya untuk pastikan popcorn caramel yang kita buat sendiri ini kekal rangup. Pastikan bakar sekejap dalam oven 6-8 minit. Rasanya memang lagi sedap daripada dibeli di kedai.
Boleh cuba resipi mudah dan tip yang dikongsikan oleh Puan Imanja Zaida ini.
Jom kita buat popcorn, lagi sedap dari kedai
Bahan-Bahan:
Betih Jagung kering
3 Sudu besar butter/marjerin
1 Sudu besar minyak masak
1 cawan gula
Sedikit butter/marjerin
Cara Membuat:
1. Bertih jagung dibasuh bersih dan toskan. Tak perlu keringkan.
2. Panaskan butter / marjerin + 1 sudu minyak masak.
3. Bila dah cair masukkan jagung dan tutup supaya bertih jagung tidak keluar dan api sederhana supaya tidak hangus.
4. Tarraa kan dah jadi tu.
5. Kemudian, panaskan gula yang macam kita nak buat caramel tu.
6. Bila dah perang masukkan sedikit butter/marjerin kacau sekejap.
1. Kalau beli dekat hypermarket jagung yang dikukus dalam frezzer tapi yang ni dekat rak yang ada kekacang.
2. Untuk pastikan popcorn kekal rangup, bakar dalam oven sekejap. Suhu 170-180c, 6-8 minit je bergantung jenis oven.
MW: Mudah je rupanya nak buat popcorn sendiri di rumah. Rupanya kena bakar sekejap dalam oven, barulah ia kekal rangup tak lemau.Boleh cuba buat sama-sama dengan anak nanti. Sambil-sambil tengok tv nanti bolehlah makan.
Kalau selalu beli wraps, ada masanya terlupa nak buat sampai jadi keras kejung simpan dalam peti sejuk tu. Sebenarnya mak-mak boleh jadi lebih kreatif buat Nachos Chips sedap dan rangup guna wrap Gardenia yang ada. Kemudian bakar dalam air fryer atau oven pun boleh.
Boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh Ena Mohd Arip ini;
DIY NACHOS
1 pek Gardenia roll wraps ada dalam 5-6 keping. Biasa 1 meal maximum pakai just 2 keping. Selebihnya simpan dalam fridge sampai jadi keras. Macam kulit kayu.Nak buang sayang.Tak nak membazirkan. Jom buat jadi nachos chip.
Tengok wrap ni macam takde harapan jadi lembut semula. Dehydrated sampai patah lipatnya.Capati brand tesco pun selalu tak habis pun boleh guna macam ni.
Bahan-Bahan:
1 pek Gardenia roll wraps
Sos Korea pedas Adabi/Sos Tomato
Hexa Onion & cheese powder
mozzarella cheese
(Potong dadu):
Cili merah
Tomato
Bawang
Hotdog
Nugget
Cara Membuat:
1.Potong kan bentuk wedges.Potong kecil-kecil.
2.Tuang sos Korea pedas Adabi.Kalau nak based flavor tomato, guna sos tomato.
3.Gaul.Sebab sos ni memang pedas, gaul guna sarung tangan plastik.
4. Gaul rata-rata.
5. Tabur Hexa Onion n cheese powder. Boleh beli di TESCO.
6. Masuk dalam air fryer. Gril 5 minit. Suhu 180-200C.Kalau nak sekata jangan letak berlapis banyak.Tang ni oven menang.Boleh letak dalam tray besar sekali gus.
7.Tabur semua yang dipotong dadu atas nachos yang garing.Alaa.. Terlupa black olives.
8.Tabur mozzarella cheese.
9.Letak banyak-banyak cheese lagi best.Kalau ada bolognese sos, letak as topping sebelum letak cheese. Grill semula kasi topping cair.
10. Done Nachos wrap Gardenia.Kalau ada pickles, cili jeruk hijau.Letak atas. Punn sedap.
Cara paling mudah nak simpan sayur bagi tahan lama sikit dari kebiasaan, yang dah tahu mungkin akan rasa benda ni dah jadi rutin setiap kali keluar beli barang basah.
Tetapi bagi mak-mak muda yang belum buat, cubalah tip daripada Puan EQa SYa ini. Yang penting kena niat nak masak! Nanti buruk pula jadinya.
Tip Simpan Sayur Tahan Lama
Awal-awal bulan ni kita beli barang dapur dan cuci bersih siap-siap simpan dalam bekas. Senang nak masak nanti. Bahan basah dah siap siang potong-potong packing dalam ziplock plastic nak bagi jimat space.
-Sayuran hijau basuh dengan air garam dulu dan rendam 10 minit. Simpan dalam bekas kedap udara.
-Serai dan bunga kantan dah cuci simpan dalam bekas isi air.
-Daun kari, limau purut, kesum,pandan dah cuci simpan dalam ziplock bag simpan dalam freezer.
-Brocoli rendam dalam bekas berair.
-Cili cuci dan buang batang simpan dalam bekas lapik tisu.
-Carrot simpan dalam bekas kedap udara. Jangan kupas kulit nanti tak tahan lama.
Hah, minggu ini boleh lah mak-mak ikut cara ini pula ya. Beli banyak-banyak dan simpan dalam ziplock dan lapik tisu bagi sayur tahan lama.
Selamat mencuba!
Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi, MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
Pelajar tingkatan tiga jatuh asrama kritikal, ibu rayu doa orang ramai anak kembali pulih. Tiada yang lebih menyakitkan daripada melihat darah daging sendiri terbaring...