Mak-mak yang suka buat kuih muih dan masakan guna pes daun pandan, sebenarnya boleh buat sendiri je di rumah tak perlu beli. Caranya pun cukup mudah malah boleh tahan selama sebulan jika disimpan dalam peti sejuk.Tapi syaratnya kena tunggu 3 malam baru dapat pati hasil mendapan air daun pandan tersebut. Bukan apa bila buat sendiri pes pandan ini, lebih jimat kos malah diyakini halal dan tahap kebersihannya.
Boleh cuba cara buat pes daun pandan ini perkongsian Puan Ellyin Tan ini;
“Biasanya saya akan beli Paste Pandan ni kat kedai jual bahan-bahan kek je. Botol kecil pon dah RM6. Last-last saya buat je pati pandan sendiri memandangkan daun pandan ada banyak stok. Senang je buat dia tapi kena sabar tunggu 3 malam baru dapat pati hasil mendapan air daun pandan tu. Malam tadi buat Agar-Agar Pandan Santan.. wangi je bau paste pandan buatan sendiri. Jom tengok cara dan resepi Agar-agar Pandan Santan tu.”
“Paste pandan ni simpan dalam peti sejuk boleh tahan sebulan. Macam-macam kuih muih dan masakan boleh buat.”
Bahan-Bahan:
30 Helai Daun Pandan
3 cawan air
Cara Membuat:
1.Basuh bersih-bersih daun pandan, potong kecil dan toskan.
2.Saya blend dalam 3 cawan air, perahkan air daun pandan tu dan simpan dalam peti sejuk selama 2,3 malam.
Ads
3.Ini selepas 3 hari.Air pandan tu jadi 2 layer. Yang bawah tu lah pati atau paste pandan. Yang keruh tu boleh dijadikan esen pandan.
4.Keluarkan air bahagian atas tu.. ambil yang hijau pekat tu sahaja.
Ads
Info Ekstra!
Yang atas tu, sesuai untuk buat esen pandan. Kita ambik yang pekat kat bahagian bawah tu (paste pandan). Tuang hati-hati supaya tak berkeladak semula.Keluarkan air bahagian atas tu, ambil yang hijau pekat tu sahaja.
Esen Pandan nak buat kuih buah melaka atau kuih ketayap pun sesuai.Esen sebagai pewangi je, paste tu perisa. Tapi nak cantik kena jugak la tambah pewarna hijau jugak.
Resepi Agar-Agar Pandan Santan
(Sesuai untuk loyang 8 x 8 inci)
10 gram Agar-agar Serbuk
1 mangkuk kecil Gula Pasir
1600 ml Air (asingkan 200 ml untuk bancuhan santan)
1 biji Telur
2,3 sudu besar Paste Pandan
1 sudu besar Pewarna Hijau
1 kotak Santan Pekat
Secubit Garam
Ads
Cara Membuat:
1. Satukan santan, telur, 200 ml air & secubit garam dan kacau-kacau guna whisk. Ketepikan.
2. Masukkan air selebihnya ke dalam periuk. Masukkan sekali agar-agar serbuk. Masak hingga mendidih.
3. Masukkan gula, paste pandan dan pewarna hijau.
4. Kacau-kacau hingga gula larut.
5. Masukkan bancuhan santan tadi dan kacau perlahan2 sampai mendidih.
6. Bila dah mendidih biarkan terus merenih selama 3,4 minit. Tapi kena selalu kacau supaya tak membuak keluar agar-agar tu.
7. Tutup api. Tuangkan dan tapis agar-agar ke dalam loyang atau bekas yang dah dibasahkan air terlebih dahulu.
8. Biarkan sejuk diluar selama 3 jam lebih baru masukkan ke dalam peti sejuk.
MW: Buat mak-mak yang ada banyak daun pandan dekat rumah tu, bolehlah cuba buat sendiri pes daun pandan ni. Mudah dan jimat kos, malah dijamin halal dan bersih bila kita buat sendiri. Nak buat macam-macam kuih, kek pun senang!
Sebenarnya walaupun hanya menggunakan 3 bahan, mak-mak tetap boleh buat biskut raya yang sedap, seperti Cornflakes Coklat ini. Biskut raya ni cukup senang dibuat sebab tak perlu bakar atau disimpan dalam peti sejuk dahulu. Kalau selalu buat cornflake madu je, kali ni boleh tukar selera buat cornflake coklat pula. Mesti laku keras masa raya nanti.
Berikut perkongsian resipi oleh Norhayati Ahmad;
“Cornflakes Coklat hanya 3 bahan saja, sangat mudah & sedap.Inilah biskut raya yang selalu licin dulu, kanak-kanak pasti menggemarinya.”
1. Masukkan coklat masakan dan mentega kacang ke dalam kuali, kacau dengan api yang perlahan. Sentiasa kacau bagi mengelakkannya dari hangit.
2. Apabila bahan sudah sebati dan ada gelembung-gelembung keluar baru masukkan cornflakes & kacau rata.
3. Setelah itu masukkan ke dalam cup comel-comel.
4. Sudah boleh simpan didalam tupperware.
Nota:
1. Tidak perlu simpan di dalam peti sejuk. Coklat akan kering dengan sendiri.
2. Biasa saya guna coklat beryl’s tapi sebab nak buat 1 adunan saja saya guna coklat seperti di atas. Tetap rasa sedap.
3. Kalau nak tabur kekacang ke atau manik warna warni pun boleh.Ikut kreativiti masing-masing. Tapi saya suka yang ori begini.
Selamat Mencuba!
Cukup mudah buat biskut ni kan, dan paling penting sedap!Boleh buat masukkan dalam senarai biskut raya yang boleh dibuat nanti.
Rupanya tak susah mana pun nak buat resepi Chizza iaitu makanan gabungan piza dan ayam. Sekarang ini tengah meletup-letup dekat restoran makanan segera.
Cara mudah buat resepi chizza ini dikongsikan oleh Rara Rawdah. Bahan-bahan yang digunakan juga tak susah nak cari.
Katanya, “Tak puas makan chizza dekat KFC, jadi buat sendirilah. Double-double sedap dia. Coat ayam pakai tepung Bestari je.”
Resepi Chizza Ala KFC
Ayam
Dada ayam – belah 2 bagi nipis
Tepung Bestari – yang pedas
Caranya
1. Perap dada ayam dengan tepung yang dicampur air sedikit.
2. Ambil dada ayam yang telah diperap tadi dan gaulkan dengan tepung kering. Terus goreng.
Topping
Sos Prego – ikut selera nak perisa apa
Nenas dalam tin
Cili benggala merah
Keju Mozarellah – parut
Chili flakes
Caranya
1. Selepas goreng ayam tak perlu tunggu sejuk.
2. Terus letak topping ikut kreativiti masing-masing.
3. Kemudian, bakar dalam oven 5 minit pada suhu 150 celsius
4. Dah siap!
Nota : Kalau tak ada oven, boleh guna pemanggang ajaib suhu api sederhanauntuk buat resepi chizza ni.
Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi, MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
Sup Tepung ni dikatakan hidangan popular bagi orang disebelah Pantai Timur. Ia cukup sesuai dinikmati pada bila-bila masa, baik untuk sarapan pagi, minum petang mahupun makan malam. Tekstur tepungnya yang lembut, rasanya yang sedap,berkhasiat malah cukup mengenyangkan! Nak buat pun senang sangat hanya guna 5 bahan!
Berikut perkongsian resipi Sup Tepung oleh Puan Joriah Jue sebagi rujukan;
Dulu masa kecil-kecil, saya selalu bermain di rumah jiran Cina, India di Felda Bukit Rokan. Antara makanan mereka yang masih kekal dengan saya hingga kini SUP TEPUNG.
Alhamdulillah jadi favorite family. Hari ni buat sarapan, boleh juga buat makan malam. Berkhasiat, sedap, lembut dan mengenyangkan sesuai untuk orang sakit, orang tua dan kanak-kanak.Bahan paling mudah dan murah. Budak-budak asrama pun boleh masak dalam rice cooker.
Cubalah sendiri!
Resipi Sup Tepung
Bahan-Bahan:
3 cawan tepung gandum
2 biji bawang putih
4 biji bawang merah
3 sudu ikan bilis
seikat sawi (rm3- sawi kampung lagi best)
minyak untuk menumis
garam secukupnya
Cara Membuat:
1. Uli tepung + sedikit garam + air hingga lembut dan tak melekat pada tangan.
2. Mayang bawang putih dan merah dan tumis bersama ikan bilis hingga kekuningan.
3. Masukkan air 1 liter. Biarkan rendidih.
4. Dalam masa yang sama, cubit tepung secubit, terikkan guna dua-dua tangan, hingga jadi sekeping nipis.
5.Masukkankan dalam periuk. Buat hingga tepung habis. Biar mengelegak sekejap, agar tepung masak.
6. Sawi dihiris, basuh, tos. Masukkan dalam periuk. Letak garam secukup rasa. Saya tak guna sebarang perisa lain.
7. Ikut suka, keempukan sawi. Tutup api, sedia dimakan.
Pelajar tingkatan tiga trauma dipercayai Dirogol dua pelajar senior di dalam kelas dan dirakam video. Seorang pelajar perempuan Tingkatan Tiga di sebuah sekolah menengah di Alor Gajah dilaporkan mengalami trauma teruk dan enggan ke sekolah selepas dipercayai menjadi mangsa rogol bergilir-gilir oleh dua pelajar lelaki senior.