
Isi Kandungan
ToggleSusah nak dapat bancuhan tepung yang sedap dan kekal rangup walaupun dah sejuk. Selalunya salutan tepung tersebut hanya rangup ketika panas dan lembik bila dah sejuk.
Menerusi perkongsian Tuan Adriana Arissa, rupanya kena campur ais dan air sejuk dalam bancuhan tepung goreng, barulah ia rangup dan tahan lebih lama.
Berikut perkongsian resipi dan tip yang dikongsikan;
“Cempedak goreng rangup. Santapan malam tadi. Resepi bancuhan tepung rangup saya sediakan dibawah”
“Resepi bancuhan tepung goreng rangup. Boleh buat untuk goreng ikan. Seafood, Pisang. Ubi. Cempedak dan lain-lain. Tauhu bergedil jualan saya pun saya buat bancuhan tepung ni. Rangup krup krap walaupon sejuk.”
Bahan-Bahan:
2 cawan tepung beras
1 sudu kecik garam
Sedikit air kapur (hujung sudu kecil)
1 biji telur
Pewarna kuning telur
Ais (4 atau 5 ketul) rahsia tepung rangup tahan lama
Air sejuk (jangan cair atau pekat sangat) nanti ais akan mencair.
Cara Membuat:
1. Bancuh semua bahan-bahan dalam mangkuk.
2. Pastikan minyak panas. Boleh la mula menggoreng.
Boleh share. Saya halalkan.

Selamat Mencuba!
MW: Semoga perkongsian ini bermanfaat. Buat mak-mak yang tercari-cari resipi bancuhan tepung rangup boleh cuba tip yang dikongsikan ini.
Sumber: Tuan Adriana Arissa
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Cara Orang Lama Buat Sambal Lada SEDAP, Jeruk Dengan Air Kelapa Muda!

Isi Kandungan
ToggleSambal lada memang membangkitkan selera terutamanya yang suka makan pedas. Makan sambal lada ni dengan mee goreng basah, mee sup, bubur nasi atau nasi berlauk, memang bertambah sedapnya.Orang lama bila buat jeruk cili kampung untuk dijadikan sambal lada atau air lada, rupanya tip penting kena guna air kelapa muda. Ia akan membangkitkan aroma bau dan menyedapkan lagi rasa cili jeruk ni.
Ikut cara yang dikongsikan oleh Puan Key Tiey ini sebagai panduan;
Bahan-Bahan Di Perlukan:
1 kilo cili kampung
Air Kelapa Muda secukupnya
Garam
Gula
Cuka
Cara Membuat;
1. Buang kalau ada cili-cili rosak, cuci bersih tak payah buang tangkai dan sejat bagi kering.
2.Dah kering masukkan cili dalam balang berpenutup, masukkan air kelapa paras cili.
3.Tutup dan jeruk selama seminggu.(Jangan dibuka penutup balang tu selama jeruk).
4.Saya simpan diluar saja untuk cili lembut dan mudah proses nak tumbuk.
Simpan dalam peti boleh juga tapi lambatlah cili lembut.
5.Bila dah seminggu,buangkan air kelapa dan jangan bilas.Bila satu minggu tu air kelapa tu akan jadi keruh dan sedikit keladak. Jangan risau ok je tu.
6.Kali pertama bukak balang tu nanti akan bau yang sangat membuka selera. Boleh tumbuk atau kisar kasar ditambah dengan garam, gula dan cuka (apple/nipah)secukup rasa.
7.Dah settle bolehlah masuk dalam balang lain dan simpan dalam peti sejuk.
Info Ekstra!
Air kelapa yang jernih sudah bertukar jadi keruh dalam tempoh seminggu jika simpan suhu bilik dan cili terapung semua ke atas.
Bila cili dah lembut ni,takyah nk tumbuk beria sangat kang masuk mata satu hal kena tido bawah shower malam ni. Makcik kiah tak bertanggujawab ya!
Cukup “genyeh2” gitu je dengan lesung masuk garam, gula & cuka sedikit.
Kalau nak bland pun boleh..manja-manja je jangan lumat.

Selamat Mencuba!
Baca lagi di sini:
Nak CILI JERUK Ranggup, Jangan Letak Air. Hari Ke 4 Dah Boleh Makan
Jeruk Mangga Asam Boi Rangup Letak Air Soda Simpan Dalam Peti Ais Semalaman
MW: Jeruk dengan air kelapa muda rupanya,tip buat Sambal lada jadi bertambah sedap. Mak-mak yang suka makan pedas,boleh buat sambal lada ikut tip dan cara yang dikongsikan ini.
Sumber: Key Tiey
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Buat Sendiri ‘Air Mahal’ Guna 3 Bahan, Rasa Ala-Ala Choc Cream Chip Starbucks!

Isi Kandungan
ToggleSesekali memang teringin nak minum ‘air mahal’ pelbagai jenis di kedai kopi terkenal. Jika beli sebekas boleh ‘pejam mata’ lagi harganya namun kalau anak ramai, dah berapa pula jumlah kosnya. Nak jimat dan puas hati minum, mak-mak memang kena buat sendiri di rumah. Guna 3 bahan je, dah boleh buat ‘air mahal’ rasa ala-ala Choc Cream Chip di Starbucks.
Ikut resipi dan cara yang dikongsikan oleh Mohd Fadzil ini.
Resepi untuk orang yang selalu craving air mahal, benda boleh buat sendiri buat apa beli
Bahan-Bahan:
Susu coklat (saya guna Farm Fresh Premium Choc Milk, Tak Manis Tak Muak, SEDAP!
Choc chip (Lebihan buat biskut raya)
Ais
Cara Membuat:
Masukkan semua bahan-bahan dalam blender dan kisar halus.
Senang je kan, rasa ala-ala Choc Cream Chip starbucks. Tambah topping whipping cream, so yummyyyy.
Kalau nak rasa Java Chip (Mocha) boleh tambah Cafe Latte Farm Fresh.

Baca Lagi Di Sini:
Langkah Mudah Buat Kek Batik Sedap Tanpa Telur, Biskut Rangup Coklatnya Lembut!
Cara Buat Jus Avokado Yang Fresh, Creamy Lagi Sedap! Sangat Bagus Untuk Wanita Hamil
MW:Menarik boleh cuba resipi ‘air mahal’ ni. Nak beli bukannya murah, lebih jimat buat sendiri dan yang pastinya puas hati minum.
Sumber: Mohd Fadzil
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Cheesecake 3 Bahan, Paling Mudah, Cepat Untuk Anak Makan

Isi Kandungan
ToggleSebut saja resipi cheesecake mesti semua akan teruja. Maklum sajalah bukan mak-mak yang suka tapi anak-anak pun sama, kek keju katakan.
Rupanya, nak buat resipi cheesecake ini tidaklah susah sangat pun. Cukup bahan mesti menjadi. Malahan, ada juga yang mak-mak ikut citarasa masing-masing. Ada yang tambah bahan tertentu untuk rasa lebih sedap.
Sebenarnya, nak buat resipi cheesecake ini tidaklah remeh. Paling mudah dan cepat, lebih-lebih lagi bila anak-anak minta malam-malam. Inilah resipi yang diajar oleh doktor, cara buatnya yang hanya ambil masa sejam lebih dan menggunakan 3 bahan saja. Menarik kan!
Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Mini Cheesecake Mudah, Guna Bahan Yang Ada Di Dapur Pun Jadi
Cheese Cake Gebu 4 Bahan, Senang Buat & Confirm Jadi!
Info Lebih Menarik Lagi DI SINI
Resipi Cheesecake Paling Senang
Jam 8 malam anak-anak kata rasa nak makan kek. Saya terus kata, “Marilah teman Papa buat cheesecake, guna 3 bahan je. Nak?”
“Nak!” jawab Along (10 tahun), Angah (7 tahun 8 bulan) dan Aboy (4 tahun 6 bulan). Isteri di sebelah saya tersenyum.
Kek keju versi saya ini guna 3 bahan saja:
1) 250gm cream cheese
2) 6 sudu besar susu pekat manis
3) 4 biji telur ayam
Ilham ini datang selepas tengok satu rancangan masakan di TV, orang Jepun buat cheesecake versi mereka. Tapi mereka punya kompleks lagi, letak gula, esen vanila, beberapa sudu tepung gandum dan sebagainya. Saya ni manalah suka nak buat resepi kompleks jadi saya kenalah reka/cuba sendiri buat versi sendiri je….
Senang buat, tak ambil masa lama. Anak-anak kecil pun boleh buat. Sebelum jam 9.15 dah boleh makan. Cepat kan!
- Bahan-bahan yang diperlukan.
- Kacaukan cream cheese dan susu pekat manis. Pastikan ketul-ketul ni dikacau hingga hilang.
- Bila sudah siap kacau cream cheese tadi, kacaukan pula telur kuning dan tak perlu kembang pun. Boleh saja minta anak tolong kacaukan telur kuning.
- Putih telur perlu dikacau hingga jadi meringue. Tuangkan putih telur ke dalam bekas tinggi dan putarkan guna mixer.Kalau nak kacau manual guna tangan pun boleh.
- Guna mixer jadi senanglah. Ini tekstur meringue daripada putih telur ni, kita sendukkan, ia tak jatuh ke bawah.
- Masukkan kuning telur ke dalam adunan cream cheese tadi.
- Kacau sebati.
- Ini rupa adunan cream cheese + susu pekat manis tadi dicampur kuning telur.
- Kemudian, masukkan meringue putih telur ke dalam adunan cheese. Kacau perlahan.
- Selepas itu, sediakan loyang nak bubuh kek. Terbalikkan bekas,ukurkan dan bentukkan baking paper ni dari bahagian luar.
- Alaskan baking paper dalam loyang, tuangkan adunan cheesecake 3 bahan ke dalamnya.
- Buat water bath. Loyang kek tu diletakkan dalam bekas lain yang berisi air.
- Panaskan oven pada suhu 175’ selsius sebelum masukkan adunan kek. Adunan kek secara water bath ini bakar pada 175’ selsius selama 45 minit.
- Dah selesai 45 minit, jam 9 malam anak-anak excited nak makan cheesecake ni. Boleh periksa sudah masak atau tidak dengan menggunakan lidi sate.
- Tak ada melekat, maksudnya kek sudah masak elok. Alhamdulillah.
- Matikan suis, tutup semula pintu oven tetapi biarkan terbuka sikit, letak guna lidi sate tadi. Biarkan 10 minit lebih kurang.
- Dah sejuk, keluarkan daripada oven. Beginilah rupa cheesecake versi saya.
- Potong pun senang je. Takde pecah-pecah.
- Lembut gebu. Seronoknyaaaaa kek menjadi. Lain kali boleh guna loyang/bekas kecil yang tinggi, supaya kek lebih tebal. Rasanya kalau lebih tebal jadi lebih gebu ni
- Sedap, tak manis. Kalau anda suka manis, lebihkanlah susu. Lembut ni tekstur dia, memang tak rugilah buat. Senang pula tu.
Mingguan Wanita : Nanti bleh cuba buat. Guna 3 bahan saja. Mudah sangat.
Sumber: Dr Syahr Musafir
Bangkit Wanita Mingguan Wanita
Group khas buat semua wanita B40 dan M40 yang mahu bangkit maju dari kehidupan sekarang menerusi perkongsian tip, promosi kursus anjuran Mingguan Wanita, perkongsian kisah inspirasi wanita. #langkahyakinlakarkejayaan
Antara kursus-kursus asas yang dijangka mampu melahirkan peserta yang berkemahiran dan boleh terus dipraktik dalam perniagaan ialah:

JOM PANDAI BAKERI. BUAT DUIT JUAL KEK DAN ROTI. Peserta akan mengadun dan membakar sendiri adunan agar dapat kenal pasti formula menghasilkan satu adunan sempurna bagi kek dan roti.
( https://toko.ideaktiv.com/product/jom-pandai-bakeri-buat-duit-jual-kek-dan-roti/ )
Cookies Viral Legend. Jual cookies Paling Masyuk! Orang Malaysia meang suka makan. Cookies atau biskut tidak lagi laris hanya menjelang hari raya. Permintaan cookies memang tinggi dan belajar membuat cookies popular atau sedang trending ketika ini merupakan langkah bijak.
( https://toko.ideaktiv.com/product/cookies-viral-legend-jual-cookies-paling-masyuk/ )
Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita
#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI