Rupanya kita boleh buat sendiri berliter-liter yogurt homemade, malah dijamin sedap, bersih dan halal. Boleh buat jual atau makan sendiri untuk keluarga. Bahan-bahan yang diperlukan pula tak banyak, malah sangat senang nak buat sendiri.
Boleh ikut cara yang dikongsikan oleh Puan Mayah Rubel Hasan ini sebagai panduan;
Yogurt fully homemade by mayah.Setiap hari Khamis kami akan buat berliter-liter yogurt sendiri untuk berniaga hari Jumaat. Sekali mayah share resepi la wajib hangpa kena try ya. Dijamin sedap bersih halal dan sedap mampos.
1. Panaskan periuk, pastikan periuk bersih dan kering.
2. Kemudian masukkan kesemua susu dengan api suhu sederhana.
3. Setelah itu, kuatkan api dan biarkan sehingga susu mendidih dan kacau rata.
4. Masukkan pula daun salam dan buah pelaga, kacau sebati dalam 1 hingga 2 minit, kemudian tutup api.
5. Kemudian pindahkan periuk susu ke tempat yang ada kipas untuk pastikan susu betul-betul sejuk dengan angin kipas.
6.Sambil itu boleh buang buah pelaga dan daun salam tadi.
7.Pastikan susu tadi dalam keadaan suam, sederhana panas.Setelah itu masukkan pula yogurt asli dan kacau sebati.
8. Sediakan bekas kecil dan cepat-cepat isikan susu tadi.
9. Tutup rapat dengan kain/selimut selama 5 jam. Pastikan tidak masuk angin. Selepas 5 jam, bolehlah terus masukkan dalam peti sejuk.
Ni yang dah siap minggu lepas punya.
Ads
Bangun pagi subuh buka tengok dah menjadi yogurt kita. Terus ambil letak peti ais na . Tempat normal. Sedia untuk jual atau makan sendiri.
Ni yang Mayah punya cantik kan. Rasa pergh tak boleh lawan kat kedai punya . Padu bersih halal.
Ni Panipurii Mayah .Setiap Jumaat mayah jual beratus bekas !
Mingguan Wanita: Mudah je rupanya nak buat sendiri yogurt homemade di rumah.Boleh buat berniaga atau makan sendiri di rumah. Malah dijamin sedap, bersih dan halal!
Bukan mudah nak buat perapan daging beserta sos lada hitam yang sedap dan menepati selera.Perkongsian resipi perapan daging sedap dan Sos Lada Hitam pedas berkrim oleh Afy AL Habibi ini mendapat lebih 12,000 shares di page masakan Masak Apa Hari Ni.Sesuai sangat jika mak-mak nak buat kelainan masak sendiri untuk raikan hari-hari istmewa seperti Hari Jadi, Hari Ulangtahun Perkahwinan dan sebagainya.
Berikut antara perkongsian tersebut;
“Inilah resepi yang mendapat lebih seribu share di laman fb sendiri. Ramai yang komen nak petang tadi. Jadi saya panjangkan lagi perkongsian di sini. Sekali dengan cara perapan daging ikut selera sendiri.”
Bahan-Bahan perapan daging (3 keping):
3 sudu besar sos lada hitam
3 sudu besar serbuk cheese
1 sudu besar sos spageti cendawan
3/4 lada hitam kisar
1/2 sudu kecil parsley flakes
* tak perlu masukkan garam. Perapan dengan serbuk cheese sudah memadai.
Cara Membuat:
1.Satukan semua bahan perapan dalam bekas besar.
2.Lumurkan pada kepingan daging kambing setelah dicuci bersih tanpa darah beku.
3.Perap selama 8 jam untuk hasil yang terbaik.
* Untuk perap semalaman masukkan dalam peti suhu biasa.
Daging setelah siap diperap.
Sebelum daging diangkat, saya suka layurkan sekejap-sekejap atas api gas. Untuk naikkan bau.* terpulang nak buat ke tak ye.
Bahan-Bahan Sos Blackpepper:
3/4 sudu besar Planta
1 ulas bawang putih
1 tin sos spageti keju
3/4 tin air suam
1/2 sudip kicap Jalen Lemak manis
3/4 sudu besar serbuk lada hitam
3/4 sudu kecil gula
Cara Membuat:
1.Panaskan Planta dalam api sederhana kecil sahaja.
2.Masukkan bawang putih yang telah diracik hingga naik bau.
3.Masukkan sos spageti keju. Pilih yang tin kuning seperti dalam gambar.
Saiz tin paling kecil (250 gram kalau tak silap).
4.Tambahkan air suam. *Konsistensi kuah tak terlalu cair atau ketara pekat.
Buat mak-mak yang inginkan kelainan atau nak raikan hari-hari istimewa boleh cuba buat resipi ini sendiri di rumah.Lebih menjimatkan dan pastinya berbaloi.
Pastri memang ramai peminatnya tak kira pastri manis atau savoury. Sesuai dinikmati untuk minum petang bersama keluarga misalnya. Kalau nak beli, harganya boleh tahan juga.
Jadi, lebih elok kalau belajar buat sendiri. Bolehlah jimat dan kita pun boleh lah ubah suai ikut selera kita sendiri. Yang penting, tahu resipi asasnya. Mungkin ada yang ingin mencuba membuatkan untuk minum petang nanti atau pada cuti hujung minggu.
Campurkan bahan-bahan kering di dalam mixer dan putar sampai sebati.
Kemudian masukkan bahan basah, uli sehingga 2 hingga 3 minit.
Balut doh dan dibiarkan 1 jam di dalam suhu bilik.
Kemudian, keluarkan doh dan tepuk untuk mengeluarkan angin di dalam doh, selepas itu, masukkan doh ke dalam peti sejuk beku selama 30 minit.
Roll doh menjadi 46 cm x 15 cm dan letakkan pastri marjerin di tengah-tengah doh, balut pastri marjerin. Masukkan ke dalam peti sejuk beku selama 15 minit.
Keluarkan doh dan roll doh hingga memanjang. Lipat satu hujung doh hingga separuh bahagian doh, kemudian lipat satu lagi hujung bahagian doh ke atas bahagian doh yang telah dilipat tadi. Letakkan ke dalam peti sejuk beku selama 15 minit. Ulang proses 7 dua kali.
Keluarkan doh, roll doh menjadi 36 cm x 14 cm. Kemudian gulungkan doh. Kemudian potong-potongkan doh sebesar 3 inci.
Letakkan doh yang telah dipotong ke atas dulang pembakar, letak sedikit premix kastard yang telah dibancuh dengan air atau susu di tengah-tengah doh.
Letakkan 3 atau 4 biji blueberi di atas kastard tadi.
Bakar dengan suhu 170 darjah selsius. Setelah masak, keluarkan. Siap.
MINUM PETANG DENGAN CINNAMON RAISIN DANISH
Bahan-Bahan:
500 gram tepung tinggi protein
7 gram yis segera
2 gram roti improver
75 gram gula
50 gram susu tepung
32 gram mentega
1 biji telur
6 gram garam
225 gram air
370 gram pastri marjerin
20 gram premix kastard
Kismis secukupnya
Gula perang secukupnya
Sedikit serbuk kayu manis
Cara Membuat:
Campurkan bahan-bahan kering di dalam mixer, putar sampai sebati.
Kemudian masukkan bahan basah, uli sehingga 2 hingga 3 minit.
Balut doh dan dibiarkan 1 jam di dalam suhu bilik.
Kemudian, keluarkan doh dan tepuk untuk mengeluarkan angin di dalam doh. Selepas itu, masukkan doh ke dalam peti sejuk beku selama 30 minit.
Roll doh menjadi 46cm x 15cm dan letakkan pastri marjerin di tengah-tengah doh, balut pastri marjerin.
Masukkan ke dalam peti sejuk beku selama 15 minit.
Keluarkan doh dan uli doh hingga memanjang. Lipat satu hujung doh hingga separuh bahagian doh, kemudian lipat satu lagi hujung bahagian doh ke atas bahagian doh yang telah dilipat tadi. Letakkan ke dalam peti sejuk beku selama 15 minit. Ulang proses 7 dua kali.
Keluarkan doh, roll doh 36cm x 14cm. Sapu nipis premix kastard dan taburkan sedikit gula perang dan sedikit sebuk kayu manis. Kemudian gulungkan doh dan potong dua doh sebesar 3 inci.
Bakar dengan suhu 190 darjah selsius.
TART WALNUT RANGUP
Bahan Doh:
25 gram mentega
500 gram tepung gandum
20 gram kuning telur
60 gram air sejuk
½ sudu teh garam
Bahan Inti:
3 biji telur
1 sudu besar susu UHT
50 gram gula perang
175 gram golden syrup
50 gram mentega | lembutkan
½ sudu teh serbuk kayu manis
½ sudu teh esen vanila
1 biji buah oren | parut kulit
175 gram kacang walnut
Cara Membuat:
Untuk menyediakan doh, putar mentega dan masukkan telur.
Masukkan tepung dan putar hingga menjadi seperti serbuk roti.
Garam dicampurkan dengan air dan tuangkan dalam adunan tepung tadi.
Gaul sebati dengan tangan atau mesin.
Seterusnya, pukul telur dan susu, ketepikan.
Dalam bekas lain, satukan gual perang dan golden syrup dan panaskan hingga sebati.
Masukkan mentega, serbuk kayu manis, esen vanila dan kulit oren. Kacau sebati dan sejukkan.
Tuangkan adunan (3) dalam adunan (1). Kacau sebati. Taburkan walnut dalam tart dan tuangkan sirap tadi. Bakar hingga perang selama 30 minit.
Sebenarnya walaupun tanpa guna ‘oven’ mak-mak tetap boleh bakar kek atas dapur gas.Manalah tahu, bila dah siap kacau adunan semua, tiba-tiba bila nak guna oven, ia boleh rosak pulak! hah, ikut cara ni sebagai penyelamat. Jadi walaupun oven tiada dirumah, ia tak jadi satu masalah.Mak-mak tetap boleh teruskan minat membakar kek dengan cara ini. Salah satu resipi yang boleh dicuba ialah Kek Span Marble Susu.
Berikut perkongsian daripada Puan Farah Nazri sebagai panduan;
“Disebabkan teringin sangat nak makan kek tapi oven takda so hari ni kita try membaking kek span marble susu pakai kuali. Resepi mudah je, saya dapat dari FB. By the way adunan tu saya punya terlebih sebab loyang kecik. Mujur masak dalamnya. Selamat mencuba.
1. Pukul kesemua bahan-bahan (kecuali mentega cair) sehingga menjadi warna putih dan betul-betul gebu.
2. Cedokkan sedikit adunan dan gaul bersama mentega cair. Kemudian tuangkan semula ke dalam mangkuk adunan dan gaul rata.
3. Sapukan loyang dengan mentega dan taburkan tepung gandum.
4. Tuangkan adunan ke dalam loyang. Titiskan pewarna-pewarna yang diingini.
5. Gunakan lidi dan lorekkan pewarna untuk hasilkan corak yang diingini. Hentakkan loyang beberapa kali.
6. Bakar 35 ke 40 minit pada suhu 170°C dengan setting bakar atas-bawah.
7. Siap untuk dihidang!
P/S: Untuk pilihan pewarna dan corak, anda boleh mengikut kreativiti sendiri
Kredit Resepi: Irfan Syazwanshah
Info Ekstra!
Pada yang nak guna kuali tu, lapik dengan pelapik dapur tu je ye dekat bawah loyang. Saya lapik dengan ni je sebab ni je yang ada. Tu pun ambik stove sebelah punya. Jangan risau tak rosak kuali.Saya ada attach gambar cara letak loyang dalam kuali.
Pastikan api sederhana perlahan. Saya buat dalam 45 minit.
Nak tahu masak ke tak kena cucuk tengah-tengah kek tu. Kalau tak melekat tu maksudnya dah masak.
MW: Jadi buat mak-mak yang tiada oven dekat rumah tu, atau oven rosak boleh cuba kaedah yang dikongsikan ini. Kek tetap ‘naik’ dan sempurna kejadiannya.
Dr Afifah berharap Nubhan dapat bekerjasama memaklumkan kisah perceraian kepada anak-anak. Baca luahan penuh, perkembangan mahkamah dan isu emosi anak dalam kes Nubhan cerai.