Perasan tak kadang kala api pada tungku dapur jadi besar dan bertukar warna oren sehingga menyebabkan periuk hitam berjelaga. Memang jenuh nak menyentalnya, sampai ingat tungku dapur gas dah rosak dan kena tukar yang lain.
Namun sebelum nak beli dapur baru, sebenarnya mak-mak boleh cuba dulu tip yang dikongsikan oleh Puan Sharina Binti Othman dahulu dalam group Masak Apa Hari Ini (MAHN), agar api kembali bertukar biru.
Berikut perkongsian tersebut;
“Api dapoq gas tetiba oren.Habis berjelaga periuk kesayangan.Nak gosok periuk tu, alahai boleh sado tangan tu.Rasa nak beli dapoq gas baru ja kan.Tapi tu la bajet pun cukup-cukup ja.”
Sapa pernah mengalami situasi sebegini?
“Haaa ini caranya untuk kembalikan api jadi warna biru. Selamat tinggal jelaga yang suka singgah di periuk. Lani hangpa baca setiap caption kat gambaq nah.Ni dapoq gas yang biasa tu nah.”
1.Nampak dak api jadi warna oren. Ni bubuh periuk ka bubuh kuali ka, tak sampai seminit tobat hitam periuk tu.. huhuhu
Ads
2. Pusingkan benda tu. (Yang anak panah tu).
3.Pusingkan hingga tidak menutup lubang tu (anak panah).
Namun, setelah anda pusing pin tetapi api tetap warna oren/merah.
Caranya :
Buka tungku api, ketuk-katuk untuk keluarkan segala karat-karat yang terkumpul, bersihkan sisa makanan atau lelehan minyak.
Ads
Spray dengan anti karat ( ada dijual kedai hardware/mr.diy ).
Dan pasang semula tungku api tersebut.
Jika api masih oren/merah juga maka boleh la tukaq tungku api atau minta suami anda belikan dapoq gas yang baru.
Gambaq yang terakhir k.nana terbaca di komen group MAHN.
MW: Semoga perkongsian ini bermanfaat! Jadi buat mak-mak yang ada masalah api tungku warna oren dan sebabkan periuk berjelaga, boleh cuba dahulu tips yang dikongsikan ini sebelum nak beli dapur baru. Jimat duit!
Pisang, salah satu makanan yang bukan setakat kanak-kanak saja suka tapi orang dewasa pun. Ia banyak nutrisi dan boleh mengenyangkan. Sebab itulah, kalau petang-petang mesti pekena pisang goreng.
Bukan setakat makan pisang dengan cara bergoreng tapi boleh makan begitu saja. Tak mustahillah, ada yang buat stok pisang kat rumah.
Rupa-rupnya makan pisang ini memanglah banyak nutrisi, tapi kalau salah makan pun atau digandingkan dengan makanan lain boleh menimbulkan masalah penghadaman. Sakit perut, cirit birit dan sebagainya.
Tanpa kita sedar, inilah penyebabnya bila makan pisang dan disusuli dengan makan lain. Paling risau, bila tumbuh jeragat kalau di makan dengan makanan ini.
Inilah penjelasan oleh boss_ding dalam video tiktoknya yang perlu kita ambil tahu dan elakkan selepas makan pisang.
Sememangnya pisang sedap dan banyak nutrisi, Ia bantu untuk mengenyangkan kita. Namun, kena jaga-jaga selepas makan pisang, ada 3 makanan yang patut kita elakkan.
1. Pisang tak boleh makan dengan tembikai kerana kedua-dua buah ini bersifat sejuk. Ia boleh menyebabkan cirit birit.
2. Elakkan makan pisang dengan susu. Ini kerana susu ada kandungan protein yang tinggi dan pisang ada asam buah. Ia boleh melambatkan sistem penghadaman dan masalah pencernaan.
3. Pisang tak boleh makan bersama kentang. Ini kerana ia boleh menyebabkan ada toksin berkumpul dan mudah untuk tumbuh jeragat.
Mingguan Wanita : Lepas ni kena ‘beware’ ye, lepas makan pisang jangan nak ambil makanan ini.
Ramai yang sedia maklum penggunaan air fryer dapat menjimatkan penggunaan minyak dan masakan pun lebih sihat. Jika di rumah ada air fryer, penting ambil tahu ‘pantang larang’ penggunaannya. Barulah air fryer yang dibeli dapat tahan lama dan tak mudah rosak.
Pastikan AF berada 15 cm atau lebih jarak dari dinding dan sekeliling. AF boleh cair jika berlaku pantulan haba.
2. Timer
Timer dilarang undur sebab akan mudah rosak. Jika masakan dah masak tetapi minit masih berjalan, boleh tarik keluarkan loyang. Pemanasan akan terhenti (kalau jenama Tefal). Tutup suis dan biarkan minit tersebut kembali ke kosong dengan sendiri.
3. Jangan Tutup Suis Semasa Sedang Memasak
Jangan tutup suis semasa sedang memasak, sudah tentu kita akan keluarkan loyang sebab nak cek makanan masak tau tak, masa tu la pemanasan akan terhenti, boleh la tutup suis. Apa-apa pun ikut la kesesuaian AF masing-masing. Cuma elakkan paksa timer kembali ke 0.
4. Jangan Masukkan Bahan Ringan
Jangan masukkan bahan ringan mudah terbang dalam AF kerana di dalam AF ada putaran angin yang kuat. Bahan ringan akan terbang dan terbakar bila terkena pemanas. Contohnya kulit popia, kertas pelapik. Akan menyebabkan AF akan terbakar.
5. Jangan Basuh Bekas Sewaktu Panas
Jangan terus basuh bekas nonstick sewaktu panas. Nonstick akan cepat tertanggal.
6. Elakkan Air
Elakkan air didalam air fryer, masak maggi tak sesuai guna AF. Nama lagi fryer bukan steam, bukan rebus.
7. Kuantiti Makanan Mempengaruhi Suhu & Masa
Kuantiti makanan yang dimasak boleh mempengaruhi penggunaan suhu dan masa. Contoh analogi, goreng 1 biji karipap sahaja dan goreng 4 biji karipap serentak. Guna suhu dan masa yang sama, karipap mana akan hangus atau masak dahulu? Yang penting kena try and error. Belajar dari pengalaman.
8. Saiz Air Fryer
Saiz AF juga memainkan peranan. Sebagai analogi, pada suhu 37C anda berada di dalam bilik kecil 10 minit seorang diri dan pada suhu 37C anda berada di dalam dewan besar 10 minit seorang diri. Yang mana akan berpeluh lebih banyak? Bezakan.
Begitu juga dengan di dalam AF. Nak makan 2 orang tapi AF 5.8 liter. Dan nak makan 6 orang tapi AF 1.8 liter. Macam mana nak urus? Jom fikir.
9. Boleh Lap Pemanas Dengan Tisu Basah
Boleh lap pemanas yang berlingkar macam ubat nyamuk tu dengan tisu basah. Kalau ada kotoran, jangan siram air. Kotoran apa? Mungkin minyak atau air dari ayam bakar terpercik. Jangan pasang suis, pastikan AF tak digunakan dalam tempoh tertentu sebelum dan selepas lap. Jangan la lepas masak terus lap atau lepas lap terus guna. Pastikan ia kering semasa nak guna. Guna wet tisu biasa untuk lap, jangan guna ada perisa strawberry atau alkohol.
Makanan beku boleh masuk AF terus, asalkan tak bercantum satu sama lain.
Contoh Penggunaan Salah Air Fryer
Pengguna juga harus tahu kegunaan AF yang sebenar. Di bawah ini merupakan contoh cara penggunakan yang salah:
Goreng telur sebiji guna AF, suhu 120 masa 10 minit. Kalau goreng atas pan nonstick 1 minit je, guna dapur gas. Jadi, mana yang lebih jimat masa? Mestilah guna dapur.
Masak nasi kukus guna AF. Nama lagi air fryer bukan air steam. Kalau lemang ok la sebab kita bakar.
Goreng donat separuh masak guna dapur gas, kemudian masak guna air fryer nak bagi bagi. Haish, 2 kali kemas pula.
Kukus ikan dalam AF.
Defrost ayam beku dalam AF untuk buat sup. Masak la ayam tu nanti, jadi ayam goreng pulak.
Mingguan Wanita: Jadi buat mak-mak yang ada ‘air fryer’dekat rumah tu, sila ambil perhatian tip dan panduan yang dikongsikan ini. Barulah ‘Air fryer’ yang digunakan tahan lama dan tak mudah rosak.
Cuti sekolah yang masih berbaki beberapa hari lagi ini, apa kata penuhi aktiviti anak-anak dengan cuba buat sendiri ‘Giant Bubble’ atau buih sabun ni. Biasanya, buih sabun ‘Giant Bubble’ ini dijual ditepi pantai atau di taman-taman rekreasi dengan harga RM5 untuk 1 mangkuk kecil.
Mak ayah tak perlu nak merungut lagi dah bila anak minta belikan giant bubble ni. Buat sendiri lagi senang, puas hati & paling penting jimat kos. Anak-anak pun pasti suka dengan aktiviti ini dan boleh main sepuas hati. Jom cuba, ikut langkah dibawah ni.
Bahan-Bahan:
250 ml pencuci pinggan
4 sudu besar tepung ubi kayu/jagung
1.5 liter air
1 sudu besar serbuk penaik
Cara Membuat (Buih Sabun):
Campurkan kesemua bahan-bahan ini dan kacau sebati.
Bahan-Bahan:
Penyangkut baju jenis dawai
Tali jenis kain
Pita Pelekat
Cara Membuat (Bubble wand/ pemegang):
1.Lenturkan penyangkut baju jenis dawai seperti dalam gambar.
2.Lilitkan dengan tali jenis kain pada sekeliling penyangkut ini.
3.Lilitkan dengan pita pelekat pada bahagian pemegang.
Info Ekstra:
Pastikan pencuci pinggan mempunyai kadar kepekatan yang tinggi.
Penggunaan tali jenis kain membantu penyerapan buih sabun yang lebih banyak dan menghasilkan ‘giant bubble’ yang lebih berkualiti.
Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi, MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
Datuk Ram Singh: "Saya beri khidmat percuma, tertuduh bukan anak VVIP." Peguam yang mewakili salah seorang daripada lima remaja yang dituduh berhubung kes kematian Zara Qairina Mahathir mendedahkan, pasukan guamannya menawarkan khidmat secara pro bono tanpa sebarang bayaran.