buah melaka labu

Buah Labu memang boleh dimasak dengan pelbagai cara.Baik dibuat puri untuk anak, kuih muih, masakan lauk dan sebagainya. Jika mak-mak ada lebihan labu dan tiada idea nak masak apa, boleh cuba resepi kuih ‘buah melaka’ atau ‘onde-onde’ menggunakan buah labu ini. Jika selalu warna putih atau guna pewarna hijau, kali ni mak-mak boleh buat kuih buah melaka ni jadi warna kuning guna buah labu je. Rasanya lemak manis, nak buat pun senang!

Berikut perkongsian resipi kuih ‘Buah Melaka Labu’ oleh Marlia Lia sebagai rujukan mak-mak. Bolehlah dihidangkan untuk minum petang nanti.

“Jenuh nak menghabiskan sebiji labu.Suami beli labu besar pula. Asalnya beli labu untuk buat puri anak umur 6 bulan je.Tapi takkan makan labu je sampai sebulan kan.Macam-macam dah buat dengan sebiji labu tu.Labu masak lemak, cekodok labu, koci labu, kaswi labu pun sudah.Haa, petang ni buat buah melaka labu.Maka,habis lah sudah sebiji labu saya.”

Bahan-Bahan:

1/3 biji Labu (kukus dan lecek)
Gula Melaka (dipotong kecil)
2 cawan penuh tepung pulut
2 sudu besar tepung gandum
1 cawan air
kelapa parut
sedikit garam

Cantiknya Kuih ‘Buah Melaka’ Warna Kuning, Rasa Lemak Manis Guna Buah Labu Je! Begini Caranya

Cara Membuat:

1. Buang kulit labu dan kukus. jangan rebus nanti dah tak manis jadinya.

Cantiknya Kuih ‘Buah Melaka’ Warna Kuning, Rasa Lemak Manis Guna Buah Labu Je! Begini Caranya
2.Potong Gula melaka kecil-kecil (bentuk kiub)

IKLAN

Cantiknya Kuih ‘Buah Melaka’ Warna Kuning, Rasa Lemak Manis Guna Buah Labu Je! Begini Caranya
3.Campurkan tepung pulut dan tepung gandum dalam bekas.
4.Kemudian, campurkan labu yang telah dilecek kedalam tepung tersebut.

Cantiknya Kuih ‘Buah Melaka’ Warna Kuning, Rasa Lemak Manis Guna Buah Labu Je! Begini Caranya
5.Ramas guna tangan sampai jadi macam serbuk roti, kemudian tuang air sedikit demi sedikit.

Cantiknya Kuih ‘Buah Melaka’ Warna Kuning, Rasa Lemak Manis Guna Buah Labu Je! Begini Caranya
6.Sambil tuang air, sambil uli sehingga doh dah tak melekat dekat besen dan dah tak melekat dekat tangan.Air secawan, tak habis pun saya guna.

IKLAN

Cantiknya Kuih ‘Buah Melaka’ Warna Kuning, Rasa Lemak Manis Guna Buah Labu Je! Begini Caranya
7.Buat macam ni, letak gula melaka ditengah-tengah dan kemudian bulatkan.

Cantiknya Kuih ‘Buah Melaka’ Warna Kuning, Rasa Lemak Manis Guna Buah Labu Je! Begini Caranya
8.Sambil tu terus sediakan air tunggu sehingga air mendidih baru masukkan kuih. Kuih yang timbul maksudnya dah masak.

Cantiknya Kuih ‘Buah Melaka’ Warna Kuning, Rasa Lemak Manis Guna Buah Labu Je! Begini Caranya
9.Sediakan kelapa parut + sedikit garam, gaul rata.Kuih yang dah masak tu, golek-golekkan dekat kelapa ni.

IKLAN

Cantiknya Kuih ‘Buah Melaka’ Warna Kuning, Rasa Lemak Manis Guna Buah Labu Je! Begini Caranya

Siap!

Cantiknya Kuih ‘Buah Melaka’ Warna Kuning, Rasa Lemak Manis Guna Buah Labu Je! Begini Caranya
Selamat Mencuba!

Sumber: Marlia Lia

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI