Nampak sungguh sedap, berkhasiat dan penuh warna warni Wanpaku Sandwich yang tengah viral ni. Sandwich stail Jepun ini menjadi cukup popular kerana ia cukup mudah dibuat, mengenyangkan dan menu sangat sesuai bagi yang sedang berdiet.

Bagi mak-mak yang nak buat sendiri Wanpaku Sandwich ini boleh cuba resipi dan cara yang dikongsikan oleh Puan Nurasykin Ali sebagai rujukan.

Berikut perkongsian tersebut;

“Lama sebenarnya nak share pasal sandwich ni. Nak kata resepi tidak jugak, sebab bahan yang digunakan semua dah siap. Tinggal kita nak satukan je dia.”

“Kak Ekin suka tengok Wanpaku Sandwich ni sebab penuh warna-warni asli. Sandwich ni dari Jepun tau. Cara buat sandwich ni memang macam tu. Disumbat dengan bermacam-macam sayur dan juga protien. Kebanyakkannya bagi yang bekerja akan makan sandwich ni waktu lunch hour.”

“Jadinya first try buat WANPAKU TUNA SANDWICH ni, rasa dia ada lemak masam masin dan of course segar dengan sayur-sayur dalamnya.”

“Kak Ekin punya simple je ni. Sesuai lah bagi ibu yang nak diet. Boleh juga makan waktu sahur. Buat sebelah malam dan simpan dalam chiller.”

Jom Kak Ekin kongsi caranya step by step.

Bahan-Bahannya:

Kewpie Mayonnaise
Kewpie Dressing Roasted Sesame
Tuna
Cheese
Roti
Tomato cherry
Telur puyuh
Salad
Lobak


*Bahan-bahan ni boleh je ubah ikut selesa tekak masing-masing.

Cara Membuat:

1.Sapukan roti dengan butter/marjerin.

2.Bancuh tuna dengan kewpie dressing ni. Agak-agak je.

3.Letak sekeping cheese atas roti.

4.Kemudian salad.

5.Lepas tu tuna. Ikut banyak mana nak letak.

6.Boleh susunkan telur puyuh, tomato dan lobak macam tu.

7.Tutup dengan sekeping roti.

8.Sapukan atas roti tadi dengan butter/marjerin. Kemudian layerkan satu lagi kepingan cheese.

9.Susun atasnya dengan salad, mayyonaise dan lobak.

10.Tutup dengan roti yang terakhir.

11.Belah bahagian tengah.

12.Siap dah!
Simple je Kak Ekin punya. Kalau tengok gambar kat atas tu meriah kan. Ikut cara asalnya, sandwich ni dibungkus dengan plastik wrap dan baking paper.Nampak lebih kemas dan boleh terus simpan dalam chiller.

Ibu yang bekerja boleh buat macam ni. In case balik kerja lambat, ada tersedia sanwich dalam chiller. Boleh makan dulu sementara tunggu masak untuk berbuka.

Klik button follow Nurasykin Ali untuk dapatkan lebih lagi perkongsian resepi sihat dan sedap lepas ni.

Baca Disini: Resipi Egg Mayo Sandwich Sedap, Berpuluh Kali Wanita Ini Olah Nak Dapatkan Rasa Tak Muak!

MW: Nampak sedap, berkhasiat, sihat dan cukup mengenyangkan Wanpaku Tuna Sandwich ni. Buat mak-mak yang nak berdiet, boleh cuba buat sandwich stail Jepun yang tengah viral ni. Sedap pun sedap, cantik penuh warna warni.

Sumber: Nurasykin Ali