Pandangan umum bagi wanita untuk menjadi supermodel, haruslah memiliki pakej lengkap iaitu sempurna keadaan fizikalnya, memiliki ketinggian yang sewajarnya serta bertubuh badan langsing.

Namun siapa sangka, ketidaksempurnaan fizikal iaitu dilahirkan dengan kudung tangan kiri merupakan satu kelebihan buat Kelly Knox, 38, apabila mampu menjadi model rebutan jenama antarabangsa.Wanita ini mampu menjadi cantik dengan cara tersendiri.

Knox yang dilahirkan tanpa lengan kiri menjadi popular selepas menjuarai program Badan Penyiaran British (BBC) iaitu Britain’s Missing Top Model pada tahun 2008.Pada mulanya Knox tidak mahu menjadi seorang model. Dia menyertai pertandingan tersebut bertujuan untuk memberi inspirasi pada orang-orang yang memiliki kekurangan seperti dirinya.Namun akhirnya jatuh cinta dengan dunia modelling ini.

Knox kini telah hampir 14 tahun melibatkan diri dalam bidang modelling dan sebaris dengan supermodel antarabangsa lain seperti Kate Moss, Gisele Bundchen, Adriana Lima, dan lain-lain.

IKLAN

Wanita Kudung Tangan Kiri, Supermodel Rebutan Jenama Antarabangsa!

Kehadiran model berstatus orang kelainan upaya (OKU) ini, kian mampu membuka mata jenama antarabangsa dalam menggayakan produk mereka. Antara projek terbaru Kelly Knox adalah menggayakan pakaian dari gedung peruncit fesyen mampu milik, Primark. Lantaran memilih Knox menjadi modelnya, Primark menerima beratus-ratus komen positif dan pujian berhubung kempen terbaharunya yang memaparkan seorang model berstatus orang kelainan upaya (OKU).

IKLAN

Wanita Kudung Tangan Kiri, Supermodel Rebutan Jenama Antarabangsa!

IKLAN

Kempen menerusi laman Instagram itu memaparkan model Knox memakai baju sejuk berwarna kuning dan skirt cetakan corak harimau bintang. Paparan menerusi laman media sosial gedung berkenaan menerima hampir 97,000 ‘Likes’ dalam tempoh kurang daripada 24 jam. Primark mempunyai seramai 5.9 juta pengikut.

“Terima kasih kerana menunjukkan kepelbagaian model. Jenama-jenama lain harus mencontohi anda,” kata seorang pengguna Instagram.

Seorang OKU meninggalkan komen: “Terima kasih Primark. Saya juga model OKU dengan kerusi roda yang cuba membawa kepelbagaian kerana ia satu misi penting.

“Ini adalah cara sebenar yang harus dilakukan semua jenama pakaian lain. Setiap insan berbeza bentuk (anggota badan) dan saiz. Teruskan usaha terbaik ini,” kata netizen lain.

Jadi buat wanita lain yang merasakan diri tidak sempurna dari segi fizikal, jangan mudah rasa rendah diri.Setiap wanita adalah cantik dan ‘sempurna’ dengan cara yang tersendiri. Jadikan kisah Kelly Knox ini sebagai satu kisah inspirasi. Siapa sangka kekurangan yang ada merupakan satu kelebihan dalam diri.