
Isi Kandungan
ToggleRupanya ada tip tertentu untuk membuat Popia Sira Cili agar jadi rangup dan tahan lebih lama daripada biasa. Bukan apa popia Sira cili ni, meskipun nak buatnya mudah, jika tak kena caranya, boleh jadi lemau dan cepat berkulat, tak tahan lama.
Mak-mak boleh cuba resipi dan tips yang dikongsikan oleh Puan Siti Mariam. Menurutnya, popia yang telah disira perlu dibakar dalam oven terlebih dahulu sebelum disimpan.
Berikut perkongsian wanita ini sebagai panduan;
“Nak resepi tak untuk bagi rangup dan tahan lama popia sira..tak ada rahsia-rahsia ye..ini kita bagi ikhlas.Ok saya kongsikn resepi popia sira cili.”
Bahan-Bahan:
1 peket Kulit Popia
Minyak Untuk menggoreng
2 senduk cili kering campur bawang merah, bawang putih
Asam Jawa
garam
perasa
2 senduk gula pasir.
Cara Membuat:
1.Gulung kulit popia seperti biasa,berus pakai air tepung gandum letak garam sikit dan gunting.
2.Goreng dulu sampai garing.
3.Kemudian tumiskan cili kering, bawang merah dah bawang putih yang telah di kisar.
4.Masukan pula garam,asam jawa,perasa dan gula,tumis sampai betul-betul kering dan pekat.
5.Baru masukkan popia goreng dan kacau rata sampai sebati.

Tips Ekstra!
Kalau nak popia sira ini lebih rangup dan tahan lebih lama, masukkan dalam oven dan bakar selam 20 minit pada suhu 170c.
Siap!
Selamat Mencuba.
Mak-mak yang suka buat popia sira sebagai kudapan tu, boleh lah cuba resipi dan tip yang dikongsikan ini. Pasti puas hati.
Sumber: Siti Mariam
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Buat Sendiri ‘Yellow Trap’ Berkesan Perangkap Hama, Serangga & Lalat Buah!

Isi Kandungan
ToggleMenarik sungguh mak-mak yang suka berkebun boleh buat sendiri ‘Yellow Trap’ iaitu perangkap berkesan bagi hama, serangga mahupun lalat buah.
Bukan apa, tanaman yang mula berbuah atau berbuah, memang kerap ‘mengundang’ serangga perosak. Bila buat perangkap sebegini, ia mampu menarik perhatian serangga, sekaligus dapat menyelamatkan tanaman.
Menerusi perkongsian daripada Rumah Kebun Organik yang dikelolakan oleh Tuan Julianto Samosir ini, ada kongsikan cara untuk membuat ‘Yellow Trap’.
Memang mudah hanya gunakan 5 bahan dan sangat berkesan dalam mengatasi masalah tanaman yang rosak akibat hama, serangga, mahupun lalat buah ini.
Bahan-Bahan Diperlukan:
Botol Plastik
Cat Warna Kuning
Berus
Lidi
Gam/ Pelekat
Cara Membuat:
1. Kacau rata cat kuning terlebih dahulu.
2. Masukkan cat kuning ke dalam botol dan biarkan cat kuning rata di keseluruhan botol. Atau cara kedua, boleh juga cat terus di luar botol dan biarkan ia kering.
3. Kemudian, sapu/ letakkan gam perangkan hama atau serangga ini di sekeliling botol tersebut.
4. Ikat tali pada penutup botol dan gantungkan pada pokok.
Info Ekstra!
- Tujuan botol diwarnakan kuning bagi menarik perhatian hama, serangga mahupun lalat buah.
- Setiap satu minggu perlu bersihkan botol, bagi membuang hama, serangga dan lalat buah yang melekat. Kemudian boleh sapu gam semula dan digunakan kembali.
Semoga Bermanfaat! Selamat Mencuba.
Lihat videonya di sini: https://fb.watch/dF6UBzrLmb/

Mesti Baca:CARA Tanam KANGKUNG Dalam Botol, Tak Perlu Siram, Tanah Tak Kering!
Baca Lagi Di Sini:Buat Sendiri & Sembur RACUN ORGANIK, Tiada Lagi Ulat Beluncas Makan Daun!
Artikel Menarik:Daun Berlubang-Lubang Sembur Air Rebusan BUNGA CENGKIH, Racun Serangga Organik!
Mingguan Wanita:Menarik juga idea buat ‘yellow trap’ ini. Memang berkesan dalam menangani masalah hama, serangga mahupun lalat buah yang sering merosakkan tanaman.
Sumber:Rumah Kebun Organik
Follow kami di :
Facebook : https://www.facebook.com/mingguanwanita
FB Grup Cerita Mak-mak Hari Ini : https://www.facebook.com/groups/ceritamakmak
Website: https://www.mingguanwanita.my/
Instagram : https://www.instagram.com/mingguanwanita/?hl=en
YouTube: https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial/featured
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita?lang=en
Telegram MW: https://t.me/mingguanwanita
TikTok: https://tiktok.com/@mingguanwanita
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Kaedah ‘Double Boiler’, Cara TERBAIK Cairkan Coklat, Licin & Berkilat

Kalau buat kek atau pencuci mulut, memang tak sah kalau tak ada coklat. Mesti ada coklat cair dan nak membuatnya kenalah ‘double boiler’. Kira special sikit nak pastikan coklat itu cantik berkilat dan sedap.
Malah, kalau mak mak salah cara buat atau tidak guna kaedah double boiler yang betul, ia boleh menyebabkan coklat jadi pekat atau berketul-ketul. Kalau silap guna kaedahnya masih boleh diselamatkan dengan menjadikan ganache tapi sebolehnya biarlah ia betul-betul menjadi.
Rupanya, nak bagi coklat tidak berketul atau terlalu pekat, kena guna kaedah double boiler yang disarankan oleh Yatie Faizal ini. Kena faham betul-betul.
Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Resipi Mudah Coklat Almond Ball, Tak Perlu Sukatan Pun, Serius Sedap!
Kek Coklat Kukus Simple & Sedap, Letak Chocolate Coins Dalam Adunan
Info Lebih Menarik DI SINI
Double Boiler, Cara Terbaik Cairkan Coklat
Saya pun ambil dari perkongsian blog, cara nak cairkan coklat dengan kaedah double boiler.
Inilah cara terbaik untuk menjaga kualiti coklat. Kalau terlebih suhu, rasa coklat akan berkurangan.
Tools / ingredient
Pan / periuk
Stainless steel bowl
Spatula
Coklat compound (Boleh Beli DI SINI)
Air
Kain lap
Piping bag
Caranya:
1. Masukkan air ke dalam periuk separuh penuh, panaskan di atas api
2. Cincang coklat compound kecil-kecil supaya mudah hancur dan masukkan ke dalam stainless steel bowl
3. Setelah air mendidih, tutup api dan letakkan stainless steel bowl yang mengandungi coklat di atas periuk tadi. Untuk coklat putih dan milk coklat biarkan seketika baru letakkan bowl di atas periuk kerana suhu lebur coklat lebih rendah dari dark coklat
4. Kacau dengan spatula hingga semua coklat cair
5. Setelah semua coklat cair, angkat bowl dari periuk dan tuang coklat ke dalam piping bag.
Lap dulu bawah bowl supaya air tidak menitik ke dalam piping bag ketika menuang coklat
6. Kaedah ini hanya sesuai dengan coklat compound, coklat courveture perlu menggunakan kaedah tempering
.
DO’S and DON’TS
DO
1. Pastikan semua peralatan (stainless steel bowl & spatula) bersih dan kering
2. Gunakan stainless steel bowl yang bersaiz lebih besar dari saiz periuk supaya bowl tidak terendam dalam air. Bowl mesti menutupi keseluruhan periuk untuk mengelak titisan wap air masuk ke dalam bowl.
3. Cairkan coklat di atas wap air, bukan di dalam air panas, dasar bowl tidak boleh terendam dalam air panas, tutup api ketika cairkan coklat
4. Jika hendak mewarnakan coklat, gunakan pewarna berasas minyak (oil based)
DON’T
1. Tidak tutup api ketika cairkan coklat
2. Rendam bowl di dalam air panas atau bowl di atas tidak menutupi keseluruhan periuk di bawah
3. Coklat terkena atau tercemar dengan titisan air atau wap air
4. Menggunakan pewarna water based
5. Tutup stainless steel ketika coklat masih panas, ia akan menghasilkan wap air yang mungkin menitis ke dalam coklat dan merosakkan coklat
Coklat yang dicairkan mengguna kaedah yang betul akan cair sepenuhnya, licin dan berkilat.
Coklat yang rosak, berketul-ketul dan agak pekat.
Coklat yang rosak tidak sesuai lagi digunakan untuk membuat coklat kerana sukar untuk mengeras dan susah dikeluarkan dari mold, tetapi jangan dibuang kerana ia masih boleh digunakan untuk membuat coklat ganache, kek, biskut dan sebagainya.
Selamat mencuba!!
http://www.fancycookies.com.my/…/cara-cairkan-coklat…

Mingguan Wanita : Kena tahu cara betul untuk membuatnya.
Sumber: Yatie Faizal
Mingguan Wanita boleh diikuti juga di telegram :
https://t.me/bangkitwanitaMW
Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita
#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi PUDING ROTI BATIK Menu Wajib Jualan Gerai Bulan Puasa!

Isi Kandungan
ToggleSetiap tahun biasanya setiap kali tibanya bulan puasa pasti ada jualan kuih muih yang sedap-sedap dan nampak menarik di Bazar Ramadan. Puding Roti Batik ini antara yang selalu kita nampak dan cukup meriah berwarna warni.
Rupanya mudah je jika nak buat sendiri Puding Roti Batik ni. Boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh Puan Siti Hajar, menu wajib yang diniagakan setiap kali bulan puasa.
Menu wajib untuk jualan di gerai-gerai pada bulan puasa. Tiap-tiap tahun saya jual RM2 sebekas sebab hantar kat gerai. Bila tolak upah tuan kedai saya dapat RM1.40. Alhamdulillah. Dulu macam-macam lagi buat kuih tapi sekarang buat sejenis je.
Puding Roti Batik
Bahan-Bahan:
2 bungkus Agar-agar tali cap moon 30g
5 cawan Gula pasir
Esen vanila
Pewarna
3,4 keping Roti
1 tin Susu cair
2 biji Telur
Gula batu
Cara Membuat:
1.Masakkan agar-agar 1 bungkus dengan air 1.9 liter sampai betul-betul larut.
2.Bila dah larut masukkan 2 cawan gula dan gula batu beberapa biji.
3.Bila dah betul-betul larut, masukkan dalam bekas-bekas dan letak warna-warna ikut suka hati.
4.Masakkan pula agar-agar 1 bungkus lagi dengan air 1.9 liter sampai betul-betul larut.
5.Bila dah larut masukkan gula 3 cawan dan gula batu beberapa biji.
6.Bila dah betul-betul larut, blendkan roti, telur dan susu cair, masukkan
ke dalam periuk agar-agar tadi.
7.Masukkan esen vanila, sedikit garam dan biarkan mendidih.
8.Letak dalam bekas-bekas acuan.
9.Bila suam-suam potong agar-agar berwarna tadi dan masukkan ke dalam bekas agar-agar yang ada susu tadi.
10.Biarkan keras dan sedia dimakan.
Selamat Mencuba!
Tip Ekstra!
- Resepi ni untuk agar-agar tali yang 30g. Kalau yang sikit tengok ada di plastik sukatan air. So gula kena anggar-anggar berapa. Yang warna-warna pulak tu boleh letak untuk 3 kali buat agar-agar yang letak susu dan roti tu.
- Kalau tak mahu membazir beli agar-agar pack kecik untuk warna-warna so gula pun kena agak-agak la berapa.
Baca Lagi Di Sini:
Agar-Agar Santan Pandan Cantik ‘Berlumut’, Biar Bancuhan Mendidih Dulu Baru Kacau!
TIP MUDAH Untuk ‘Beginner’ Masak Agar-Agar,Tak Perlu Sukat Beriya Ikut Timbangan
MW:Mudah je rupanya nak buat Puding Roti Batik ini sendiri di rumah. Memang cantik dan meriah warnanya. Sesuai buat untuk manisan berbuka puasa nanti.
Sumber: Siti Hajar
JOM SERTAI GRUP TELEGRAM BANGKIT WANITA MW
Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirasi dan lain-lain.
Klik link ini untuk menyertainya: https://t.me/bangkitwanitaMW

Mingguan Wanita juga boleh diikuti di
YouTube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial
Telegram: https://t.me/bangkitwanitaMW
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita
Instagram: https://www.instagram.com/mingguanwanita
#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI