Air Fryer memang memudahkan kerja-kerja memasak. Selain fungsinya menggoreng tanpa minyak, mak-mak boleh mempelbagaikan kegunaan air fryer ni dengan membuat kuih muih juga seperti muffin. Caranya cukup mudah, cepat malah sedap!
Boleh cuba resipi muffin jagung menggunakan Air fryer seperti yang dikongsikan oleh Puan Siti Ruhaya ini.
Bahan A:
1/2 cawan jagung krim
1/2 cawan gula kastor
1/2 cawan minyak jagung
1 biji telur
1/2 sudu teh esen vanilla
Bahan B:(Ayak dua kali)
1 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh soda bikarbonat
1/2 sudu teh garam halus
Cara Membuat:
1.Masuk bahan A ke dalam bahan B yang sudah diayak.
IKLAN
2.Kacau sebati, masuk acuan dan bakar pada suhu 150 selama 25minit.
IKLAN
Resepi ni cukup untuk 4 bekas macam pic saya tu je…kalau nak banyak buat double.
IKLAN
Semoga bermanfaat, selamat mencuba.
MW:Mak-mak boleh buat resipi muffin mudah ni. Rasanya sedap, makan panas-panas untuk minum petang, anak-anak pun mesti suka!.
Siapa yang suka lipat baju. Rasa-rasanya tak semua yang suka lipat baju, tambah-tambah baju anak yang kecil. Kadang-kadang baju siap lipat, seluar pula entah ke mana. Jawabnya, lepas nie anak pakai seluar lain, baju lain.
Ini perkongsian daripada hanisah Zulkifli tentang cara nak lipat baju anak dengan mudah dan kemas. Antara perkongsiannya:
“Korang buat apa tu? Ada yang tengah melipat baju ke? hehe..sama la kita. Hari ni cuaca panah dering, baju yang basuh pagi tadi pun kering Alhamdulillah..
Ni, UmmiCha nak kongsikan cara-cara nak lipat baju anak-anak. Senang nanti tak perlu nak cari pasangan-pasangan dia. Selalunya kalau bagi abi pakaikan baju Shaza & Sara ni dia main pakai hentam je seluar lain, baju lain..kita ni ketap bibir je la kan.. “Sama jeee..”, katanya (tapi, ni dulu laaa..)
Sekarang, tiada lagi masalah baju tak matching! Cara lipat kain ni ummi terjumpa dulu kat fb jugak, tapi lupa dah siapa yang share (lama sangat dah). Thank you kepada yang share ilmu. Memang senang sangat cara-caranya. Abi pun dah terer lipat woo..hehehe.
Nak travel pun senang je nak susun baju-baju ni dalam luggage dan jimat space. Yang penting kalau Sara selongkar pun tak bersepah and tak perlu nak kena lipat balik!
.
.
.
.
. MW: mak-mak boleh cuba cara lipat baju anak nie. Senang la lepas nie, dah siap matching dah.
Orang cakap tanam serai sangatlah senang nak hidup. Bukan apa, serai ni memang banyak kegunaan untuk mak-mak kat dapur terutamanya dan bab-bab memasak. Boleh dikatakan baha nyang perlu ada kat dapur.
Walau bagaimanapun, tak semua yang nak tanam serai tu sednang hidup. Silap cara, memang tak jadi serai yang nak ditanam. Tapi ada jugak yang tanam serai, letak sahaja dan lepas tu merimbun serainya. Puas hati.
Kali ini, ada cara yang mak-mak boleh guna, kalau nak tanam serai dengan cara mudah. Sebab kadang-kadang kalau cucuk serai pun belum tentu hidup kan. Perkongsian daripada Azyan Syazwani ini bolehlah di cuba oleh mak-mak kat rumah.
Sebelum ni kami tanam serai Memang terus cucuk direct ke tanah Hidup memang hidup cuma ambil masa nak bertunas. Makin di skodeng rasa makin lambat serai nak bertunas baru.
Ini tip yang boleh digunakan supaya tunas serai cepat keluar.
1. Potong serai tinggalkan baki seinci. Ubi/isinya kita guna untuk masak. Tak adalah membazir.
Tinggalkan seinci bahagian bawah serai sebab boleh guna untuk memasak, tak membazir.
2. Kemudian rendam serai tu dengan air. Air tak payah banyak sangat. Cukup sekadar paras untuk akar tu keluar.
3. Pastikan keadaan serai tu susun berdiri tau
Rendam air sedikit. Isi air bila berkurang ya. Pastikan terendam dalam keadaan berdiri.
4. Lepas tu, biar je serai-serai itu berendam. Kalau air kurang dari sehari ke sehari tu, kita tambah la ya.
5. Insya Allah dalam beberapa hari muncul la akar. Lepas tu muncul tunas pokok-pokok baru.Selepas beberapa hari, akar & anak pokok pun cepat bertunas. Tak ambil masa berbulan pun.
6. Dah keluar 2 3 tunas anak pokok, kak yan pindahkan ke tanah. Sebab akar serai tak boleh ajak bincang dah. Bergaduh dengan akar lain.
MW: Tak nak membazir bahagian bawah yang kita potong itu pun boleh ambil ye…guna untuk bagi keluar tunas. Moga bermanfaat untuk mak-mak.
Musim hujan ni, memang sedap hirup sup panas-panas. Jika pernah rasa kuetiaw Sup Thailand, memang tak cari sup lain. Lebih-lebih lagi kuahnya ditambah dengan akar ketumbar dan minyak bawang putih memang membangkit selera, makan bertambah-tambah.
Mak-mak yang nak cuba masak Kuetiaw Sup Thailand boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh Puan Lynda Nazri ini. Senang je rupanya nak buat!
Berikut perkongsian resipi tersebut;
“Kuetiaw Sup Thailand.Ada yang suka? Bau aroma akar ketumbar + minyak bawang putih tu bangkit selera hujan-hujan ni.Jemput makan semua.”
Mee/bihun/kuetiaw
Taugeh(Celur)
Kangkung(saya ganti sawi)celur
Kacang tumbuk (tapi saya tak guna)
Lobak masin (celur)
Ayam/daging/perut (Diracik halus)
Serbuk cili kisar (Saya buat sendiri) Nak beli yang thailand pun ada, jangan guna serbuk cili yang jenis Babas or sebagainya, sebab pahit)
Cili jeruk
Daun ketumbar
1. Didihkan air dalam periuk.
2.Masukkan akar ketumbar, ayam, kicap cair,kicap sotong,kiub ayam,lada sulah,lada hitam yang dah ditumbuk halus tadi.
3.Sambil-sambil tunggu didih tumiskan bawang putih yang dah di blend tadi sampai kekuningan dan terus curah ke dalam kuah tadi (time ni kuah wangi,bau macam bihun pama).
4.Perasakan garam,aji,gula sikit.Bahan-bahan ni saya agak-agak je ye untuk yang banyak mana saya masak.
5.Tunggu ayam lembut sikit, keluarkan isi ayam yang untuk diracik. Kemudian boleh la hidangkan bersama bahan-bahan hiasan diatas.
MW: Memang sedap makan kuetiaw sup panas-panas, lagi-lagi masa musim hujan. Mak-mak yang tak nak makan nasi, boleh cuba resipi ini. Aroma rempahnya secukup rasa.
Tak Kisah Jadi ‘Ibu Segera’. Tahniah diucapkan buat penyanyi Sarah Suhairi yang kini sudah bergelar isteri kepada Aswad Mohd. Anuar, 38.Seperti mana yang dikongsikan...