
Air Fryer memang memudahkan kerja-kerja memasak. Selain fungsinya menggoreng tanpa minyak, mak-mak boleh mempelbagaikan kegunaan air fryer ni dengan membuat kuih muih juga seperti muffin. Caranya cukup mudah, cepat malah sedap!
Boleh cuba resipi muffin jagung menggunakan Air fryer seperti yang dikongsikan oleh Puan Siti Ruhaya ini.
Bahan A:
1/2 cawan jagung krim
1/2 cawan gula kastor
1/2 cawan minyak jagung
1 biji telur
1/2 sudu teh esen vanilla
Bahan B:(Ayak dua kali)
1 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh soda bikarbonat
1/2 sudu teh garam halus
Cara Membuat:
1.Masuk bahan A ke dalam bahan B yang sudah diayak.
2.Kacau sebati, masuk acuan dan bakar pada suhu 150 selama 25minit.
Resepi ni cukup untuk 4 bekas macam pic saya tu je…kalau nak banyak buat double.
Semoga bermanfaat, selamat mencuba.
MW:Mak-mak boleh buat resipi muffin mudah ni. Rasanya sedap, makan panas-panas untuk minum petang, anak-anak pun mesti suka!.
Sumber:Siti Ruhaya
Guna Bahan Dapur Ini Sebagai Semburan Tanaman, Mudah Dan Dijamin Selamat

Seronoknya bila tanaman yang kita semai dan jaga membesar dengan jayanya. Siap boleh ‘akan hasil’ lagi. Pelbagai cara mak-mak gunakan supaya tanaman itu sihat dan salah satu yang selalu digunakan adalah diambil dari bahan dapur. Petua yang boleh diguna pakai bukan hanya untuk baja tapi juga untuk semburan tanaman daripada serangga yang tidak diundang.
Kebanyakan mak mula putus asa untuk menanam sebab tidak semua tanaman yang dilakukan itu menjadi. Bukan sahaja pokok mati tapi apabila ada serangga yang boleh membuatkan tanaman rosak.
Mungkin pelbagai petua yang telah digunakan terutamanya r4cun serangga untuk menghalau serangga tersebut. Kali ini, mak-mak tak perlu risau, boleh saja guna idea yang dikongsikan oleh Syamimah Ismail yang menggunaka nbahan dapur untuk semburan tanaman.
Paling penting, bukan sekadar murah dan senang nam membuatnya, malah ia dijamin selamat untuk tanaman mak-mak.
Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Tip Tanam Pokok Kunyit, Siram Air Sedikit Dan Letak Tempat Teduh, Baru Hidup
Tip Pokok Layu Kembali Segar, Tak Perlu Curah Air, Rendam Sejam Dalam Besen
Info Lebih Menarik DI SINI
Bahan Dapur Untuk Semburan Tanaman
Boleh cuba buat r4cun organik DIY.
Bagi sesiapa yang ada menanam cili, tomato & terung mesti geram tengok lalat putih atau afid yang melekat pada tanaman. Habis rosak daun dibuatnya. Lama-kelamaan, pokok itu boleh mati.
Jadi, kita buat semburan tanaman untuk halau lalat putih. Hanya gunakan bahan dapur sahaja.
Dijamin SELAMAT sebab ia organik.
Mudah, murah & senang disediakan.
Tip Untuk Semburan:
1. Sembur pada lewat petang iaitu lebih kurang jam 6 petang ke atas. Sebab sifat semula jadi serangga perosak AKTIF pada waktu malam. Jadi, semburan waktu lewat petang adalah paling sesuai.
2. Fokus semburan pada bahagian bawah daun. Sebab kat situ lah tempat ‘mereka’ berhimpun.
3. Gunakan nozzle spray yg paling halus. Atau pun yang berkabus adalah lebih baik.
4. Sembur seminggu sekali. Sekiranya pokok diserang teruk, sembur selang 2 hari sehingga serangga hilang.
5. Apabila pokok dah masuk peringkat berbuah, sembur lebih kerap (3 kali seminggu). Pada peringkat ini, pokok akan lebih kerap diserang perosak.
Alhamdulillah lama dah guna cara ini, ia memang BERKESAN untuk menghalau serangga perosak.
MW: Cara yang paling senang dan mudah. Moga bermanfaat untuk mak-mak yang suka menanam.
Sumber: Syamimah Binti Ismail
Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita
Siakap Stim Limau Special Abang Terlajak Laris, Tak Payah Pergi Kedai Tomyam Buat Sendiri Je Di Rumah!

Siapalah yang tak kenal dengan pasangan usahawan jenama kosmetik D’Herbs Dato’ Sri Aliff Syukri Kamarzaman, 30 dan Datin Sri Nur Shahida Mohd Rashid,32. Rupanya selain hebat berbisnes, pasangan bahagia ini juga pandai memasak di dapur, malah turutk memiliki restoran sendiri iaitu Romah Makan Terlajak Laris.
Semalam, Dato’ Sri Aliff Syukri atau lebih dikenali dengan tagline ‘abang terlajak laris’ ada berkongsi video resipi Siakap Stim Limau Ala Thai dilaman instagramnya.Menu tersebut disediakan bersama isteri tersayang untuk hidangan berbuka puasa.
Berikut cara-cara untuk masak Ikan Siakap Stim Limau Ala Thai yang dikongsikan oleh beliau;
Bahan-Bahan:
Ikan Siakap
Daun limau purut
serai
halia
bawang putih
sos ikan
cili padi
garam
limau nipis
serbuk pati limau
Cara Membuat:
1.Kukus ikan siakap dalam periuk pengukus.
2.Masukkan daun limau purut,serai dan halia, biarkan selama 15 minit.
3.Kemudian cincang bawang putih, cili padi.
4.Masukkan bahan-bahan yang dicincang tadi kedalam sos ikan.
5.Masukkan pula serbuk pati limau kedalam sos tadi dan kacau sebati.
6.Perahkan pula dengan limau nipis dan masukkan sedikit garam.
6.Akhir sekali masukkan kedalam ikan yang telah dikukus dan letak sekali hirisan limau nipis.
Siap!
Selamat Mencuba!
resepi ikan stem siakap ala thai.. boleh oder maknan sedap di restoren saya @romahmakanterlajaklaris
A post shared by Ohabangkosmetik (@aliffsyukriterlajaklaris) on
Jadi kalau mak-mak nak rasa Ikan Siakap Stim Limau Dato’ Sri Aliff Syukri dan Datin Sri Shahida ni,bolehlah cuba resipi ini untuk hidangan berbuka puasa nanti.Tak perlu dah makan dekat restoran ala thai, boleh buat sendiri di rumah je!
Sumber: aliffsyukriterlajaklaris
KEK MARJERIN ‘Moist’ Sedap Berlemak, Teknik ‘Mix 3 Minit’ Adunan Gebu Beralun!

Ada caranya untuk pastikan Kek Marjerin yang dibuat elok ‘moist’, lembut, sedap dan berlemak. Iaitu dengan menggunakan teknik ‘mix’ dalam mesin pengadun selama 3 minit sehingga dapat adunan yang gebu dan beralun. Bukan apa, jika terkurang mahupun terlebih ‘mix’ memang boleh menyebabkan kek bantat atau tak jadi.
Kek marjerin merupakan antara kek mudah yang disediakan dan selalu dihidangkan waktu minum petang untuk anak-anak, mahupun diberikan pada saudara mara jika ada buat kenduri. Mungkin kerana bahan-bahannya yang tak banyak, cara nak buat pun senang je membuatkan kek ini selalu menjadi pilihan.
Boleh cuba resipi dan cara buat kek marjerin mudah, lemak gebu dan lembap daripada Puan Nor Aini Abd Rahman ini sebagai panduan;
Kek marjerin lemak ,gebu dan moist.
Bahan-Bahan:
160gm marjerin (Butterlite/buttercup)
150gm gula (blend halus)
Esen vanilla
1 sudu teh ovallette
4 biji telur A
1/4 cawan susu uht
180gm tepung naik sendiri (Self Raising Flour)
Cara Membuat:
1. Mix marjerin 3 minit, masukkan gula halus, esen vanilla, ovallette.
2. Mix lagi 3 minit, masukkan telur 1 per satu, mix sehingga gebu. Lepas masuk telur mix dengan speed tinggi 3-4 minit.
3. Ayak tepung self raising dan masuk susu segar, mix lagi sehingga jadi adunan yang gebu dan beralun.
4. Siapkan loyang ukuran 7 inci, sapu marjerin dan alas kertas baking.
5.Masukkan adunan, ratakan permukaan kek dengan spatula. Lorekkan dengan lidi untuk pecahkan bubble halus.
6.Bakar 1 jam suhu 130c @ sehingga masak.
Siap!
Selamat Mencuba.
Mesti Baca:‘Classic Butter Cake’, Kek Mak-Mak Paling Senang Nak Buat, Guna 4 Bahan & Dijamin Gebu!
Baca Lagi Di Sini:RESIPI Kek Coklat Moist Mudah, Boleh Pilih Nak Kukus Atau Bakar!
Artikel Menarik:Resepi Kek Batik Indulgence Sedap, Cantik Berkilat Inspirasi Dari Ibu
Mingguan Wanita:Boleh cuba buat sendiri kek marjerin ni di rumah. Sesuai buat untuk minum petang, atau jamuan nanti. Memang sedap, lemak gebu dan moist rasanya!
Sumber: Nor Aini Abd Rahman
Facebook : https://www.facebook.com/mingguanwanita
FB Grup Cerita Mak-mak Hari Ini : https://www.facebook.com/groups/ceritamakmak
Website: https://www.mingguanwanita.my/
Instagram : https://www.instagram.com/mingguanwanita/?hl=en
YouTube: https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial/featured
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita?lang=en
Telegram MW: https://t.me/mingguanwanita
TikTok: https://tiktok.com/@mingguanwanita