Video tikus makan ayam di kedai mamak lokasi Pandan Indah, diarah tutup 14 hari kerana kotor.

Baru ini tular video seekor tikus selamba menjamah ayam goreng di sebuah kedai mamak. Video tersebut viral di media sosial dan ramai mempertikaikan tahap kebersihan restoran mamak yang sentiasa menerima kunjungan tinggi dari pengunjung.

Terbaru, Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah dalam satu kenyataan memaklumkan, restoran berlokasi di Pandan Indah itu diarah tutup 14 hari untuk kerja-kerja pembersihan.

BACA ARTIKEL MENARIK DI SINI:- Lelaki Ini Kongsi Cara Nak Pilih Restoran Mamak Muslim Yang Betul, Jangan Keliru!

Resipi Ayam Goreng Ala Mamak Sedap Dan Senang Dibuat, Yang Penting Bahan Perapannya!

Chef Nik Michael Imran Kongsi Resipi Spageti Goreng Mamak Sedap Dan Mudah

IKLAN

Dalam satu kenyataan rasmi di fb KKM sebentar tadi, KKM mengambil maklum isu sebuah video yang merakamkan seekor tikus sedang menjamah ayam goreng di sebuah kedai makan yang viral di media sosial.

KKM melalui Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan (BKKM) telah menjalankan siasatan berhubung video yang viral dan mengenal pasti lokasi premis yang terlibat  berada di Pandan Indah, Kuala Lumpur.

Video Tikus Makan Ayam Di Kedai Mamak Lokasi Pandan Indah, Diarah Tutup 14 Hari Kerana Kotor

IKLAN

Video Tikus Makan Ayam Di Kedai Mamak Lokasi Pandan Indah, Diarah Tutup 14 Hari Kerana Kotor

Pasukan penguatkuasa kesihatan BKKM dari Jabatan Kesihatan Negeri Selangor serta Pejabat Kesihatan  Daerah Hulu Langat telah menjalankan pemeriksaan terhadap premis terlibat pada 24 Disember 2022.

Hasil pemeriksaan mendapati tahap kebersihan makanan premis tersebut tidak memuaskan.

IKLAN

Sehubungan itu, tindakan penutupan di Bawah Seksyen 11 Akta Makanan 1983  dan arah penutupan selama 14 hari  telah dikeluarkan. Di samping itu, sebanyak 6 notis kompaun telah dikeluarkan di bawah Peraturan-Peraturan Kebersihan Makanan 2009 kerana gagal dalam beberapa aspek kawalan penyediaan makanan yang bersih dan selamat.

KKM memandang serius isu kebersihan dan keselamatan makanan dan menyeru orang ramai terutama pengusaha dan pengendali makanan untuk menjalankan tanggungjawab bersama dalam memastikan aspek keselamatan makanan terjaga bagi mengelak keracunan dan wabak penyakit bawaan makanan.

Follow kami di Facebook , Website , Instagram, YouTube , Twitter , Telegram MW dan TikTok Mingguan Wanita untuk mendapatkan info, berita terkini serta artikel-artikel menarik.

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI