Jahitan Bunga Manik Sequin memang cantik dan menyerikan lagi pakaian terutamanya pada baju kurung jenis polos. Jika hantar upah jahit manik sequin ni, walaupun rekaan yang simple boleh tahan juga harga nya.Sebenarnya mudah je nak jahit bunga manik sequin ini.

Buat mak-mak yang minat menjahit boleh cuba jahit sendiri manik sequin simple pada baju, ikut tutorial mudah yang dikongsikan oleh Puan Sarimah Salleh ini sebagai rujukan;

“Saya nak sedekah ilmu yang amat sedikit ni untuk semua.Tutorial ni untuk jahitan bunga manik sequin yang simple sahaja.Setiap cara ada pada setiap gambar.”

Bahan-Bahan:

Duit Syiling
Manik mutiara size 6mm
Manik cylinder
Manik Sequin (Piring)
Jarum
Benang

Cara-Caranya:

1.Buat bulatan guna duit syiling. Yang ini saiz 20sen.

Tutorial Jahitan Bunga Manik Sequin Simple, Caranya Ada Pada Setiap Gambar!2.Ambil 1 biji manik mutiara saiz 6mm. Jahitkan ditengah bulatan.Jahit 2 kali untuk dapatkan jahitan yang ketat dan kemas.

IKLAN

Tutorial Jahitan Bunga Manik Sequin Simple, Caranya Ada Pada Setiap Gambar!3.Keluarkan jarum betul-betul di tepi manik pearl.Ambil 3 biji manik cylinder.

Tutorial Jahitan Bunga Manik Sequin Simple, Caranya Ada Pada Setiap Gambar!4.Ambil pula manik bentuk sequin (piring).Mulakan dengan bentuk terlentang, kemudian bentuk terlangkup. Ulang hingga 4 kali sequin atau ikut suka nak tebal mana kelopak bunga tu.

Tutorial Jahitan Bunga Manik Sequin Simple, Caranya Ada Pada Setiap Gambar!5. Tusuk jarum ke garisan bulatan tadi.Kemaskan iya. Tolak-tolak lah sikit dengan jari bagi kemas dan rapat.

IKLAN

Tutorial Jahitan Bunga Manik Sequin Simple, Caranya Ada Pada Setiap Gambar!6.Ulang proses tadi sehingga penuh satu bulatan. Sabar.. jahit manik kena sabar.

Tutorial Jahitan Bunga Manik Sequin Simple, Caranya Ada Pada Setiap Gambar!7.Taraa.. Dah siap bunga manik sequin.Senang kan!

Tutorial Jahitan Bunga Manik Sequin Simple, Caranya Ada Pada Setiap Gambar!

IKLAN

Selamat berkarya, Selamat Mencuba!

Baca Di Sini: Ini Yang Tukang Jahit Perlu Tahu Punca Jarum Patah, Kain Berkedut & Jahitan Lompat-Lompat

MW: Semoga perkongsian ini bermanfaat dan boleh dijadikan rujukan buat mak-mak yang nak cuba jahit sendiri bunga manik sequin simple pada baju. Lebih menjimatkan dan puas hati bila berpeluang jahit sendiri.

Sumber: Sarimah Salleh