Bagi penggemar, kek buah kukus, boleh dikatakan harganya agak mahal berbanding kek-kek yang lain. Keadaan keknya yang cantik dengan taburan buah campuran kering yang sekata dan sudah tentu cara membuatnya pun mengambil masa yang agak lama.

Tidak hairanlah, ada mak-mak yang cuba membuat resipi kek buah yang kurang menjadi sehingga campuran buah di dalamnya ada yang mendap ke bawah. Kadang-kadang pelbagai tip digunakan untuk memastikan kek buah itu sekata dan cantik, lembab dan melt. Tapi, bila lihat hasilnya tidak seperti yang digambarkan.

Sebenarnya, tip yang dikongsi oleh Azlina Ina boleh mak-mak gunakan, kalau nak buat sendiri kek buah. Ikut setiap langkah cara membuatnya. Selamat mencuba.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Resipi Puding Roti Paling Senang, Basahkan Loyang Dengan Air Dulu, Senang Dikeluarkan, Menjadi!

Resipi BATANG BURUK, Kuih Tradisi Mesti Ada Masa Raya, Sedap & Ranggup

Info Lebih Menarik DI SINI

Kek Buah Moist & Melt

“Siapa yang tak pandai buat kek buah, boleh ikut cara ini. Mesti jadi punya! Patutlah harganya agak mahal sebab nak kukusnya saha mengambil masa 4 jam, bahan yang digunakan pun premium.

1. Kek buah cantik tersusun, kalau sudah pandai cepat saja nam membuatnya.

Tip Kek Buah ‘Moist’, Rendam Buah Dengan Air Suam, Gaul Tepung, Gerenti Jadi!

2. Kalau nak tahu kek buah ini sedap dan moist bila buah-buahan campuran di dalamnya masih lagi rangup dan tak benyek, walaupun dikukus agak lama.

Tip Kek Buah ‘Moist’, Rendam Buah Dengan Air Suam, Gaul Tepung, Gerenti Jadi!

3. Bahan-bahan:
2 cawan buah campuran kering, direndan dengan air suam. Tujuannya untuk hilangkan kotoran pada buah yang berhabuk. Toskan.

Tip Kek Buah ‘Moist’, Rendam Buah Dengan Air Suam, Gaul Tepung, Gerenti Jadi!

4. Sementara itu, ayak dahulu:

440g tepung lebih kurg 4 cawan, asingkan ¼ cawan (40gm) gaul dengan buah yang telah ditoskan.
2 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil double action powder ( suka guna ini sebab kek buah akan jadi tidak berat dan moist.
1 sudu kecil serbuk buah pala
1/2 sudu kecil serbuk kayu manis ( kalau xsuke xyah la)
ok siap dah ketepikan.

Tip Kek Buah ‘Moist’, Rendam Buah Dengan Air Suam, Gaul Tepung, Gerenti Jadi!

5. Masukkan 150-180gm gula pasir atau 1-1 ½ cawan gula (bergantung pada citarasa. Selepas itu, masukkan 1-1 1.2 cawan gula, kalau menggunakan sukatan cawan. Panaskan kuali dan dan biarkan ia cair keperangan.

Tip Kek Buah ‘Moist’, Rendam Buah Dengan Air Suam, Gaul Tepung, Gerenti Jadi!

6. Bila dah keperangan, masukkan ½ cawan air panas dan dan biarkan mendidih.

IKLAN

Tip Kek Buah ‘Moist’, Rendam Buah Dengan Air Suam, Gaul Tepung, Gerenti Jadi!

7. Masukkan 250gm pure butter, boleh juga guna marjerin.

Tip Kek Buah ‘Moist’, Rendam Buah Dengan Air Suam, Gaul Tepung, Gerenti Jadi!

8. Selepas itu, masukkan 1/2 cawan madu. Kacau seketika dan biarkan ia suam.

Tip Kek Buah ‘Moist’, Rendam Buah Dengan Air Suam, Gaul Tepung, Gerenti Jadi!

9. Sementara itu, campurkan 3 biji telur gred A, 1/4 cawan gula, putar sehingga kembang. Barulah masukkan 1 sudu besar susu pekat untuk rasa lemak-lemak.

Tip Kek Buah ‘Moist’, Rendam Buah Dengan Air Suam, Gaul Tepung, Gerenti Jadi!

10. Jangan lupa 1 sudu besar sunquick. Kacau sebati.

Tip Kek Buah ‘Moist’, Rendam Buah Dengan Air Suam, Gaul Tepung, Gerenti Jadi!

11. Selepas itu, masukkan buah-buahan yang bersalut tepung dan tepung 400gm sedikit demi sedikit ke dalam gula hangus tadi. Jangan lupa masukkan juga adunan tadi. Kacau sebati dan kaupbalik saja.

Tip Kek Buah ‘Moist’, Rendam Buah Dengan Air Suam, Gaul Tepung, Gerenti Jadi!

12. Gunakan bekas yang bersaiz 1500sq dan boleh dapat 2 bekas.

Tip Kek Buah ‘Moist’, Rendam Buah Dengan Air Suam, Gaul Tepung, Gerenti Jadi!

IKLAN

13. Isikan juga dalam loyang seperti ini untuk penuh sukatan tadi.

Tip Kek Buah ‘Moist’, Rendam Buah Dengan Air Suam, Gaul Tepung, Gerenti Jadi!

14. Kukus selama 4 jam dengan api sederhana. Tutup plastik di permukaan bekas.

Tip Kek Buah ‘Moist’, Rendam Buah Dengan Air Suam, Gaul Tepung, Gerenti Jadi!
14.

15. Ini hasilnya yang dalam loyang.

Tip Kek Buah ‘Moist’, Rendam Buah Dengan Air Suam, Gaul Tepung, Gerenti Jadi!

Selamat mencuba.

MW: Guna saja step by step yang diberi ini, pasti menjadi.

Sumber: Azlina Ina Fans

Bangkit Wanita Mingguan Wanita

Group khas buat semua wanita B40 dan M40 yang mahu bangkit maju dari kehidupan sekarang menerusi perkongsian tip, promosi kursus anjuran Mingguan Wanita, perkongsian kisah inspirasi wanita. #langkahyakinlakarkejayaan

https://t.me/bangkitwanitaMW

IKLAN

Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Tujuh Pilihan Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40

Nak maju jangan tunggu. Peluang pun datang bukan selalu apatah lagi sekarang ini kita sedang lalui kehidupan sukar berbanding dahulu. Daripada asyik termenung dan meratap pilu, elok mengorak langkah mulakan bisnes baru. Sampai bila nak tengok orang lain maju dan kita masih lagi kaku?

Tiada idea, tak ada kemahiran dan arah nak tuju? Mingguan Wanita (MW) sebagai teman setia wanita sedia membantu dan tahu apa yang anda perlu.

Terkini, selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.

Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral.

Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.

Apa yang menarik, kursus-kursus ini memang direka khas untuk mereka yang mahu berniaga sebaik tamat latihan asas kemahiran ini.

Sejumlah tujuh kursus asas latihan praktikal dan demo dibuka untuk penyertaan merangkumi sektor makanan, pengurusan, busines kedai online, jahitan dan perkhidmatan.

Tip Kek Buah ‘Moist’, Rendam Buah Dengan Air Suam, Gaul Tepung, Gerenti Jadi!

Antara kursus-kursus asas yang dijangka mampu melahirkan peserta yang berkemahiran dan boleh terus dipraktik dalam perniagaan ialah:

JOM PANDAI BAKERI. BUAT DUIT JUAL KEK DAN ROTI. Dibuka dalam dua pilihan tarikh iaitu pada 12 Jun dan 26 Jun 2021. Peserta akan mengadun dan membakar sendiri adunan agar dapat kenal pasti formula menghasilkan satu adunan sempurna bagi kek dan roti.

( https://toko.ideaktiv.com/product/jom-pandai-bakeri-buat-duit-jual-kek-dan-roti/ )

Tip Kek Buah ‘Moist’, Rendam Buah Dengan Air Suam, Gaul Tepung, Gerenti Jadi!

Cookies Viral Legend. Jual cookies Paling Masyuk! Orang Malaysia meang suka makan. Cookies atau biskut tidak lagi laris hanya menjelang hari raya. Permintaan cookies memang tinggi dan belajar membuat cookies popular atau sedang trending ketika ini merupakan langkah bijak. Kursus diadakan pada dua pilihan tarikh iaitu 10 Julai dan 24 Julai 2021.

( https://toko.ideaktiv.com/product/cookies-viral-legend-jual-cookies-paling-masyuk/ )

Tip Kek Buah ‘Moist’, Rendam Buah Dengan Air Suam, Gaul Tepung, Gerenti Jadi!

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI