Ada benarnya Al Quran merupakan panduan hidup, mampu menjadi penyembuh jiwa dan kekuatan hati. Setiap surah-surah yang terkandung dalam Alquran, jika difahami dengan penuh penghayatan mampu memberi refleksi serta makna yang tersendiri.

Jika menghadapi Anxiety, Depression atau masalah kesihatan mental sebaiknya fahami 3 surah di dalam Al Quran ini, iaitu (Al-Lail, Ad-Dhuha dan Al- Insyirah) dan jadikan ia sebagai aktiviti spiritual untuk terus kekal positif.

Inilah yang dikongsikan oleh Puan Norzi Malek yang merupakan seorang ‘Therapist’ dan pernah bekerja di Unit Pemulihan Carakerja Hospital sebagai panduan.

Bagaimana tiga surah ini (Al-Lail, Ad-Dhuha dan Al- Insyirah) di dalam Al-Quran membantu sesiapa yang menghadapi Anxiety, Depression atau masalah kesihatan mental yang lain untuk kekal positif?

2. Dalam Al-Quran, susunan ketiga-tiga surah ini adalah berturutan. Surah Al-Lail (malam), diikuti dengan surah Ad-Dhuha (siang) dan kemudiannya surah Al-Insyirah (kemudahan dan kelapangan jiwa).

‘Therapist’ Kongsi Tadabbur 3 Surah Dalam Alquran Bantu Kesihatan Mental Kekal Positif!

3. Susunannya sangat cantik dan berhikmah. Di awali dengan kisah malam yang gelap gelita, diikuti dengan kemunculan cahaya dan sinar kebahagiaan dan ditutupi oleh kemudahan dan kelapangan jiwa.

 Ini secara tidak langsung mengingatkan kita bahawa setiap ujian itu, setiap kesulitan yang kita hadapi serta setiap kegelapan pasti akhirnya akan didatangkan dengan kemudahan dan cahaya petunjuk.

5. Masa-masa yang sukar, jiwa yang kosong, keresahan dengan dugaan dan cabaran akan segera berlalu sebagaimana berlalunya waktu malam dan munculnya cahaya Dhuha.

IKLAN

6. Begitulah ibaratnya kisah hidup kita. Sentiasa yakinkan diri kita bahawa apa sahaja masalah yang kita hadapi akan segera hilang, dan apa yang Allah janjikan di dalam Al-Quran itu pasti akan muncul dalam hidup kita.

7. Inilah dinamakan aktiviti tadabbur Al-Quran, salah satu aktiviti therapy untuk aktiviti spiritual bagi yang beragama Islam. Aktiviti spiritual sangat penting untuk kuatkan dalaman kita.

8. Maksud tadabbur adalah membaca dengan kefahaman berserta penghayatan.

9. Sebagai seorang therapist, saya cuba selitkan beberapa aktiviti spiritual yang boleh dilakukan bersama-sama pesakit saya, secara tidak langsung jiwa dan raga saya turut dirawat.

IKLAN

10. Perkongsian saya bukanlah nak menunjukkan saya seorang yang baik dan tenang, cuma saya berharap sesiapa yang membacanya akan lebih bahagia dan tenang berbanding saya.

Dunia ini untuk dikongsi kebaikan dan ilmu. InsyaAllah yang baik-baik akan mengiringi kita.
Norzi Malek
Dari Therapist Untuk Therapy

‘Therapist’ Kongsi Tadabbur 3 Surah Dalam Alquran Bantu Kesihatan Mental Kekal Positif!

IKLAN

Mesti Baca:Amalan Ayat Kelima Surah Al-Fatihah, IKHTIAR Sembuh Segala Penyakit
Baca Lagi Di Sini:Anak Solat TANPA Disuruh, Dibebel & Dipukul,Amal Surah Ibrahim Ayat 40!
Artikel Menarik:Hati Sedih, Tak Tenang Baca Surah Ghafir Ayat 44 Berulang Kali

Mingguan Wanita: Semoga perkongsian ini bermanfaat. Bagi yang menghadapi masalah kesihatan mental, sebaiknya tadabbur 3 surah ini sebagai aktiviti spiritual.

Sumber: Norzi Malek

Follow kami di Facebook , Website , Instagram, YouTube , Twitter , Telegram MW dan TikTok Mingguan Wanita untuk mendapatkan info, berita terkini serta artikel-artikel menarik.

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI