Ambik iktibar dari kes ini. Jangan lambat daftar pernikahan dan jangan tak daftar pernikahan.

‘Terlibat nikah sindiket tahun 1994’. 28 tahun kahwin, baru sedar sijil nikah palsu apabila anaknya ingin berumah tangga. Bayangkan selama hidup bersama, masing-masing fikir bahawa sijil atau surat nikah adalah asli, rupa-rupanya tidak.

Pasti berdebar kerana pernikahan yang berlaku sudah 28 tahun lamanya dan sekarang anak pun dah nak berkahwin.

Bila perkara sebegini berlaku, dinasihatkan untuk pergi ke mahkamah untuk mengesahkan perkahwinan terlebih dahulu dan perkara ini sememangnya mengambil masa.

Ikuti perkongsian Peguam Syarie, Tuan Mohamad Azlin ini dan hadam baik-baik mengapa pentingnya untuk daftar nikah:

Terlibat Nikah Sindiket

NIKAH TAHUN 1994 SAH DAN BOLEH DAFTAR.
………
Alhamdulillah. Hari ni dapat keputusan kes pengesahan nikah tahun 1994 sah.

Sudah beberapa hari dok fikir keputusan kes ni. Debarnya lain macam.

Pasangan ini terlibat nikah sindiket tahun 1994 di satu negeri. Nikah di rumah seorang ustaz. Ada surat nikah tapi palsu.

Tahun 1994

Hasil perkahwinan dikurniakan 3 orang anak. Masing-masing ingat nikah tidak ada masalah dan tak tahu yang surat nikah yang diterima ketika proses pernikahan adalah palsu. Nampak macam sama seperti surat atau sijil nikah asli.

IKLAN

Masalah timbul bila anak perempuan pasangan hendak berkahwin. Bila check surat nikah mereka tiada dalam sistem. Surat nikah diragui. Allah! Tarikh nikah anak sudah ditetapkan. Macam mana nak buat. Kalau tangguh hendak bagi alasan apa pada keluarga sebelah sana?

Pasangan ini datang jumpa saya tahun lepas untuk minta nasihat, saya beritahu memang kena sahkan nikah mak, ayah dulu. Sudah sah baru boleh selesaikan part anak.

Baca Di Sini: 

Kesan Nikah Siam Dan Nikah Sindiket, Masalah Menanti Di Kemudian Hari

Sanggup Nikah Ekspres Untuk Bermadu, Jangan Sampai Lelaki Ambil Kesempatan

34 Tahun Nikah, Tapi Tak Sah. ‘Nak Kahwin Buat Cara Betul, Kasihan Anak.’

IKLAN

28 Tahun Kahwin

Terpaksalah mereka naik mahkamah untuk pengesahan. Kalau tak buat memang tak selesai. Dari sebulan ke sebulan proses mahkamah kena lalui.

Hingga terpaksa tangguhkan tarikh kahwin anak dari sebulan ke dua bulan lagi. Sehinggalah tak mampu hendak tangguh lagi sebab sudah buat jemputan.

Ini antara yang mencabar sebab kami bergelut dengan masa. Hendak urus cepat sebab anak nak kahwin. Pihak sana sudah tanya bila nak langsungkan.

Baru Sedar

Anak yang nak kahwin tak boleh sehinggalah pernikahan mak ayah disahkan. Nak sahkan kena pegi mahkamah. Mahkamah pula ada prosesnya dan ia ambil masa.

Nikah pula sudah lama, orang yang terlibat dengan proses pernikahan, ramai sudah meninggal. Wali dan saksi pun sudah meninggal. Tinggal seorang saksi yang sudah berumur.

IKLAN

Sijil Nikah Palsu

Alhamdulillah, keputusan pernikahan pasangan ini sudah disahkan dan boleh didaftarkan. Syukur selesai semuanya. Pasangan ini pun nampak begitu gembira dan lega. Selama hari ini mereka risau dan bimbang akan perkahwinan mereka.

Sudah selesai, so bolehlah diteruskan pernikahan anak mereka.
Ambik iktibar dari kes ini. Jangan lambat daftar pernikahan dan jangan tak daftar pernikahan.

Moga ada manfaat.

Mingguan Wanita : Semoga kisah ini menjadi iktibar buat kita semua dan jangan lambat daftar pernikahan kerana impaknya cukup besar kepada institusi kekeluargaan.

Sumber : Peguam Syarie, Tuan Mohamad Azlin

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI