Ternyata setelah mendirikan rumah tangga menjadi tanggungjawab seorang suami mendidik isterinya tidak kiralah isteri bekerja atau suri rumah.

Terlalu berdikari, tak hormatkan pasangan.” Bukan salah isteri tapi suami tak pandai mendidik isterinya agar menjadi isteri yang solehah.

Ternyata setelah mendirikan rumah tangga menjadi tanggungjawab seorang suami mendidik isterinya tidak kiralah isteri bekerja atau suri rumah.

Ikuti perkongsian Dr Karya Kayra ini dan hadam baik-baik apa yang cuba disampaikan:

Terlalu Berdikari

70 peratus kes perceraian hari ini melibatkan isteri surirumah dan isteri tiada kerja tetap. Alasan “Suami nak cari wanita ada kerjaya sebab lebih bergaya”.

Statement lelaki di bawah ini menghina wanita berkerjaya mudah sahaja kesimpulannya iaitu:
1) Lelaki yang tidak tahu bersyukur.
2) Lelaki yang tidak tundukkan pandangan seperti mana suruhan Rasulullah SAW.

Tak Hormatkan Pasangan

Bab isteri berdikari.
1) Dapat isteri cantik ada kerjaya hebat, maka lelaki “perasan” dia boleh dapat perempuan lagi cantik lagi hebat. Perasan setakat perempuan biasa-biasa petik jari sahaja.

End up lelaki begini ditinggalkan isteri cantik berkerjaya yang kecewa apabila tahu suami curang dengan perempuan kurang serba-serbi dari dia sebagai isteri.

Apa yang tak cukup lagi?
Lelaki tundukkanlah pandangan supaya isteri yang ada itu nampak sangat cantik dan sempurna.

Bukan Salah Isteri

2) Dapat isteri baik yang sanggup korbankan kerjaya demi keluarga. Biarlah suami sahaja yang berjaya di dunia. Isteri sanggup jadi surirumah menjaga suami dari hujung rambut sampai hujung jari kaki. Setiap inci tubuh suami dijaga rapi si isteri.

Tapi suami yang tidak tahu bersyukur mengharap “alangkah baiknya jika isteri aku pun bekerja. Adalah lebih duit gaji aku.” Niat dah salah nak makan duit isteri.

Lupa Rasulullah SAW sudah berjanji lelaki yang baik kepada isterinya maka dia akan masuk Syurga. Lelaki yang menafkahi isterinya dan memberi nafkah anak-anak kandungnya akan dimurahkan rezeki.

Dia anggap dia murah rezeki jika isteri surirumahnya itu digantikan dengan perempuan ada kerja. End up perempuan ada kerja itu tinggalkan dia kerana sudah dapat lelaki bujang lebih baik. Buat apa nak layan duda anak empat.

Artikel Berkaitan:

IKLAN

Suami JANGAN BANGGA Kalau Isteri Berdikari, Ada Sebabnya Dia Uruskan Sendiri, Hati-Hati!

Nak Jadi Isteri Berdikari Sangat Pun, Jangan Sampai Tolak Guna Duit Suami, Salah Tu!

Tak Salah Isteri Berdikari Tetapi Jangan Sampai Suami Rasa Semua Dah Jadi ‘Senang’

Tapi Suami Tak Pandai Mendidik

Bab mengharap duit suami.

Sudah tahu isteri tidak bekerja takkan dia nak harapkan “duit suami jiran sebelah”. Mestilah dia harapkan duit suami sendiri.

Tapi suami besar kepala. Ikut suka hati bagi nafkah. Mentang-mentang isteri tidak bekerja.

Buat lupa bahawa nafkah zahir isteri wajib diasingkan dari belanja rumah. Kalau mampu beri RM100 sebulan untuk isteri beli apa sahaja untuk gembirakan hati isteri, maka berilah RM100 itu. Jangan guna duit itu untuk belanja rakan perempuan sepejabat.

Suka sangat kira lumpsum campurkan nafkah isteri + belanja rumah. Ingat cukup nafkah RM 500 sebulan? Duit itu juga hari-hari suami nak makan sedap siakap tiga rasa, udang goreng butter, laksa cukup rasa untuk minum petang.

IKLAN

Duit itu juga suami lepas perut kenyang mula komplen isteri tak-cantik, muka kusam, body tak fit, kurang itu ini. Mana nafkah isteri untuk isteri itu belanja buat dirinya?

Hantar isteri facial di spa pun kedekut, lagi mau komplen isteri sendiri tak cantik.

Bang.. isteri itu sudah tak cantik sebab kau suaminya tak pandai jaga.. Takkan suami jiran sebelah pulak nak hantar isteri kau ke spa?

Minta Isteri Taat

Bab besar kepala.

Saya bagi contoh Fahmi Ilyas. Isterinya Nyna Harizal sudah lari dari rumah. Nampak tak bagaimana Fahmi dengan bijaksana mendapatkan isterinya semula untuk kembali taat?

Ini contoh suami yang berusaha menjaga rumah tangga. Isteri cantik buruk perangai, si suami itu boleh handle untuk “mengambil tanggungjawab penuh mendidik isterinya”. Baharulah anak jantan namanya. Berjaya mendidik isteri.

Susah sangatkah nak sebut “Kau isteri aku, dengar nasihat aku, kerana aku dipertanggungjawabkan ke atas kau.”

Mengapa? Lupakah isteri itu boleh menarik suaminya ke syurga atau ke neraka.

IKLAN

Isteri yang seorang pun tak boleh handle, kau lemah bang.

Kecil sangat ujian kau isteri berkerjaya dengan ujian lelaki lain isteri cantik perangai hodoh lari dari rumah.

Maka janganlah dihasut lelaki lain untuk menolak perempuan berkerjaya. Ujian pada kau itu hanya biasa-biasa, tak sehebat ujian lelaki lain.

Yang “tak-mampu handle perempuan berkerjaya” hanya anda seorang sahaja. Bukan lelaki yang lain.
Kayra, Putrajaya.
#sisterhood

Mingguan Wanita : Tidak kiralah wanita bekerjaya atau suiri rumah jika sang suami bijak mainkan peranan sebagai suami dan bapa, insyallah akan bahagia rumah tangga yang dibina.

Sumber : Dr Karya Kayra

ZAMAN DAHULU BOLEH LAH NAK PERMAINKAN WANITA. SEKARANG ‘BIG NO’ Wanita hari ini PANTANG DICABAR!

Pernah diperlekehkan? Dipijak kepala? Buli atau takut berdepan masalah hidup? Dengar apa nasihat pakar.  Jom sertai webinar sehari, AURA: Wanita Pantang Dicabar ini.   

Klik link ini untuk daftar penyertaan: https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-aura-wanita-pantang-dicabar/ atau whatsapp : http://www.wasap.my/60196328758/DaftarAura  

Follow kami di :

Facebook : https://www.facebook.com/mingguanwanita
FB Grup Cerita Mak-mak Hari Ini : https://www.facebook.com/groups/ceritamakmak
Website: https://www.mingguanwanita.my/
Instagram : https://www.instagram.com/mingguanwanita/?hl=en
YouTube: https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial/featured
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita?lang=en
Telegram MW: https://t.me/mingguanwanita