Dalam perkahwinan, suami isteri perlu ada sikap tolak ansur dan bertimbangrasa. Tidak dinafikan, suami perlu dihormati dan dilayan sebaiknya.Dalam ingin memberikan yang ‘terbaik’ buat suami, terdapat para isteri yang tidak mahu ‘meminta’ bantuan daripada suami pun kerana tidak mahu dianggap menyusahkan atau membebankan. Segalanya kerja rumah, urusan rumahtangga dan anak-anak ‘ditanggung’ dan dihadapi sendiri, atas alasan reti berdikari.

Hakikatnya, para isteri perlu perbetulkan persepsi ini. Suami memang perlu ‘disusahkan’ sebab dialah orang terpenting, terdekat dan paling boleh diharap.Suamilah sepatutnya orang pertama isteri perlu minta bantuan tanpa perlu rasa bersalah, agar membuatkan dirinya rasa penting dan diperlukan.

Jemput baca perkongsian daripada Puan Nurul Izzah Zainol ini;

SUAMI UNTUK DISUSAHKAN

Pernah dengar tak ayat macam ni:

“Saya taknak susahkan suami saya..”
“Saya taknak bebankan dia, biarlah saya tanggung sorang2”
“Saya dah banyak susahkan suami, nanti dia terbeban, dia akan ceraikan saya”
“Saya ni isteri tak berguna, asyik susahkan suami. Tengok isteri orang lain tak macam saya pun”

Saya ni kadang-kadang confuse juga, kalau tak susahkan suami sendiri nak susahkan suami jiran sebelah kah? Ke macam mana? Suami ni memang untuk ‘disusah’ kan, bukan maksud saya sengaja menyusahkan.

Tetapi suamilah sepatutnya orang pertama yang kita perlu minta bantuan tanpa perlu rasa bersalah. Orang pertama yang patut tahu luar dan dalam kita, sakit perit kita, kerisauan kita, apa yang terjadi seharian dalam hidup kita, dan orang pertama yang akan menyambut khabar berita daripada kita.

IKLAN

RASA DIPERLUKAN DAN PENTING

Saya ni lah isteri paling banyak ‘susahkan’ suami. Sampai kalau drive mengantuk dan nak kena sembang dengan sesiapa, saya call suami ajak borak bagi hilang ngantuk. Bila stress dengan kes2 dan rasa geram, hah ke suami jugak saya luahkan. Takkan saya nak luah kat laki jiran depan rumah ye dak?

Sikit-sikit cari suami, sikit-sikit cari suami bukan maksudnya manja tak reti berdikari. Bukan maksudnya keanak-anakkan tak reti nak selesaikan masalah sendiri. Kita ni sikit-sikit cari suami sebab dia lah orang terpenting, terdekat dan paling boleh harap. Indirectly suami sepatutnya rasa penting dan dirinya diperlukan.

Ini tidak, bila balik rumah lepas kerja dah jadi semacam satu hukum wajib isteri kena layan suami macam raja. Jangankan nak cerita itu ini, masam muka pun jangan. Kalau boleh tunggu depan pintu dengan segelas air dan buka stokinnya memang isteri solehahlah hendaknya. Itulah pesan orang tua-tua.

Suami pula, bila balik rumah dan tengok anak isteri yang menyerabutkan, isteri pulak penat tak terlayan suami, makan malam pun tak sempat nak disediakan,isteri pula time tu lah nak menyinga dengan anak-anak, senang-senang aja si laki start kereta pegi lepak dengan kawan-kawan sampai lewat malam. Pedahal. Yang nanti akan rasa bersalah dan memohon maaf sape tau? Si bini sebab dia rasa gagal membuatkan suaminya bahagia di rumah.

IKLAN

KALAU TAK NAK

Saya nak pesan kat laki-laki bujang, benda yang tak dipesan dalam kursus kahwin dalam ceramah ustaz /ah patriaki, yang jarang dipesan orang tua-tua, bahawa kalau tak nak disusahkan isteri dan anak-anak JANGAN KAHWIN meski kau mampu zahir dan batin kau.

Kalau kahwin dengan harapan makan pakai ada orang jaga, mental emosi kau akan gumbira dan bahagia, nafsu kau ada orang nak layan setiap masa tinggal petik aja, MOHON TERUS BERMIMPI BASAH lah sahaja. Jangan pandai nak berbini.

Kalau tak nak dengar berita-berita buruk, hal-hal yang buat kau tertekan dan serabut, nak dengar benda yang sedap di telinga dan yang menenangkan hati sahaja, elok membujanglah sampai ke tua jaga diri sendiri cukup.

IKLAN

Kenapa? Kalau kau nak tahu, perkahwinan bukan soal nak sedap-sedap sahaja. Bukan dapat isteri maksudnya dapat bibik yang kerja untuk jaga keperluan kau. Bukan maksudnya kau dapat pelacur yang anytime boleh layan nafsu serakah kau. Itupun pelacur dapat bayaran kot. Bini, layan nafsu kau sampai sakit nak mati, satu habuk pun tak dapat apa.

Perkahwinan adalah satu komitmen. Satu hubungan simbiosis bukan parasit. Yang kalau cubit peha kanan, peha kiri terasa. Yang susah senang bersama. Tiada layanan double standard. Tiada siapa boss dan balaci. Tiada siapa tuan dan hamba.

Kalau tak bersedia dan tak mampu nak hadap ‘the ugly truth of a marriage’ , nabi pesan, berpuasalah kau sampai mampu. Itu sahaja.

MW: Semoga perkongsian ini bermanfaat. Tak perlu rasa bersalah meminta bantuan suami,agar membuatkan dirinya rasa penting dan diperlukan. Renung-renungkan dan pesan kepada anak-anak dan saudara lelaki kita juga.

Sumber: Nurul Izzah Zainol