Masih belum terlambat untuk mengucapkan selamat tahun baru 2021 buat semua. Diharapnya tahun baru ini akan menjadi lebih baik dari sebelum ini. Maklum saja pelbagai cabaran yang dihadapi pada tahun 2020 dan memang sukar untuk dilupakan terutamanya bagi mereka yang mengalami suasana genting dalam menempuh wabak covid 19.

Bukan mudah untuk melupakan, itulah yang boleh dikatakan. Malah, pada tahun 2021 ini harap kita dapat memperbaiki diri ke arah yang lebih baik dan menghargai setiap apa yang kita ada terutamanya insan-insan tersayang.

Dalam hal memperbaiki diri untuk jadi yang lebih baik dan hargai kasih sayang yang ada ini, Nur Atiqah Othman turut menitipkan beberapa saranan yang boleh kita jadikan rujukan dalam memperbaiki diri.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini:Mudah Sangat Nak HARGAI Isteri, Suami Ingat Tarikh Penting Pun Dah Cukup

Suami Tidak Mungkin Mampu Urus Rumah Tangga SEBAIK Isteri, Jadi Hargailah Pengorbanannya

Info Lebih Menarik DI SINI

Tahun 2021 – Perbaiki Dalam Kasih Sayang

1. Jika kita biasa bangun pagi solat subuh sahaja. Cubalah setiap pagi bangun lebih awal setengah jam. Menunggu subuh di atas sejadah. Solat 2 rakaat minta ampun kepada Tuhan. Kita sama meraih kasih sayang Tuhan yang tak pernah tinggalkan kita.

2. Sebelum ini tak biasa menunjukkan kasih sayang kepada suami atau isteri. Biasakan setiap pagi peluk pasangan. Ucapkan sayang. Senyum dan ucapkan terima kasih. Pandang wajah anak. Ucapkan sayang. Berilah bahagia pada wajah mereka. Yang mungkin selama ini kita abaikan.

IKLAN

3. Jika sebelum ini jumpa mak dan ayah tanpa salam dan peluk cium. Biasakan sayang dan peluk mereka. Beritahu yang kita sayangkan mereka. Jika tak dapat balik kampung telefonlah sebagai penghubung kasih sayang. Boleh jadi Tuhan akan lebih mengasihi kita.

4. Kalau sebelum ini kurang menziarahi adik beradik walaupun ada yang duduk dekat. Tahun ini sentiasalah datang bertanya khabar. Bawalah sedikit makanan dan barangan dapur. Datanglah ke rumah mereka dan bersembang tanpa tengok telefon. Itulah kawan rapat kita dari kecil. Jangan sia-siakan.

5. Jika tahun lepas kita marah dan susah nak tolong pengemis dan peminta sedekah. Tahun ini jumpa mereka kita senyumlah dan bertanya dengan baik. Jangan hina dan herdik. Kalau mampu beri, berilah sedikit duit. Kalau tak mampu layanlah baik-baik.

6. Kalau tahun lepas dah terbiasa pergi keluar rumah dan balik rumah sahaja. Tahun ini pandanglah jiran sebelah dan sapa.

IKLAN

7. Jika tahun lepas setahun sekali beri hadiah pada rakan sekerja tahun ini cuba buat sebulan sekali. Pasti bertambah kasih sayang kerana saling memberi hadiah.

8. Kalau tahun lepas belanja isteri, suami atau anak-anak sekali setahun. Tahun ini cuba buat sebulan sekali. Bukanlah semestinya mewah tapi cukuplah satu momen yang indah.

9. Malah jika tahun lepas kita sehari di rumah kita hanya sibuk menghadap telefon dan kerja. Cuba tahun ini kita ada masa sehari 2 atau 3 jam untuk off telefon dan sibukkan dengan isteri atau suami dan anak-anak.Hargai dan nikmati masa bersama mereka.

Kawan-kawan,
Masa yang telah berlalu memang tak akan berulang. Tanpa kita sedar kita kurang hargai orang yang kita sayang.

IKLAN

Insan-insan di sekeliling kita, yang kita cuba kasih dan sayang mereka akan sentiasa doakan kita. Paling banyak kita memberi kasih sayang dan paling banyak juga kita terima kasih dan sayang.

Jika kita hanya biarkan kehidupan kita berlalu tanpa kita hargai orang sekeliling dengan kasih dan sayang. Bagaimana Allah dengan sifatnya Ya Rahman Ya Rahiim akan menurunkan lebih banyak kasihNya kepada kita?

Jangan pula kita menyesal. Setelah orang-orang tersayang kita tiada dan kita rasa ruginya tak sepenuh menyayangi.Hidup ini terlalu singkat untuk bersengketa. Terlalu sedikit masa kita di dunia. Berkasih sayanglah. Itu menandakan bahawa kita kasih dan sayang pada Allah dan RasulNya juga.

Begitulah.
Sayang semuanya kerana Allah.

MW: Mana yang tahun lepas kita rasa ada yang kurang, perbaiki dan hargailah apa yang kita ada.

Sumber: Nur Atiqah Othman

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI