Susah cari rezeki lepas motor terbakar, Nurul Izzah bantu seorang ibu beli dalam tempoh 3 jam. Nurul Izzah terus berkhidmat walau bukan MP Permatang Pauh.

Walau dirinya bukan lagi Ahli Parlimen Permatang Pauh, namun jasanya terus ditagih rakyat untuk membantu tambah-tambah lagi itulah saja kenderaaan mencari rezeki.

Betapa bertuahnya Malaysia apabila masih ramai yang baik hati dan sedia membantu meringankankan beban mereka yang diuji.

Susah Cari Rezeki Lepas Motor Terbakar

Kita sememangnya terkenal kerana kemurahan hati dan sedia tolong menolong di antara satu sama lain. Buktinya walau dirinya bukan lagi ahli Parlimen Permatang Pauh, Nurul Izzah masih prihatin membantu  penduduk Seberang Jaya yang diuji musibah dengan membelikan sebuah motosikal buat seorang ibu.

Susah Cari Rezeki Lepas Terbakar, Nurul Izzah Bantu Seorang Ibu Beli Motor Dalam Tempoh 3 Jam
15 penduduk di Flat Tuna Seberang Jaya kerugian ribuan ringgit apabila motosikal hangus dalam kebakaran

Memahami itulah satu-satunya rezeki si ibu gunakan untuk mencari rezeki, berkat Kerjasama dengan rakan-rakan dan sedekah dari kenalannya, masalah warga penduduk di Flat Tuna Seberang Jaya di atasi dalam masa 3 jam saja.

BACA ARTIKEL MENARIK DI SINI :- Nurul Izzah Coret Perjuangan Bapa, Pernah Terseret Ke Penjara Dan Menunggu Sejak 1998 Sebelum Dilantik Perdana Menteri

“Saya Dah Biasa, Anak Sulung Datuk Seri Anwar Memang Macam Tu..” – Nurul Izzah

Ikhtibar Dari Kisah Nur Alya Damia, YB Nurul Izzah Dan Adik 10 Tahun, Yang Mana Semua Mangsa Ini Puncanya Lelaki

Baca perkongsiannya.

Motor Hilang, Punca Rezeki Melayang.

IKLAN

Beberapa hari lepas, saya menerima mesej daripada seorang penduduk Seberang Jaya meminta bantuan. Katanya, 15 penduduk di Flat Tuna Seberang Jaya jatuh terduduk apabila motosikal yang mereka miliki hangus dalam suatu kebakaran.

Katanya lagi, itu sajalah mod pengangkutan yang ada untuk pergi kerja, menghantar anak ke sekolah, membawa ahli keluarga sakit ke hospital, dan macam-macam lagi.

Penduduk yang terjejas ni semuanya dari keluarga berpendapatan rendah, justeru sukar dan tidak mampu membeli ‘kuda’ baru.

Nurul Izzah Bantu Seorang Ibu Beli Dalam Tempoh 3 Jam

Ya, saya bukan lagi Ahli Parlimen Permatang Pauh, namun ramai penduduk yang datang memohon bantuan daripada saya.

Mereka juga ada bertemu wakil rakyat kawasan, tetapi mereka datang kepada saya dengan permohonan ini kerana masih menantikan penyelesaian. Syukur Alhamdulillah – kadang-kadang rezeki datang daripada pelbagai sumber rezeki.

Susah Cari Rezeki Lepas Terbakar, Nurul Izzah Bantu Seorang Ibu Beli Motor Dalam Tempoh 3 Jam
Sebelum delivery motor baru, saya mintak isi kan minyak motor full tank supaya mereka boleh terus guna! 💪🏽 Terima kasih, Lee Khai Loon 李凯伦 bantu saya sekali!
Susah Cari Rezeki Lepas Terbakar, Nurul Izzah Bantu Seorang Ibu Beli Motor Dalam Tempoh 3 Jam
Alhamdulilah, dapat nego bersama kedai motor!  Dari RM4,000 jadi RM3,500. Saya ucap terima kasih pada owner kedai, bersama misi kami bagi membantu mereka yang terkesan.

Saya team up dengan YB Lee Khai Loon 李凯伦 dan cuba cari jalan untuk menyelesaikan isu rakyat di Seberang Jaya ini.

Alhamdulillah, kami berdua berkat sumbangan juga hamba-hamba Allah SWT lainnya mampu meraih wang sebanyak RM30,000 untuk membantu meringankan beban mereka.

IKLAN

Kami pergi ke kedai motor dan membeli Modenas Kriss MR3. Asalnya, harga motor ni dalam RM4,000 sebijik, tetapi akhirnya dibeli pada harga RM3,500 seusai proses rundingan nego!

Saya tersentuh. Owner kedai sangat baik dan prihatin – beliau bagi diskaun, bila tahu tentang usahasama demi membantu keluarga berpendapatan rendah di Seberang Jaya. Syabas!

Berkat dokongan team dan sukarelawan, proses lesen, road tax, insuran, dan isi minyak full tank selesai! InshaaAllah, semoga token kecil ini dapat membantu mereka mencari pendapatan dan meneruskan kehidupan. ‘Kuda’ dah ada, bolehlah pergi mencari rezeki semula.

Susah Cari Rezeki Lepas Terbakar, Nurul Izzah Bantu Seorang Ibu Beli Motor Dalam Tempoh 3 Jam
Sedih tengok keadaan di mana semua motorsikal hangus dijilat api.Kakak ni cerita pada saya, tak sangka, sekelip mata hilang segalanya
Susah Cari Rezeki Lepas Terbakar, Nurul Izzah Bantu Seorang Ibu Beli Motor Dalam Tempoh 3 Jam
Hampir kakak menitiskan air mata dan terharu bila lihat saya datang delivery motor baru dalam masa 3 jam 🥺 saya hanya minta kakak mendoakan saya dan pesan supaya bawa motor dengan berhati hati!

Saya sedar, saya bukan lagi Ahli Parlimen Permatang Pauh, tapi Permatang Pauh sentiasa di hati saya, selama-lamanya.

Isu 15 motosikal terbakar ini juga mendapat perhatian dari ahli Parlimen Permatang Pauh, Ustaz Fawwaz namun ia belum diselesaikan.

IKLAN

“Jangan terlampau cemburu, tok laki tak suka” kata Kak Cat. Nak tahu lagi tips yang dikongsikan Kak Cat untuk menarik perhatian encik suami? Apa lagi, jom tengok! Eh tapi, sebelum tu, sakit mata min tengok rantai emas 916 Sin Ter May yang Kak Cat pakai.. cantik betul, berkilau!

Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.

Nak rasa sampel biskut raya? Dapatkan KUPON BISKUT RAYA PERCUMA sekarang. Klik untuk kupon percuma: http://shorturl.at/hKOS2 atau imbas QR code pada poster.

 

Susah Cari Rezeki Lepas Terbakar, Nurul Izzah Bantu Seorang Ibu Beli Motor Dalam Tempoh 3 Jam

 

 

 

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI