Tak dinafikan ramai suami isteri yang tinggal berjauhan dan lama terpisah akibat Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang diumumkan kerajaan pada pertengahan Mac lalu. Berita baik untuk pasangan suami isteri yang tinggal berjauhan atas tuntutan kerja, kerajaan kembali membenarkan individu berkenaan melakukan perjalanan rentas negeri mulai esok.

Sebelum ini (21 Mei), kerajaan memutuskan untuk tidak membenarkan sama sekali pergerakan merentas negeri buat sementara waktu bagi mengelakkan penyebaran COVID-19 menjelang sambutan Aidilfitri pada 24 Mei lepas.

Bagaimanapun, disebabkan lambakan kenderaan yang ‘curi-curi’ merentas negeri tanpa memberikan alasan munasabah, kerajaan menarik balik kelonggaran berkenaan.

Namun, Menteri Kanan (Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, berkata keistimewaan itu hanya diberikan kepada pasangan jarak jauh (PJJ) kerana bekerja di dua negeri berbeza.

Namun bagi mereka yang masih bujang, sabarlah kerana giliran anda pasti tiba nanti. Jadi terus patuhi arahan pihak berkuasa dari semasa ke semasa.

Suami Isteri ‘PJJ’ DIBENAR Rentas Negeri, Terhad Seminggu Sekali
Menteri Kanan (Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob

Terhad Seminggu Sekali

Bagaimanapun, perjalanan rentas negeri itu terhad, untuk seminggu sekali sahaja dan individu ‘istimewa’ terbabit perlu mengemukakan permohonan kepada Polis Diraja Malaysia (PDRM) bagi mendapatkan kebenaran perjalanan merentas negeri.

IKLAN

Bagi urusan kerja dan kes kecemasan seperti kematian atau perubatan, tiada masalah untuk perjalanan merentas negeri asalkan ada surat kebenaran dikeluarkan oleh pihak polis.

Suami Isteri ‘PJJ’ DIBENAR Rentas Negeri, Terhad Seminggu Sekali

JPJ Kembali Beroperasi

Bermula esok juga, institut memandu dan latihan serta proses pelesenan pemandu oleh Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) kembali beroperasi dari 8 pagi sehingga 4 petang, namun dilakukan dengan standard prosedur operasi (SOP) yang ketat.

IKLAN

Berdasarkan perkongsian di media sosial baru-baru ini, beberapa pejabat JPJ bagai hendak pecah pintu apabila diserbu orang ramai selepas kembali dibuka pada 17 Mei.

Diharapkan orang ramai usah ‘kalut’ menyelesaikan urusan yang tertangguh sebelum PKP.

Hari ini, hari ke-28 Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) dilaksanakan sejak 4 Mei lepas, memperlihatkan Malaysia kini dalam fasa pemulihan terakhir susulan kejayaan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) memasuki hari ke-75.

IKLAN

Kes Positif COVID-19 2 Angka

Buktinya, pada sidang media semalam, Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah memberitahu jumlah kes positif COVID-19 kembali mencatat dua angka dengan 30 kes, sekali gus menjadikan jumlah kumulatif terkini ialah 7,762 kes dengan kematian masih kekal 115 kes.

Pastinya, masyarakat mula menarik nafas lega apabila kes baharu positif dan kes kematian angkara wabak itu menunjukkan trend menurun sejak dua minggu kebelakangan ini namun ingatlah perang melawan COVID-19 belum berakhir.

MW: Alhamudillah dengan kelonggaran bersyarat ini. Semoga pasangan suami isteri yang terpisah sebelum ini dapat bertemu kembali. Namun pastikan tetap mematuhi norma baru, jaga kebersihan diri dan bersama kita menghentikan rantaian covid-19 ini.

Sumber: Bharian

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI