Untitled design

Nak senangkan kerja ibu bapa sekarang ini. Anak menangis atau meragam, umpan sahaja dengan gajet, baik telefon pintar atau ipad. Terus anak senyap atau paling tidak ia boleh membuatkan anak leka dan ibu bapa senang boleh siapkan kerja rumah tanpa gangguan anak.

Tidak dinafikan dengan pendedahan melalui gajet ini, anak-anak akan menjadi lebih cerdik. Itu jika diberi pendedahan dengan ilmu atau aktiviti sesuai yang ada dalam gajet tersebut.

Hakikatnya, bila anak sudah ada ‘kawan karib’ yang sentiasa ada dengannya 24 jam, ia boleh memberi masalah kepada anak-anak untuk jangka masa panjang. Bahkan, jika anak didedahkan dengan gajet pada usia bawah dua tahun, macam-macam masalah timbul, bukan sahaja masalah penglihatan tetapi juga tingkah laku yang agresif dan ada juga boleh menyebabkan anda menghidap autisme. Jangan main-main…

Ini antara intipati yang dibincangkan dalam Mingguan Wanita Talkshow tengah hari tadi. Antara panel yang hadir tadi ialah Dr. Atiyah Azmi, Perunding Keibubapaan & Pengasan Pusat Keluarga Ceelik.

“Kita perlu kawal penggunaan gajet bagi anak yang berusia bawah 6 tahun kerana waktu ini perkembangan otaknya sangat pesat. Cuba cari skill lain yang boleh bagi manfaat untuk anak-anak ini. Tetapi, jika didedahkan dengan cara yang betul ia boleh memberi kebaikan pada anak-anak.”

IKLAN

“Selain penggunaan gajet, ibu bapa boleh gunakan cara tradisional dengan alihkan kepada membaca buku, belajar menulis dan paling penting cara utnuk menghormati orang lain.”

“Jadi, ibu bapa kena bawa anak-anak ke dunia realiti dan tentunya makanan-makanan otak adalah melalui sentuhan, pendengaran dan pertuturan.”

IKLAN

Tip Ajar Anak Kawal Guna Gajet
1. Anak sentiasa jadi cerminan kita – sebenarnya kita yang ketagih gajet dan perlu rawat diri agar anak tidak terikut-ikut. Sentiasa rajin lakukan aktiviti bersama anak.
2. Sabar – ia memang mengambil masa yang lama untuk menghilangkan ketagihan gajet.
3. Buat keputusan yang baik – beritahu kesan dan baik buruknya.

Dr Azlindarita Aisyah Mohd Abdullah, Pensyarah Perubatan & Pakar Mata Kanak-kanak UITM pula mengatakan ada tanda-tanda awal yang boleh ibu bapa jadikan panduan sama ada anak mengalami masalah kesihatan mata akibat penggunaan gajet.

IKLAN

1. Bawah umur 2 tahun – Bila berjalan, kerap terlanggar barang dan sentiasa telengkan kepada apabila melihat sesuatu.
2. Anak kecil – Suka kecilkan anak mata untuk membantu melihat benda dengan lebih jelas.
3. Anak sekolah – sering pening kepala dan penglihatan tidak jelas.

“Amalkan 20:20:20 iaitu selepas 20 minit bermain gajet, ambil masa 20 saat untuk melihat benda lain dengan jarak 20 meter.”

Jangan umpan anak dengan gajet dan ibu bapa prlu ada kerjasama untuk menghadkan masa bermain gajet. Cubalah cari alternatif lain untuk masa depan mereka.

Untuk mengetahui perbincangan lebih lanjut, ikuti siaran ulangan Mingguan Wanita Talkshow pada jam 8 malam di Astro Prima 105 dan Prima HD yang dihoskan oleh Siti Elizad dan Sherry Al-Hadad.