Tahukah anda, masalah kardiovaskular membabitkan sakit jantung dan sistem peredaran darah badan seperti saluran darah jantung, otak, buah pinggang dan kaki.

Antara simptom biasa bagi masalah berkenaan adalah penyakit jantung iskemia, penyakit serebrovaskular yang menjejaskan aliran darah ke otak dan penyakit arteri periferi yang menjejaskan saluran darah yang membawa darah dari jantung ke kaki.

Bila Penyakit Kardiovaskular KEKAL Punca Utama Morbiditi & Kematian Di Malaysia. Apa Langkah Perlu Diambil?

Penyakit kardiovaskular juga kekal sebagai punca utama morbiditi dan kematian di Malaysia. Obesiti juga dikenali sebagai penyumbang utama penyakit kardiovaskular.

Menurut Statistik Punca Kematian 2022 Jabatan Perangkaan Malaysia, 13.7% daripada keseluruhan kematian pada tahun lalu disebabkan sakit jantung Iskemia.

Antara punca kematian perubatan pada tahun 2021, penyakit sistem peredaran darah mendahului senarai pada 26.4%.

Bila Penyakit Kardiovaskular KEKAL Punca Utama Morbiditi

Bila Penyakit Kardiovaskular KEKAL Punca Utama Morbiditi & Kematian Di Malaysia. Apa Langkah Perlu Diambil?

Menurut doktor pakar Kardiologi Am Dewasa dan Intervensi di Institut Jantung Negara (IJN), Dr Teh Khai Chih, penyebab utama penyakit kardiovaskular adalah disebabkan oleh penyempitan arteri yang membekalkan darah ke organ badan.

“Penyempitan sedemikian biasanya disebabkan oleh pengumpulan plak aterosklerotik, yang terdiri daripada lemak, kolesterol dan bahan-bahan lain dalam dinding arteri. Ini membawa kepada pengurangan bekalan oksigen ke organ ini, yang membawa kepada kecederaan dan kerosakan.

“Proses ini berlaku kepada mereka yang mempunyai faktor risiko tertentu seperti berat badan berlebihan, mempunyai tahap kolesterol darah tinggi, diabetes atau hipertensi, perokok dan orang yang mempunyai sejarah keluarga yang kuat penyakit kardiovaskular.

“Pesakit dengan penyakit kardiovaskular biasanya akan hadir dengan gejala seperti sakit atau ketidakselesaan di dada yang mungkin memancar ke bahu dan rahang. Pesakit juga mungkin mengalami sesak nafas, loya, pening kepala dan peluh sejuk,” katanya.

Tambah Dr Teh lagi, gejala penyakit serebrovaskular akan hadir dengan kebas dan kehilangan fungsi muka atau anggota badan.

“Terutamanya satu sisi dalam alam semula jadi, kekeliruan dan perubahan dalam ucapan, sakit kepala yang teruk, perubahan visual atau kehilangan kesedaran.

IKLAN

“Penyakit arteri periferal hadir dengan gejala sakit kaki biasanya lebih teruk semasa berjalan, kesejukan dan perubahan warna kulit.

“Komplikasi penyakit jantung iskemia termasuk infarksi miokardium (serangan jantung), kegagalan jantung, aritmia (degupan jantung yang tidak normal) dan kematian,” katanya.

Katanya lagi, komplikasi penyakit serebrovaskular pula termasuk strok dengan kehilangan fungsi dan mungkin kematian.

“Manalala, komplikasi penyakit arteri periferal termasuk melumpuhkan gejala seperti sakit dan kebas anggota badan, penyembuhan luka yang lemah, iskemia anggota badan (kehilangan bekalan darah) dengan kerosakan berikutnya dan kehilangan anggota badan,” katanya.

Dalam pada itu, Dr Teh menegaskan, klasifikasi julat berat badan dilakukan menggunakan indeks jisim badan (BMI).

“Menurut takrifan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), BMI 23 kg/m2 dan ke atas ditakrifkan sebagai berat badan berlebihan manakala BMI 27.5 dan ke atas diklasifikasikan sebagai obesiti.

“Obesiti diklasifikasikan lagi kepada tiga gred keterukan, seperti BMI 27.5 hingga 34.9 sebagai gred I, 35 hingga 39.9 gred II dan melebihi 40 pula gred III.

“Pada skala global, lelaki Malaysia berada di kedudukan ke-123 antara 200 negara lain dengan peratusan obesiti pada 13.44%. Wanita Malaysia menduduki tempat ke-135 dengan peratusan obesiti sebanyak 18.64%,” katanya.

Apa Langkah Perlu Diambil?

Menurut statistik Balai Cerap Obesiti Global mengenai obesiti di Malaysia pada tahun 2019, 30.4% orang dewasa di Malaysia mempunyai berat badan berlebihan manakala 19.7% mengalami obesiti.

IKLAN

Bila Penyakit Kardiovaskular KEKAL Punca Utama Morbiditi & Kematian Di Malaysia. Apa Langkah Perlu Diambil?

“Dalam kalangan lelaki Malaysia, 30.8% mempunyai berat badan berlebihan dan 15.3% obes manakala dalam kalangan wanita 29.3% mempunyai berat badan berlebihan dan 24.7% diklasifikasikan sebagai obes.

“Rawatan untuk penyakit kardiovaskular adalah untuk memulihkan bekalan darah dalam saluran darah yang sempit atau tersumbat. Rawatan yang paling biasa adalah prosedur yang dipanggil angioplasti untuk melegakan penyempitan atau penyumbatan di dalam arteri.

“Rawatan lain termasuk ubat cair darah dan pengurusan keadaan hidup bersama seperti hipertensi, diabetes mellitus dan kolesterol tinggi yang menyumbang kepada penyakit kardiovaskular,” katanya.

Jelasnya lagi, seperti yang diketahui umum, berat badan berlebihan menyumbang kepada komplikasi dan pembentukan bahan lemak di dalam arteri, yang akan menyebabkan penyempitan dan menyebabkan bekalan darah dan oksigen berkurangan ke organ sasaran.

“Berat badan berlebihan juga menyumbang kepada tekanan darah dan kadar denyutan jantung yang lebih tinggi. Dalam individu gemuk, jantung terpaksa mengepam lebih keras dan lebih cepat untuk mengedarkan darah ke seluruh badan.

“Ini memberi tekanan kepada jantung dan boleh menyebabkan kerosakan dan penyakit jantung. Berat badan yang berlebihan juga memberi kesan kepada organ lain seperti paru-paru, perut dan sendi dan otot. Berat badan berlebihan berlaku apabila pengambilan kalori melebihi output, yang membawa kepada penyimpanan lemak dan membina di dalam badan.

Bila Penyakit Kardiovaskular KEKAL Punca Utama Morbiditi & Kematian Di Malaysia. Apa Langkah Perlu Diambil?

IKLAN

“Faktor lain termasuk pengambilan makanan yang berlebihan, kurang bersenam dan gaya hidup yang tidak aktif. Faktor lain seperti corak tidur yang kurang baik, persekitaran hidup dan kerja, tekanan dan faktor emosi, serta genetik semuanya memainkan peranan dalam aetiologi obesiti,”katanya.

Kata Dr Teh lagi, kehilangan berat badan dan mengekalkan berat badan optimum mengurangkan beban kerja jantung dan mengurangkan risiko penyakit jantung.

“Selain itu, kehilangan berat badan juga mengurangkan tekanan darah, gula darah dan tahap kolesterol. Ini semua penyumbang penting kepada penyakit kardiovaskular. Ini boleh dicapai dengan mengikuti diet yang sihat, gaya hidup aktif, mengelakkan alkohol dan merokok.

Juga Baca: https://www.mingguanwanita.my/sama-tapi-tak-serupa-memang-susah-nak-bezakan-serangan-sakit-jantung-vs-serangan-panik/

Bila Penyakit Kardiovaskular KEKAL Punca Utama Morbiditi & Kematian Di Malaysia. Apa Langkah Perlu Diambil?

“Bagi mereka yang mempunyai komorbiditi seperti darah tinggi dan diabetes mellitus, ia perlu dipantau dan dirawat dengan segera. Orang yang mempunyai berat badan normal masih berisiko mendapat penyakit kardiovaskular, terutamanya mereka yang mempunyai komorbiditi yang wujud bersama seperti tekanan darah tinggi, gula darah atau kolesterol.

“Seseorang yang mempunyai berat badan yang kelihatan normal mungkin mempunyai bahagian lemak badan yang tinggi dengan tahap visceral atau lemak pusat yang tinggi (lemak yang diedarkan di bahagian perut dan sekitar organ). Individu sedemikian berisiko lebih tinggi untuk mendapat penyakit kardiovaskular walaupun kelihatan mempunyai berat badan yang normal,” katanya.

Untuk makluman, ketika ini, IJN menjalankan Klinik Pengurangan Risiko Kardiovaskular setiap hari Isnin.

“Klinik itu menekankan pendidikan dan pengurusan berat badan dan isu lain yang berkaitan dengan kesihatan kardiovaskular boleh didapati. Bahkan, sebuah klinik obesiti khusus dirancang untuk dimulakan pada bulan Oktober ini.

“Untuk mengakses perkhidmatan IJN, individu biasanya boleh menjadualkan janji temu melalui laman web www.ijn.com.my atau hubungi 03-2617 8200. Untuk temujanji boleh juga ke https://www.ijn.com.my/book-an-appointment/ ,”katanya.

IG : https://www.instagram.com/institutjantungnegara/

Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI