Asas dalam perkahwinan untuk kekal bertahan, adalah penting suami isteri untuk kekalkan semarak rasa cinta dan setia. Namun dugaan dalam perhubungan, adakalanya diuji dengan pasangan yang berlaku curang. Jika sedar tersilap langkah dengan berlaku curang, segeralah perbetulkan kesalahan tersebut. Penting mengaku silap dan kembalikan semula kepercayaan isteri demi memulakan hidup baru.

Memang bukan mudah untuk memujuk dan meraih kembali kepercayaan isteri. Namun jika sayangkan keluarga dan ingin mulakan hidup baru, boleh ikut nasihat yang dikongsikan oleh Kaunselor Puan Normaliza Mahadi ini sebagai rujukan.

Ada kes suami yang ‘tercurang’, mahu kembali kepada keluarga. Sedar kesilapan mereka dan mahu bertaubat. Ramai suami yang macam ni, buat salah dan kembali mahu membetulkan kesilapan.

Setelah kecurangannya diketahui oleh isteri, mereka sedar yang mereka terikut dengan nafsu. Dan nafsu ni tak pernah ada penghujungnya. Melihat isteri sedih menangis dan hampir putus asa dalam perkahwinan, suami sedar yang tempatnya adalah bersama isteri dan anak-anak.

Maka suami ini tekad meninggalkan pihak ketiga. Pihak ketiga kebanyakkannya berundur diri. Pihak ketiga ni manusia juga. Walaupun selalu digambarkan pihak ketiga ni jahat, percayalah saya berjumpa ramai yang baik dan juga tertipu dengan keadaan.

Ok.. apa suami boleh buat untuk kembali kepada isteri dan memulakan hidup baru?

1. Kembalikan Kepercayaan Isteri

Share password phone dengan isteri. Beritahu isteri boleh check phone bila-bila masa. Nothing to hide anymore. Jangan kecik hati jika isteri asyik check. Biarkan. Fasa ini akan berhenti very soon.

2. Layan, Peluk, Minta Maaf

Isteri akan ada point marah, nangis, tanya soalan bertubi-tubi dan ada kalanya isteri akan bercakap banyak perkara yang dia tak maksudkan pun.
Layan. Peluk. Minta maaf lagi. Minta lagi. Lagi dan lagi. Fasa ini macam fasa check phone jugak. Akan berlalu very soon.

IKLAN

3. Maklumkan Pergerakan

Maklumkan kepada isteri pergerakan. Nak pergi mana. Nak jumpa siapa.Bukan sebab tunduk pada isteri tetapi nak isteri tenang.Jika isteri call, jawap sekejap.

Atau terangkan kepada isteri tentang aktiviti dan jika isteri call tak diangkat, suami akan call balik bila sesuai.Terangkan kepada isteri yang suami memang nak berubah. Tolong beri masa pada suami untuk buktikan.

Fasa ini sukar. Bukan semudah yang ditulis. Tetapi berbaloi.Isteri terluka, confuse dan rasa takut ditinggalkan.Suami kena bijak menebus balik kekeliruan ini.

4. Berbual-bual Dengan Isteri, Rasa Disayangi

Selalu beritahu isteri yang dia disayangi dan diperlukan.Berbuallah dengan baik. Luangkan masa. Tinggalkan lah telefon itu sementara.

IKLAN

5. Luangkan Masa Dengan Anak-Anak

Libatkan diri semula dengan pendidikan anak-anak. Dulu waktu berhubung dengan pihak ketiga, anak-anak terabai. Banyak masa terluang di luar rumah. Anak tak berapa nampak ayah mereka.Jadi inilah masa bayar balik masa. Bercakaplah elok-elok dengan anak.

6. Jangan Bandingkan, Ceritakan Perhubungan Dulu

Tak perlu ceritakan kepada isteri apa yang berlaku dalam fasa perhubungan dulu.Beritahu apa yang perlu. Janganlah bingai bagitahu pihak ketiga ini baguslah, lebih pandai layanlah dan bla bla bla lah.Cukuplah sekadar beritahu yang abang ni tergelincir dari jalan yang sepatutnya. Mintak maaf lagi sekali.

Cukup dah cerita setakat itu. Tak payah tambah lagi cerita yang boleh menyebabkan isteri lebih terluka. Jika isteri masih tanya dan tanya, beritahu kepada isteri dengan baik. Cerita abang hanya sampai di sini sahaja.

7. Kembalilah Semula Kepada Jalan Allah

Wanita ni sentiasa ada tarikan. Jumpa yang usia 30an rupanya ada usia 20an yang menarik.Jumpa yang 55kg rupanya ada yang lebih ringan.Jumpa yang manja dan mengasyikkan, rupanya ada yang lebih baik di hadapan.Jumpa yang sopan dan sedap mata memandang, rupanya di sana ada yang lebih menenangkan.

IKLAN

Hanya, jika tuan kekal takutkan Allah Penguasa Sekalian Alam, tuan akan dapat bidadari yang tidak dapat dibayangkan. Pakej yang lengkap yang lebih menguntungkan. Rebutlah yang ini.

Namun, jika tuan mampu adil dalam poligami, Allah izinkan. Poligamilah dengan iman di dada bukan nafsu di mata.

by NM

Baca Lagi Di Sini:
Naluri Isteri Tidak Pernah Salah, Luluh Hati Isteri Bila Shuk Sahar Curang Lagi
Bila CURANG, Pasangan Cipta SEJUTA Alasan Hanya Untuk MENEPIS Kesalahan Sendiri

MW: Semoga perkongsian ini bermanfaat. Jika sedar kesilapan berlaku curang, segeralah perbetulkan kembali kesalahan tersebut.Penting mengaku silap dan kembalikan semula kepercayaan isteri demi memulakan hidup baru.

Sumber: Normaliza Mahadi

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI