Tak dinafikan pandemik covid-19 membuatkan ramai yang terkesan apabila ada yang terpaksa diberhentikan kerja, kehilangan sumber pendapatan, menanggung pelbagai hutang dan pelbagai masalah lain. Saban hari juga, kes kemurungan, depresi dan bunuh diri semakin meningkat apabila tak dapat lagi menahan beban yang ditanggung.

Siapa sangka suami yang sihat, berpewatakan ceria dan positif kini berubah sikap dan disahkan menghadapi kemurungan melampau. Ujian demi ujian menimpa dan pelbagai masalah dihadapi oleh suami sejak pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) akhirnya tidak tertanggung lagi.Isteri ini reda apabila suaminya disahkan menghidap penyakit mental.

Reda Suami Disahkan Hidap Penyakit Mental

“Saya reda dengan ketentuan Allah jika suami saya disahkan menghidap penyakit mental,” kata Natashakilla Zulku, 27, dari Kampung Sungai Nibong Darat, Semerah, dekat sini.

Natashakilla berkata, dia tidak menyangka suaminya, Khairul Kasmon, 35, mengalami kemurungan teruk selepas menghadapi beberapa tekanan hidup.

“Suami berubah kepada personaliti begitu berbeza berbanding dulu yang sangat ceria dan sentiasa berfikiran positif.

“Suami tak pernah tertekan sebelum ini, kami bahagia dan mampu tunaikan permintaan empat anak berusia antara dua hingga 11 tahun. Keadaan itu berubah apabila satu persatu masalah menimpa sejak awal pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) iaitu Mac tahun lalu,” katanya.

Terputus Sumber Kewangan

Menurutnya, sebelum itu suaminya diuji dengan kehilangan ibu disusuli nenek yang meninggal dunia akibat sakit tua dan ketika PKP, sektor pekerjaan suaminya dihentikan sementara.

“Saya pula ketika itu baru melahirkan anak bongsu, suami sudah kelihatan tertekan kerana merasakan beban besar yang perlu dihadapi ditambah pula masalah kereta rosak yang memerlukan kos pembaikan yang tinggi.

“Suami saya ketika itu bekerja kontrak sebagai pemandu jentera pengaut hanya mendapat bayaran gaji harian dan sumber kewangan kami sekeluarga terputus berikutan pelaksanaan PKP fasa pertama,” katanya.

Satu Persatu Masalah Menimpa Sejak PKP, Suami Disahkan Alami Kemurungan Melampau
Natashakilla bersama suaminya. FOTO ihsan Natashakilla Zulku

Bantu Suami Dapatkan Rawatan

Katanya, sejak itu suaminya mula murung, solat pun terlupa rakaat, bercakap seorang diri.

“Saya terus menghubungi klinik desa berhampiran dan dinasihatkan membawa suami untuk rawatan.

“Pada Mac tahun lalu, saya menghubungi ambulans untuk membantu suami mendapatkan rawatan, tapi dia mula bertindak agresif apabila memeluk semua anaknya sambil menjerit dan meminta agar tidak memisahkan mereka,” katanya.

IKLAN

Dia berkata, selepas dihantar ke wad psikiatri di Hospital Sultanah Nora Ismail (HSNI) Batu Pahat, doktor mengesahkan suaminya mengalami kemurungan melampau dan perlu mendapat rawatan.

“Saya sebagai suri rumah memang tiada sumber pendapatan dan keadaan kesihatan suami pula tidak menentu bergantung pada keadaan emosinya,” katanya.

Kepada sesiapa yang mahu menghulurkan bantuan boleh menghubungi Natashakilla di talian 011-27873126.

Baca Lagi Di Sini:
Dr Zaharuddin Abd Rahman Kongsi Amalan Doa Elak ‘Penyakit’ Kemurungan!

24jam/7hari Terperap Di Rumah, Sebab Itu Suri Rumah Lebih Mudah Alami Depresi!

Mingguan Wanita : Kasihannya. Semoga isteri ini diberi kekuatan dalam menghadapi ujian ini. Waktu PKP ni memang ramai yang terkesan, dihimpit pelbagai hutang, masalah untuk meneruskan kelangsungan hidup. Peranan dan sokongan keluarga terdekat sangatlah penting dalam memerhatikan sebarang perubahan terhadap tingkah laku orang tersayang. Segeralah dapatkan rawatan sekiranya mengalami simptom kemurungan.

Sumber: Hmetro

IKLAN

JOM SERTAI GRUP TELEGRAM BANGKIT WANITA MW

Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirasi dan lain-lain.

Klik link ini untuk menyertainya: https://t.me/bangkitwanitaMW

Selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.

Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral.Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.

Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Pilihan Antara Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40

Satu Persatu Masalah Menimpa Sejak PKP, Suami Disahkan Alami Kemurungan Melampau

JOM PANDAI BAKERI. BUAT DUIT JUAL KEK DAN ROTI
Dibuka dalam dua pilihan tarikh iaitu pada 31 Julai 2021. Peserta akan mengadun dan membakar sendiri adunan agar dapat kenal pasti formula menghasilkan satu adunan sempurna bagi kek dan roti. (https://toko.ideaktiv.com/product/jom-pandai-bakeri-buat-duit-jual-kek-dan-roti/ )

IKLAN

Satu Persatu Masalah Menimpa Sejak PKP, Suami Disahkan Alami Kemurungan Melampau

JOM JAHIT BAJU KURUNG. BUAT DUIT JAHIT DI RUMAH
Orang kata kalau pandai jahit baju kurung, maka nak jahit pelbagai jenis baju lain akan jadi lebih mudah. Kursus dijalankan dalam dua pilihan tarikh iaitu 7 & 8 Ogos 2021 (https://toko.ideaktiv.com/product/jom-jahit-baju-kurung-buat-duit-jahit-di-rumah/ )

Satu Persatu Masalah Menimpa Sejak PKP, Suami Disahkan Alami Kemurungan Melampau

Mingguan Wanita juga boleh diikuti di

YouTube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial

Telegram: https://t.me/bangkitwanitaMW

Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita

Instagram: https://www.instagram.com/mingguanwanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI