
Isi Kandungan
ToggleSedapnya dapat makan Sambal Tumis Tempoyak Petai dengan nasi panas. Makan lauk tu pun sahaja dah cukup, tak perlu cari lauk lain lagi dah. Musim durian ni, kalau ada durian lebih bolehlah buat tempoyak dan buat resipi ni. Memang sedap! Dijamin makan nasi bertambah-tambah.
Boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh Puan Maryam Abas ini sebagai rujukan;
“Fav siape ni..baik ngakuuuuu.Lauk untuk anak dara hari ni.Mamanya hanya mampu teriakkk bucu katil je. Nak makan tak berani pedas sangat.”
Sambal tumis tempoyak cara saya
Bahan-Bahan:
Tempoyak
Cili api kampung
Daun kunyit
Bawang merah hiris
Petai
Ikan bilis
Cara Membuat:
1. Panaskan minyak masak, goreng dulu ikan bilis kejap, angkat dan ketepikan.
2. Tumbuk cili padi + secubit garam dan gaul bersama tempoyak.
3. Dalam minyak yang sama tadi..tumis cili padi dan tempoyak sehingga naik bau.Hmmmmmmmm satu rumah bau.
4. Masukkan segelas air, kacau kejap sehingga agak-agak sedikit pekat boleh masukkan ikan bilis, hirisan bawang merah dan daun kunyit diracik.Tak perlu masuk garam lagi dah sebab tadi dah tumbuk dengan cili.
5. Masukkan aji atau gula jika suka.Masukkan petai, kacau kejap je dan tutup api gas. Biar petai tu fresh.Siap dihidang!
Selamat Mencuba!
MW: Sedapnya sambal tempoyak ni, makan dengan nasi panas dah tak cari lauk lain dah! Mak-mak kena cuba buat sendiri dekat rumah nanti.
Sumber: Maryam Abas
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Aiskrim Kacang Merah Lemak Berkrim, Ini ‘Rahsia’ Cara Nak Buat

Isi Kandungan
ToggleAiskrim kacang merah yang lemak-lemak manis memang menjadi kegemaran ramai. Jika dahulu, aiskrim potong kacang merah sering dijual di kedai runcit, kini, aiskrim ini boleh dibuat sendiri di rumah.
Boleh buat banyak-banyak, simpan stok di dalam peti sejuk. Jika teringin, ambil sahaja. Bila buat sendiri, anak-anak boleh makan banyak kali. Puas hati bila tengok anak-anak suka makan hasil air tangan sendiri.
Jomlah kita cuba resipi yang dikongsikan oleh Zaky Mat Ali ini.
RESIPI AISKRIM KACANG MERAH LEMAK BERKRIM
Bahan-bahan:
350 gram kacang merah
2.5 liter air masak
1 cawan gula
1/2 tin susu pekat
1 kotak santan (kecil)
1 tin susu cair
3 sudu tepung jagung
3 sudu sirap
1 sudu kecil garam
Ini ‘Rahsia’ Cara Nak Buat
Cara membuat:
- Rendam kacang semalaman. Kemudian rebus sampai empuk dan kisar kasar.
2. Didihkan air, masukkan gula.
3. Masukkan tepung jagung yang telah dibancuh dan kacau.
4. Masukkan susu pekat, santan, sirap dan garam.
5. Masukkan kacang merah dan kacau sebati.
6. Bila sudah sejuk boleh masukkan dalam plastik aiskrim. Simpan dalam peti beku semalaman.
Kredit: Zaky Mat Ali
Baca artikel lain di sini: RESIPI Aiskrim Malaysia ‘Filling Cream Cheese’ Paling Laris, Boleh Dapat 60 Batang!
Resipi AISKRIM YOGURT Sedap, Nampak Mewah Sebiji Macam Aiskrim Mahal!
Aiskrim Asam Boi Bertambah SEDAP, Tambah Perahan Limau Kasturi Sikit!
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Choco Rich Ball Tak Perlu Bakar, Satu Adunan Dapat 60 biji!

Isi Kandungan
ToggleKuih mahupun biskut raya bagaikan satu kemestian untu disediakan setiap kali tibanya rasa. Jika nak cari kuih raya yang mudah-mudah, tak perlu dibakar menggunakan oven, boleh cuba resipi Choco Rich Ball yang sangat sedap ni. Menariknya resipi ni memang mudah dan lebih menjimatkan bila buat sendiri. Satu adunan boleh dapat 60 biji!
Boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh Muhammad Ali ini.
Resepi yang sangat sangat sedap. Kaya dengan rasa dark chocolate. Kejap ja hampa habis ni kalau buat untuk anak anak. Resepi ni takde inspired by. Memang hasil cipta dari saya sendiri. JOM BUAT!
Satu adunan dapat lebih kurang 60 pcs cookies MINI paper cup. Depends pada saiz yang dibentuk.
RESEPI TANPA BAKAR BISKUT RAYA CHOCO RICH BALL by Mr.Ali
Bahan-Bahan:
BAHAGIAN CHOCOLATE BALL
250 gram Butter
325 gram Chocolate compound (Dark Chocolate)
120 gram Serbuk koko
100 gram Susu Pekat
300 gram Biskut Marie
Mini cookies paper cup macam dalam gambar
BAHAGIAN TOPPING
500 gram Chocolate compund (Dark chocolate)
4 sudu kecil minyak masak
Cara Membuat:
BAHAGIAN CHOCOLATE BALL
1. Cairkan 250 gram butter dan 325 gram coklat compound. Boleh pakai double boil atau microwave.Kalau double boil. Masukan sekali butter dan chocolate tu. Api slow. Dah cair tutup api, terus masukan bahan-bahan susu pekat dan serbuk koko. Panas-panas tu kacau sampai sebati.Microwave pun sama. Dah cair butter dan chocolate tu..masukan bahan lain tadi kacau sebati.
2. Hancurkan 300 gram biskut marie. Jangan pakai biskut lain. Hancurkan dulu awal-awal sebelum step pertama tadi.
4. Masukkan biskut yang dihancurkan ke dalam adunan dan gaul sehingga sebati.
5. Bentukkan campuran tadi kepada bentuk bulat dengan menggunakan tangan. Jangan gentel sebab dia akam crack. Mampatkan dan buat bentuk kecil-kecil dan masukan dalam mini paper cup tadi.
6. Buat lubang di tengah-tengan biskut yang telah siap ..boleh guna apa apa sahaja janji ada lubang kecil kat tengah. Pakai lidi sate pun boleh. Janji yg belum digunakan.
8. Masukkan nutella ke dalam lubang yang dibuat dengan menggunakan piping bag.
9. Setkan ke dalam peti selama 10 minit.
BAHAGIAN TOPPING
1. Cairkan 500 gram dark chocolate dan masukkan 4 sudu kecil minyak masak ke dalam dark chocolate yang dicairkan dan kacau sehingga sebati.
2. Tuangkan dark chocolate tadi ke atas biskut dengan menggunakan sudu.
3. Hias ikut kreativiti anda.
4. Biarkan coklat kering mengikut suhu bilik.Bila kita sentuh di dah tak melekit. (Tak perlu letak dalam peti ais).
5. Biskut sudah sedia untuk dimakan dan boleh letak kat luar je. Senang kan. Memamg sedap..Serius tak tipu.
Selamat Mencuba!
– mr.ali
Baca Lagi Di Sini:
Resipi Semperit Klasik SEDAP Tak Muak, Modal RM15 Dapat 10 Balang!
MW: Menariknya resipi biskut raya Choco Rich Ball ni, satu adunan boleh dapat 60 biji!.Paling penting, cukup mudah dan tak perlu dibakar, malah sangat sedap rasanya!
JOM SERTAI GRUP TELEGRAM BANGKIT WANITA MW
Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirasi dan lain-lain.
Klik link ini untuk menyertainya: https://t.me/bangkitwanitaMW
Selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.
Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral.Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.
Apa yang menarik, kursus-kursus ini memang direka khas untuk mereka yang mahu berniaga sebaik tamat latihan asas kemahiran ini.Sejumlah tujuh kursus asas latihan praktikal dan demo dibuka untuk penyertaan merangkumi sektor makanan, pengurusan, busines kedai online, jahitan dan perkhidmatan.
Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Pilihan Antara Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40
JOM PANDAI BAKERI. BUAT DUIT JUAL KEK DAN ROTI
Dibuka dalam dua pilihan tarikh iaitu pada 12 Jun dan 26 Jun 2021. Peserta akan mengadun dan membakar sendiri adunan agar dapat kenal pasti formula menghasilkan satu adunan sempurna bagi kek dan roti. ( https://toko.ideaktiv.com/product/jom-pandai-bakeri-buat-duit-jual-kek-dan-roti/ )
JOM JAHIT BAJU KURUNG. BUAT DUIT JAHIT DI RUMAH
Orang kata kalau pandai jahit baju kurung, maka nak jahit pelbagai jenis baju lain akan jadi lebih mudah. Kursus dijalankan dalam dua pilihan tarikh iaitu 12 Jun dan 26 Jun 2021 ( https://toko.ideaktiv.com/product/jom-jahit-baju-kurung-buat-duit-jahit-di-rumah/ )
Mingguan Wanita juga boleh diikuti di
YouTube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial
Telegram: https://t.me/bangkitwanitaMW
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita
Instagram: https://www.instagram.com/mingguanwanita
#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Puding Buah Kuah Kastard SEDAP, Mudah Sangat Bahan Pun Tak Banyak!

Isi Kandungan
ToggleResipi Puding Buah Kuah Kastard SEDAP, Mudah Sangat Bahan Pun Tak Banyak! Bagi mak-mak yang nak cuba buat sendiri pencuci mulut yang sedap tapi simple boleh ikut resipi puding buah kuah kastard yang dikongsikan ini. Hanya guna 5 bahan utama je, sedap dinikmati sejuk-sejuk dengan buah pilihan.
Ikut resipi mudah yang dikongsikan oleh Muhammad Ali ni. Memang nampak menarik sungguh.
Harini nk share resepi simple tapi sedap. Resepi Puding Buah kuah Kastard by Mr.Ali.
Jom start! Jangan risau, siapa-siapa je boleh buat, mudah sangat dan bahan pun tak banyak!
(Puding)
Bahan-Bahan:
2 setengah cawan air
4 sudu makan tepung kastard
4 sudu makan gula
1 tin susu cair
(Tekstur puding ni bukan macam agar-agar tau..dia lembik sebab saya suka blend dengan sos kastard nanti..kalau nak keras sikit tambahkan 5gram agar-agar serbuk. Gaul dengan bahan di atas baru on api, dalam resepi dan gambar saya tak pakai sebarang serbuk agar-agar).
Cara Membuat:
1. Masukkan semua bahan. Kacau sebati dulu..dah sebati baru on api perlahan.
2. Jangan berhenti kacau. Teruskan kacau sampai pekat dan mendidih. Dah mendidih off api.
3. Masukkan dalam bekas anda, biarkan ia suam dalam 20 minit baru masukkan dalam peti.
( Kuah Kastard)
Bahan-Bahan:
2 cawan air
1 tin susu cair
2 sudu makan tepung kastard
4 sudu makan gula
secubit garam
Cara Membuat:
1. Masukkan semua bahan, kacau sebati. Dah sebati baru on api.
2. Kacau atas api sampai keluar wap atau mendidih di tepi pan.
3. Off api dan sejukkan dekat luar baru masukkan dalam peti.
Bila puding dah keras hiaskan la buah apa yang anda nak guna atas tu, dan bila nak makan baru tuang kuah kastard tadi.
Makan sejuk-sejuk insyaAllah sedap.
Kuah kastard dan puding hendaklah sentiasa disimpan dalam peti sejuk.
Selamat mencuba semua!
Mesti Baca: PUDING KARAMEL Sedap Cantik Licin, Pukul Adunan Cukup Sekadar Larut Sebati!
Baca Lagi Di sini: Lelaki Ini Kongsi Cara Buat PUDING BUAH Resipi Maknya, Paling Mudah Dan Senang!
Artikel Menarik: Puding Oreo Milo, Basahkan Acuan Dengan Air Supaya Mudah Dikeluarkan
Mingguan Wanita: Mudah sangat nak buat Puding Buah Kuah Kastard ni. Bahan-bahan yang digunakan pun tak banyak. Sedap makan sejuk-sejuk. Boleh cuba buat sendiri di rumah nanti.
Sumber: Muhammad Ali
Follow kami di Facebook , Website , Instagram, YouTube , Twitter , Telegram MW dan TikTok Mingguan Wanita untuk mendapatkan info, berita terkini serta artikel-artikel menarik.
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI