Kes nafkah ini tak akan bertimbun dekat mahkamah syariah kalau ramai lelaki bertimbang rasa dan faham agama.

“Sales beratus ribu, tapi culas bayar nafkah.” Lelaki patut tahu anak adalah tanggungjawab ayah.

Perkara ini memang tak boleh lari, biarpun telah bercerai dengan bekas isteri, tanggungjawab lelaki kepada anak-anaknya sama sekali tak terputus.

Bab nafkah jangan dibuat main-main, tersilap langkah menjawablah. Jika tidak di dunia, tunggu balasannya di akhirat kelak.

Sales Beratus Ribu, Tapi Culas Bayar Nafkah

Kongsi Kheyr Hameed, kata sales beratus-ratus ribu, tapi nafkah anak pun semput nak bagi. Boleh ya macam tu???

Perkara ini adalah berkait dengan tanggungjawab. Tanpa campur tangan mahkamah pun, patutnya orang lelaki tahu bahawa anak itu tanggungjawab seorang ayah. Tak kiralah siapa yang bela (jaga). Mak atau ayah, tanggungjawab nafkah tetap pada ayah.

Lelaki Patut Tahu

Kalau mak bela, ayah patut kiralah belanjawan besarkan anak berapa untuk sebulan. Kalau anak lima orang, kau bagi RM 500. Kau agak-agak dapat apa seorang RM 100?

Lepas tu acah-acah tuduh mak guna duit anak. Kelakar sungguh, mak kena top up duit ada lah. Celah mana hendak guna duit nafkah anak yang sememangnya tak cukup pun.

IKLAN

Kalau ayah bela, jangan bangang pula minta duit bekas isteri konon nafkah anak. Mak tu nak belikan baju atau apa-apa makanan lain, semua tu ihsan. Bukan tanggungjawab mak.

Artikel Berkaitan:

Bercerai Dengan Isteri, Tapi Jangan Lah Ayah Culas Nafkah Pada Anak!

Chef Wan Nyaris Lempar Kasut, Marahkan Si Suami Culas Nafkah

IKLAN

Nafkah Anak TETAP Tanggungjawab Ayah, Walaupun Isteri Jaga Selepas BERPISAH, Jangan Nak Culas

Anak Adalah Tanggungjawab Ayah

Orang lelaki jenis ego, bodoh, sombong memang semua acah-acah cakap, “biar mahkamah tentukan”. Lepas tu mahkamah tetapkan seorang anak RM 300, pun merayu minta kurangkan.

Masa itulah bagi alasan bini baru hendak bersalinlah, anak dengan bini baru nak masuk sekolahlah. Habis tu anak-anak dengan ex-wife tu bukan berbin/binti kau ke? Alahai…

IKLAN

Kes nafkah ini tak akan bertimbun dekat mahkamah syariah kalau ramai lelaki bertimbang rasa dan faham agama. Ini setakat sembang dekat facebook dan share video Azhar Idrus je lebih, pelaksanaan entah ke mana? Zero. Tapi dekat media sosial, dia lah paling hero bab share ceramah agama.

Mingguan Wanita : Ramai bekas isteri berdepan bab nafkah setelah berlaku penceraian. Sesetengah kes memakan masa yang lama untuk diselesaikan apabila bekas suami tidak memberi kerjasama dan menuduh bekas isteri dengan pelbagai fitnah. Semoga mak-mak yang berdepan dengan isu sebegini segera menemui jalan penyelesaian.

Sumber : Puan Kheyr Hameed

Follow kami di :

Facebook : https://www.facebook.com/mingguanwanita
FB Grup Cerita Mak-mak Hari Ini : https://www.facebook.com/groups/ceritamakmak
Website: https://www.mingguanwanita.my/
Instagram : https://www.instagram.com/mingguanwanita/?hl=en
YouTube: https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial/featured
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita?lang=en
Telegram MW: https://t.me/mingguanwanita