Miliki kulit wajah pinkish berseri di Aidilfitri menjadi idaman setiap wanita. Sebab itulah pentingnya, penjagaan kulit wajah agar cantik daripada sekarang.

Rutin bulan puasa, tentunya mengubah juga gaya hidup anda. Tetapi rutin penjagaan kulit tidak berubah, tetap sama dan perlu anda lakukan dengan betul dan konsisten.

Maksud betul di sini adalah bagaimana anda menjaga kulit setiap hari dari pagi hingga ke sebelah malam. Itulah yang menentukan kulit wajah sihat, cantik berseri.

Kenapa Perlu Lakukan Rutin Penjagaan Kulit Wajah Yang Betul

Sebelumnya, fahamkan dahulu mengapa kulit perlu dijaga dengan betul setiap hari. Tentunya setiap hari detik dan waktu, kulit akan terdedah dengan persekitaran yang dipenuhi bakteria terbebas di udara.

Jika, anda tidak melakukan rutin membersih, merawat malah melembap setiap hari, bakteria akan terperangkap di permukaan kulit. Dan dengan adanya sel kulit mati, lama-kelamaan berpotensi membentuk jerawat.

Seiring peningkatan usia, masalah jeragat mahupun noda-noda cela mula menerjah ke kulit wajah anda.

Rejimen Penjagaan Kulit Wajah Yang Betul Dari Awal Hingga Akhir

Membersih

Rutin penjagaan kulit wajah secara asasnya dimulakan dengan membersihkan kulit wajah. Pilihlah pencuci yang sesuai dengan jenis kulit sama ada kulit normal, kering, berminyak atau kombinasi.

Carilah produk pencuci yang lebih lembut dan tidak merengsakan kulit. Sesekali urutlah wajah semasa mencuci untuk membantu perjalanan darah ‘cantik’ di sekitar wajah.

Neutrogena Deep Clean Gentle Foaming Cleanser misalnya, antara pencuci wajah yang menghilangkan bukan saja kotoran, minyak malah sel kulit mati dengan berkesan siang dan malam. Dalam masa yang sama, minyak natural pada kulit dapat dikekalkan kelembapannya.

Rutin Penjagaan Kulit Wajah Siang Dan Malam, Terbukti Naikkan Seri

Menyegar

Selepas membersih wajah, pakailah penyegar atau toner baik di sebelah pagi dan juga malam. Gunakan kapas muka untuk memberikan kesan terbaik yang mengimbangi pH kulit anda.

Jika kulit muka berjerawat, carilah toner yang ada bahan asid salisilik untuk memberi keamanan kepada jerawat. Bagi kulit kering atau sensitif, pilih toner jenis penghidratan untuk menenangkan kulit wajah.

Gunakan Serum

Pakar menyarankan agar anda memakai serum vitamin C pada siang hari. Seawal usia 20-an anda sebenarnya sudah disarankan memakai serum.

IKLAN

Serum ini membantu mengembalikan kerosakan yang berlaku pada kulit wajah disebabkan sinar UV matahari dan pencemaran udara di persekitaran.

Justeru, carilah serum dengan vitamin C yang stabil. Ianya membantu penyerapan sempurna molekul vitamin jauh ke dasar kulit.

Melembap

Penutup penjagaan kulit wajah ini amat penting sekali iaitu melembap. Pelembap yang baik adalah jenis yang ringan dan mudah meresap ke dalam kulit wajah dengan cepat.

Baik siang atau malam, anda perlu mengoleskan pelembap setiap hari. Penting ya! Kerana pelembap ini membantu menaikkan seri wajah semasa mengenakan solekan di siang hari.

Dan pada sebelah malam, ia berfungsi menghalang kekeringan pada kulit wajah. Sekaligus, mengekalkan minyak wajah semulajadi yang ada semasa anda tidur.

Neutrogena Hyra Boost Water Gel yang berasaskan air ini memberi keamanan kepada kulit wajah sehingga 72 jam lamanya. Ia merupakan produk pelembab yang telah diuji oleh ahli dermatologi.

Rutin Penjagaan Kulit Wajah Siang Dan Malam, Terbukti Naikkan Seri

Ekstra! Tip Penjagaan Dalaman Bantu Naikkan Seri Wajah

Selain melakukan 4 rutin penjagaan di atas, penjagaan dalaman juga satu hal yang perlu anda ambil kira.

Penjagaan makanan dengan diet yang seimbang itu penting sebenarnya. Lagi-lagi di bulan Ramadan ini, anda berpuasa di siang harinya.

IKLAN

Jika tidak mengambil makanan yang tinggi protien, banyakkan makan buah-buahan dan sayuran serta suplemen, tentu badan anda mudah terhidrasi.

Bermula malam hari hingga bersahur, jangan lupa ambil air kosong secukupnya iaitu sebanyak 8 gelas sehari. Buat jadual agar tidak terlupa.

Rutin Penjagaan Kulit Wajah Siang Dan Malam, Terbukti Naikkan Seri

Ini Produk Penjagaan Wajah Siang Dan Malam Yang Tak Merengsakan Kulit

Setelah anda memahami rejim penjagaan wajah di atas, tiba masanya untuk memilih produk sesuai yang ada di pasaran.

Pilihan terbaik untuk anda di bawah rejimen penjagaan kulit wajah yang disarankan adalah Neutrogena Deep Clean Foaming Cleanser dan Neutrogena Hydro Boost Water Gel.

Sebagaimana yang diterangkan serba sedikit di atas, hadamkan penjelasan lanjut mengapa kedua produk ini penting dimiliki dalam rutin penjagaan kulit wajah anda.

Rutin Penjagaan Kulit Wajah Siang Dan Malam, Terbukti Naikkan Seri

Neutrogena Deep Clean Foaming Cleanser

Pencuci muka berbusa pertama yang berasaskan gliserin tulen, berkesan menghilangkan 99% kekotoran dan 99% mengekalkan kelembapan pada wajah.

IKLAN

Dengan formulasi diperbaharui menggunakan teknologi Amino Micellar, ianya juga kaya dengan asid amino. Malah, terbukti telah diuji secara klinikal mesra pH kulit oleh ahli dermatologi profesional.

Ianya merupakan pencuci yang bersifat non-comedogenic yang berkesan membersihkan liang pori-pori wajah secara mendalam.

Selain Neutrogena Deep Clean Foaming Cleanser, terdapat 5 lagi variasi pencuci wajah yang bersesuaian dengan penggunaannya.

Iaitu, Neutrogena Deep Clean Hydrating Foaming Cleanser, Neutrogena Deep Clean Acne Foaming Cleanser, Neutrogena Deep Clean Brightening Foaming Cleanser, Neutrogena Deep Clean Soothing Foaming Cleanser dan Neutrogena Deep Clean Micellar Gel Makeup Remover.

Neutrogena Hydro Boost Water Gel

Pelembap berasaskan air ini mengandungi gliserin, 50 peratus asid hyaluronic (HA) dan probiotik yang membuatkan ia sangat mudah meresap ke dalam lapisan kulit.

Sekaligus mengekalkan penghidratan pada kulit selama 72 jam. Kandungan probiotik dan asid hyaluronic (HA) ini juga sudah diuji secara klinikal oleh pakar dermatologi.

Ia juga bersifat non-comedogenic dan seratus peratus bebas alkohol.

Dengan menggunakan Neutrogena Deep Clean Foaming Cleanser dan Neutrogena Hydro Boost Water Gel, anda sebenarnya telah melakukan rutin penjagaan wajah secara mendalam.

Gunakan secara rutin untuk pembersihan dan melembapkan kulit wajah di siang hari dan juga malam sebelum tidur.

Tentunya, rutin yang anda lakukan secara konsisten sepanjang Ramadan ini, dapat mengembalikan keserian kulit wajah di Aidilfitri nanti.

Boleh juga buat belian Neutrogena Deep Clean Foaming Cleanser dan Neutrogena Hydro Boost Water Gel secara online di Guardian.

Layari media sosial Neutrogena untuk mendapatkan maklumat lanjut :